Raportul lui Dick Marty sustine ca cei doi stiau de existenta inchisorilor CIA in Romania.
Comisia Juridica a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat ieri, la Paris, raportul senatorului elvetian Dick Marty, care sustine ca Romania si Polonia au gazduit centre de detentie in care au fost inchisi si interogati, uneori prin tortura, suspectii de terorism aflati in custodia CIA.
Raportul nu ofera dovezi palpabile si se bazeaza, potrivit autorului, pe marturiile unor surse anonime din serviciile secrete si guvernele de la Bucuresti, Varsovia si Washington.
Activitatile din Europa, a precizat Marty, au fost posibile multumita unui acord incheiat in 2001 intre SUA si NATO. Comisia Europeana s-a declarat foarte ingrijorata de informatiile publicate si a indemnat statele implicate sa demareze anchete independente.
Plata pentru aderarea la NATO
Documentul apreciaza ca Washingtonul a ales Romania si Polonia ca state gazda deoarece tarile erau „vulnerabile din punct de vedere economic, ieseau din perioade de tranzitie dificile si erau dependente de sprijinul Americii”. In schimbul colaborarii, Bucurestiul a beneficiat de „sprijinul extraordinar” al SUA pentru aderarea la NATO.
In Romania, zborurile CIA ar fi operat intre 2003 si a doua jumatate a anului 2005, pentru gazduirea unor prizonieri a caror valoare informativa era considerata mai scazuta. Polonia ar fi gazduit figuri importante al-Qaida, printre care Khalid Sheikh Mohammed, presupusul artizan al atacurilor teroriste de la 11 septembrie.
Raportul mentioneaza „un ordin transmis, din partea presedintelui roman, serviciilor de informatii militare, pentru a pune la dispozitia CIA toate facilitatile solicitate si a proteja operatiunile CIA”.
„Modul de protectie insemna ca ofiterii romani de informatii militare aflati pe teren sa creeze o suprafata in care sa fie asigurata protectia impenetrabila si discretia pentru CIA, chiar si in cazul unei eventuale intruziuni a omologilor acestora din serviciile romanesti.”
Secret bine pastrat Numarul oficialilor romani care stiau toate aspectele activitatii CIA in Romania este foarte restrans, precizeaza raportul. Printre acestia se afla Ion Iliescu si Traian Basescu, fostul consilier prezidential pentru securitate nationala Ioan Talpes, fostul ministru al apararii Ioan Mircea Pascu si fostul consilier prezidential pentru securitate nationala Sergiu Medar, caruia Marty ii acorda o atentie deosebita.
In plus, precizeaza documentul, CIA nu a colaborat cu serviciile civile de informatii, ci cu acelea militare, mai precis, cu Directia de informatii si reprezentare militara (DIM).
Prin colaborarea cu CIA intr-un cerc foarte restrans, conducerea romana a serviciilor de securitate nationala si informatii militare „a scurtcircuitat efectiv mecanismele clasice de control democratic”, afirma Marty, adaugand ca nici Iliescu, nici Talpes nu i-au informat despre parteneriatul cu CIA pe membrii CSAT, „care nu aveau nevoie sa stie”.
Despre gradul de participare a celor doua guverne romane, Dick Marty a apreciat ca e o implicare indiscutabila, dar diferita. Fostul sef al statului, Ion Iliescu, a acceptat propunerea americanilor si i-a dat curs.
Actualul presedinte, Traian Basescu, n-a luat o decizie in acest sens, dar a fost informat: „Incerc acum un pronostic politic: trebuind sa ia el decizia, probabil ca n-ar fi acceptat. Pus in fata faptului implinit, a acceptat”, a nuantat Marty.
ROMANIA NEAGA
Basescu: „Marty a plecat cu...” Raportul lui Marty a fost ieri subiect de discutie la Cotroceni. Provocat de mentionarea documentului de Norica Nicolai, la consultarile cu liberalii, presedintele Traian Basescu a atentionat-o: „Vezi ca Marty a plecat cu...”. Basescu nu si-a terminat fraza, insa a facut un gest cu mana in semn ca raportorul elvetian nu ar fi in toate mintile.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reactionat precizand ca regreta concluziile raportului. Actualul raport, ca si precedentul, din 2006, nu aduce nicio proba care sa confirme aceste alegatii, cu exceptia unor „surse”, nenominalizate, a caror credibilitate nu poate fi estimata, precizeaza MAE.
Ministerul roman al Apararii a intervenit la randul sau, anuntand ca la Baza Aeriana „Mihail Kogalniceanu” nu a existat niciodata vreun centru de detentie, roman sau strain. „E o tampenie. In calitate de sef al statului, nu am primit nicio informatie si nicio solicitare, ca nu se putea ca astfel de activitati sa nu aiba aprobarea structurilor de stat”, a negat si fostul presedinte Ion Iliescu implicarea sa in scandal.
Considerat personaj-cheie in raport, fostul sef al Directiei de Informatii a armatei, devenit consilier prezidential, Sergiu Medar, spune ca „tot ce este prezentat in raport sunt speculatii”. „Nu am organizat, condus si nici coordonat nicio activitate de acest gen”, a sustinut Medar. Fostul ministru al apararii, Ioan Mircea Pascu, a negat si el ca ar fi semnat vreodata un acord in acest sens si i-a cerut dovezi lui Marty „pe langa acuzele aruncate cu atata usurinta”. La randul sau, senatorul Ioan Talpes a calificat drept „o prostie, o aberatie” nominalizarea sa in acest context. (Anca Simina)
ACUZE
Norica Nicolai arata spre Frunda
Multumirile adresate de Dick Marty presedintelui delegatiei romane la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, Gyorgy Frunda, pentru buna cooperare de care a dat dovada au avut ecou in Romania.
Senatorul liberal Norica Nicolai a precizat pentru Realitatea TV ca exista „jocuri politice si interese politice majore de a decredibiliza Romania” si a mentionat ca Dick Marty a primit toate informatiile necesare de la Frunda. Acesta a subliniat, la randul sau, ca informatiile furnizate raportorului elvetian erau primite de la institutiile romanesti abilitate sa le ofere.