Ilie Năstase: "Orice popor e mai unit şi mai ambiţios decât cel român!"

Fostul mare tenismen Ilie Năstase crede că, pe lângă condiţiile precare, sportivii din ţara noastră nu mai pot obţine performanţe notabile în tenis, şi nu numai, din pricina lipsei de seriozitate. După ce a făcut remarci socotite jignitoare la adresa țiganilor, declarații taxate cu amendă de CNCD, „Nasty” și i-ar putea pune în cap și pe români.

Succesul repurtat de Novak Djokovici (23 de ani) la Australian Open a transformat Serbia în noua putere a tenisului mondial. Asta în condiţiile în care plavii au cucerit şi Cupa Davis, în luna decembrie a anului trecut.

Inevitabil, se naşte întrebarea: cum de reuşesc sârbii, care au o ţară mult mai mică şi o populaţie mult mai puţin numeroasă decât a României, să producă atâţia tenismeni de valoare, în timp ce noi trăim doar din amintirea celor trei finale de Cupa Davis jucate în 1969, 1971 şi 1972 de Ilie Năstase şi Ion Ţiriac?

Încercând să dezlege această problemă, EVZ a stat de vorbă cu mai multe persoane din tenisul românesc. Concluzia reieşită este că, pe lângă condiţiile precare de la noi, o vină pentru mediocritatea în care se scaldă tenisul românesc o poartă şi mentalitatea jucătorilor.

"Noi luăm totul la mişto"

"Sârbii sunt mai uniţi, mai luptători. Când joacă Serbia, îi vezi pe toţi în vestiar uitându-se la televizor. Noi suntem mai individualişti, fiecare pe drumul lui", a declarat, în numărul de ieri al ziarului nostru, Firicel Tomai, antrenorul care o pregăteşte pe Simona Halep.

"Nu avem o strategie, un drum de urmat. Jumătate dintre cei care au carnete de antrenor de tenis la noi nu ştiu cu ce se mănâncă acest sport! În plus, nu se pune accent pe tehnică, iar dacă nu deprinzi bine loviturile, îţi e greu să progresezi", ne-a precizat şi fostul tenismen Dinu Pescariu.

Nu cu mult timp în urmă, Răzvan Lucescu, selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, şi Cristian Gaţu, preşedintele Federaţiei de Handbal din ţara noastră, au afirmat că poporul român este labil psihic. La rândul său, într-un interviu acordat ieri pentru EVZ, Ilie Năstase acuză lipsa de seriozitate care pare să-i caracterizeze pe români.

EVZ: Domnule Năstase, de ce sârbii obţin rezultate foarte bune la tenis, iar noi trăim doar din amintiri? Ilie Năstase: Pentru că au jucători foarte valoroşi şi pot oricând să facă două echipe de Cupa Davis, în timp ce noi abia dacă reuşim să alcătuim una. Tenismenii din Serbia au progresat foarte mult în ultima vreme, dar asta pentru că au plecat şi s-au pregătit în străinătate, în ţări care au şcoli, academii de profil, iar acolo au avut ocazia să crească şi să evolueze alături de cei mai buni jucători de vârsta lor. Nu ştiu dacă Novak Djokovici ar mai fi făcut carieră dacă ar fi rămas în Serbia.

Sunt sârbii mai ambiţioşi decât românii? Cred că orice popor este mai unit şi mai ambiţios decât cel român! Noi nu ştim decât să luăm totul la mişto, începând de la politicieni şi până la oamenii de rând. Uitaţi-vă la fotbalul din România, că tot e atât de mult mediatizat, ce altceva mai vezi în afară de circ şi băşcălie? OK, şi Djokovici mai râde, mai face glume, dar când e de muncit, munceşte, iar rezultatele se văd. Probabil că este vorba de mentalitate, nu ştiu nici eu ce să mai cred.

Ce ar trebui să facem pentru a ajunge şi noi în elita tenisului mondial, unde, totuşi, am fost odată? Nu ştiu şi, sincer să fiu, nici nu mă interesează. Când m-am implicat în tenisul românesc, am avut parte de tot felul de probleme şi am fost acuzat că am furat bani. În acest moment, m-am retras definitiv din tenis, nu mai am nicio treabă cu sportul ăsta. Mai urmăresc câte un meci, mă mai duc din când în când la câte un turneu, dar asta e singura legătură pe care o mai am cu tenisul. De implicat însă, nu mai vreau sub nicio formă să fac asta.

DECLARAŢII

"Suntem un popor fragil psihic, cu un tupeu de suprafaţă, care dispare însă dacă intri în profunzime. Atunci ies la iveală teama, neîncrederea. Nu suntem uniţi ca popor şi se practică permanent dezbinarea din interior.", RĂZVAN LUCESCU, selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, în octombrie 2010, după meciul pierdut de tricolori în Franţa, scor 0-2

"Nu ne-am dezis de faptul că suntem o ţară labilă psihic! Jucătorii au pe conştiinţă meciul cu Algeria. Îi dau dreptate şi antrenorului când spune că nu are ce face, în condiţiile în care jucătorii ajung în situaţii de unu contra unu cu portarul advers, dar ratează .", CRISTIAN GAŢU, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, după eşecul ruşinos, scor 14-15, suferit de naţionala masculină în partida cu Algeria, de la Mondiale