Deşi lumina artificială reprezintă un mare beneficiu al civilizaţiei umane, ea are "efecte negative semnificative" asupra vieţii sălbatice şi ecosistemelor, atrag atenţia cercetătorii. Printre efecte: pierderea semnalelor codului de navigare pe timp de noapte, schimbări în relaţiile prădător-pradă, afectarea comportamentului de reproducere al animalelor
Ecosistemele viața în sălbăticie sunt afectate negativ, conform unui studiu internațional privind poluarea luminoasă, publicat în revista Scientific Reports.
Cerul pe timp de noapte de deasupra oraşelor este semnificativ mai strălucitor decât cerul de deasupra unor zone nepopulate. De exemplu, cerul de deasupra oraşului olandez Schipluiden este de 10.000 de ori mai strălucitor decât cerul de deasupra observatorului astronomic Kitt Peak National, din statul american Arizona, situat la o altitudine de 2096 de metri deasupra nivelului mării.
"Diferenţa de luminozitate de 10.000 de ori ne-a surprins", a declarat pentru DPA Franz Hoelker, co-autor al studiului şi om de ştiinţă la departamentul eco-hidrologie al Institutului Leibniz din Berlin, conform Agerpres.
La 30 din cele 50 de locaţii studiate, cerul pe timp de noapte a fost luminos de mai mult de două ori decât cerul natural, spun cercetătorii, care au descoperit că în Berlin, de exemplu, chiar şi atunci când sunt nori, cerul este de aproximativ 300 de ori mai strălucitor pe timpul nopţii, decât cerul de deasupra insulei olandeze Schiermonnikoog, din Marea Nordului.
"Aceasta diferenţă este mult mai mare decât ceea ce se observă în timpul zilei", a spus autorul principal al studiului, Christopher Kyba, cercetător la Centrul de Cercetare pentru Geoştiinţe din Germania (GFZ) din Potsdam.