La atâta s-a ridicat salariul net al secretarului general al Institutului, funcție care nu exista, pe doar zece luni. Guvernul Dăncilă a dat o ordonanță de urgență pentru a acoperi ilegalitatea
Secretarul General al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (IRRD), funcție de demnitar al Statului Român ce este echivalentă funcției de Secretar General al Academiei Române, a primit ilegal de la statul român, ca venituri brute, în perioada 1 mai 2018-30 martie 2019, suma de 171.520 lei.
Aceasta a stabilit Curtea de Conturi, prin Raportul de Audit Financiar întocmit pe 15 aprilie 2019 pentru activitatea Institutului pe anul 2018. La pag. 34 din acest document este prezentată Sinteza constatărilor și concluziilor Auditului Financiar, iar la pct. 2 al acestei Sinteze se arată faptul că începând din anul 2018, Emilian Cutean a fost încadrat și salarizat ca Secretar General al IRRD în condiții total nelegale, deoarece această funcție nu exista în cadrul Institutului. Cutean a luat nelegal în mână circa 28.000 de euro.
Au fost încălcate astfel prevederile Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care condiționează salarizarea pe o astfel de funcție a unei persoane numai în condițiile în care funcția există.
Din Raportul Curții de Conturi aflăm că acestă numire nelegală a lui Emilian Cutean într-o funcție care nu exista atunci, dar și salarizarea ulterioară, au fost făcute prin încălcarea legii de către președintele Institutului, Ion Iliescu, și de directorul general, Gelu Voican Voiculescu, ambii trimiși în judecată în Dosarul Revoluției. Suma totală plătită lui Emilian Cutean reprezintă un prejudiciu adus Institutului, care este instituție publică a Statului Român, salarizarea angajaților săi fiind făcută din bugetul statului.
Concluziile Raportului
,,Înființarea și salarizarea funcției de Secretar General fără bază legală.
Numirea în funcția de Secretar General al IRRD s-a efectuat prin decizie a președintelui IRRD, iar salarizarea acestei funcții s-a stabilit de către directorul general al IRRD la nivelul funcției de secretar general al Academiei Române, aceasta din urmă fiind funcție de demnitate publică numită, cuprinsă în anexa IX din Legea nr. 153/2017.
În anexele Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, funcția de secretar general este cuprinsă fie ca funcție de conducere în administrația publică centrală cu precizarea categoriilor de unități în care se poate regăsi, fie ca înalt funcționar public, în ambele cazuri numirea fiind făcută urmare unui concurs. În alte cazuri, funcția de secretar general este prevăzută ca funcție de demnitate publică numită în instituții expres menționate de lege, modalitatea de numire fiind de asemenea prevăzută de lege. În toate cazurile, funcția de secretar general se situează la nivelul managementului, însă legea de organizare și funcționare a IRRD prevede că acest institut este condus de un președinte, iar din punct de vedere executiv, întreaga activitate este condusă de un director general ajutat de un director general adjunct, ale căror funcții sunt asimilate unor funcții de demnitate publică.
Având în vedere aspectele menționate, rezultă că înființarea și salarizarea acestei funcții în baza regulamentului de organizare și funcționare, asimilată sau nu cu funcția de secretar general al Academiei Române, de demnitate publică, înalt funcționar public sau de alt tip, s-a realizat în condițiile în care legea de organizare și funcționare a institutului nu este prevăzută.
De asemenea, nici legea de salarizare nu prevede funcția de secretar general (...)
Valoarea abaterii constatate este de 171.520 lei și reprezintă suma totală a veniturilor brute realizate de titularul acestei funcții, domnul Emilian Cutean, în perioada 01.05.2018 – 30.03.2019.
Principla cauză a disfuncționalității constatate este nerespectarea prevederilor legale cu privire la înființarea și salarizarea funcției de secretar general”, este concluzia Curții de Conturi.
Condamnat pentru fraudă
Emilian Cutean este finul președintelui Ion Iliescu, cu care are o relație foarte veche și apropiată. În anii 1990, soția lui Emilian Cutean a fost nu numai menajeră, dar și o apropiată a familiei Iliescu. Tot Ion Iliescu, când era președintele țării, l-a impus în 2002 la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor, iar în 2004 a fost trecut pe lista Camerei Deputaților și a ajuns parlamentar.
Emilian Cutean a fost condamnat definitiv, în 2012, de către Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani de detenţie, pentru fraudarea Guvernului cu peste 200 de mii de lei, în perioada în care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor.
Guvernul prieten la nevoie se cunoaște
După controlul Curții de Conturi, una din măsurile recomandate în actul de control a fost reglementarea conform legii a funcției de Secretar General al Institutului. În mod logic dar și legal, singura variantă permisă ar fi fost aceea a desființării acestei funcții și înlăturării efectelor financiare negative din 2018.
În loc să procedeze în acest mod, Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu au promovat prin Guvernul României o Ordonanță de Urgență prin care să dea aparențe de legalitate pentru viitor a funcției respective. Ordonanța de Urgență poartă nr. 33/2019, fiind emisă la data de 23.05.2019, și semnată și contrasemnată de membrii Guvernului, Viorica Dăncilă, Toni greblă, Eugen Teodorovici, Mergeani Nicea și Nicolae Hurduc. Ea a fost semnată de Gelu Voican Voiculescu, care avea interes să-și acopere fraudarea Bugetului de Stat, faptă pe care o săvârșise în mod continuu pe tot parcursul anului 2018 și pană în luna mai 2019, împreună cu Ion Iliescu.
Evident că toate acestea s-au produs ca urmare a solicitării lui Emil Cutean către conducătorii Institutului, în vederea obținerii unui interes material.
.Cutean anunță pe 28 iunie că i-a fost creată funcția
În ședința Colegiului Național al IRDD din 28 iunie, condusă de Secretarul General al Institutului, Emilian Cutean, acesta i-a informatpe participanți că primul-ministru României împreună cu alți miniștri ai Guvernului au adoptat Ordonanța de Urgență nr. 33/2019 prin care se modifica legea nr. 556/2004 privind înființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989. El a precizat că prin Ordonanța de Urgență a fost creată funcția de secretar general al institutului, fără dea alte detalii.
O execuție sumară
Colegiul Național al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 adopta pe 7 iunie o Hotărâre în care constata încetarea calității de membru al Colegiului pentru Ion Caramitru, Radu Filipescu, Teodor Mărieș și Florian Mihalcea, „aflați în situația de incompatibilitate prevăzută de art. 4, alin 6 din OUG nr. 33/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 556/2004 privind înființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989”. Adică cei patru nu și-au luat certificate de revoluționar. OUG 33 a fost dată de guvern pe 27 mai, iar în 10 zile cei patru au fost executați în realitate pentru că sunt anti-Iliescu.