Ilfovul va avea propriul transport în comun

Autobuzele spre localităţile din jurul Capitalei ar putea fi reintroduse din toamnă, după o licitaţie organizată de Consiliul Judeţean Ilfov.

„Din data de 1.07.2008, periferiile s-au desfiinţat. Hotărârea a fost luată de primărie. Operatorii particulari acuză RATB-ul de concurenţă neloială. Maxitaxiurile acoperă în totalitate traseele.“ Sunt cele patru propoziţii scrise de mână, pe hârtiile lipite în staţiile preorăşeneşti, ce provoacă profunde tristeţi cetăţenilor.

La capătul Pantelimonului nu mai vezi roată de autobuz. Îl zăreşti, în schimb, pe Cornel, care lucrează în Selgros. Cornel pleacă dimineaţa de la Bălăceanca şi se întoarce seara acasă, ca tot omul. Decizia primăriei îl enervează şi-l face să fumeze lângă uşa microbuzului. „Sunt două microbuze pe tot traseul. Unde mai pui că pe la opt jumate seara se retrag, chiar dacă lumea iese şi pe la zece de la muncă. Am terminat de fumat, domnu’ şofer. Plecăm şi noi?“, întreabă Cornel.

Pensionara Maria Sandu are soţ, părinţi, fraţi la Cernica, iar până mai ieri, un autobuz o ducea până acolo. Acum sunt doar microbuze, iar cei 3 lei pe care-i dă pe două bilete - în lipsa oricărei reduceri - înseamnă, spune ea, pâinea pentru o săptămână. „Sunt bani mulţi, la pensiile noastre. Să pună autobuze care să meargă mai rar, dar măcar să fie. Oprescu a luat voturile şi acum a schimbat foaia“, crede bătrâna.

Ceva mai încolo, Valentin, şofer de microbuz, ridică - în strictă legătură cu această situaţie - problema crizei forţei de muncă: „Firma vrea să bage mai multe maşini pe traseu de acum încolo, le-a cumpărat deja. Dar nu găseşte şoferi“. Recunoaşte şi el că, de când s-au scos autobuzele RATB, mai rău e pentru copii şi pensionari, care nu mai au reducere.   Promisiuni pentru ilfoveni

Problema transportului din şi spre localităţile din judeţul Ilfov ar putea fi rezolvată din toamnă, odată cu introducerea unui serviciu propriu de transport în comun, spune Cristache Rădulescu, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov (CJ). „Până pe 1 septembrie acest serviciu va exista. Lucrurile se mişcă cu viteză: am avut deja o întâlnire cu transportatorii privaţi, în care le-am cerut să suplimenteze numărul de maşini, iar aceştia s-au mobilizat“, precizează Rădulescu. „În ceea ce priveşte situaţia elevilor şi a pensionarilor, vom discuta cu fiecare primărie în parte. În funcţie de posibilităţile fiecărui buget local, acestea vor acoperi o parte din aceste subvenţii. CJ va interveni apoi pentru a echilibra situaţia“, precizează Rădulescu. Până la punerea în practică a acestor soluţii, CJ Ilfov încearcă să obţină o păsuire din partea Primăriei Capitalei. Oprescu: „Toate traseele sunt acoperite“

De cealaltă parte, noul primar, Sorin Oprescu, spune că protocolul încheiat între RATB şi CJ Ilfov a expirat de un an şi jumătate, iar liniile preorăşeneşti au funcţionat printr-o înţelegere comună. În urma licitaţiilor organizate în februarie de Ministerul Transporturilor, operatorii privaţi au câştigat şi au acoperit toate traseele. „RATB-ul avea pierderi în două dimensiuni - în sensul că foarte puţini călători cumpărau bilet, iar a doua dimensiune este legată de faptul că subvenţia prin protocol era prevăzută de fostul CJ Ilfov pentru a fi în parametrii susţinerii acestui protocol. (...) Urmează să se organizeze o licitaţie, în luna august, la care RATB-ul va participa“, a declarat Oprescu, potrivit unui comunicat remis de primărie. El a mai spus că, în prezent, toate traseele sunt acoperite, iar cei 350.000 de locuitori din Ilfov care muncesc în Bucureşti, precum şi bucureştenii care merg în localităţile din împrejurimi nu au de suferit. RATB Banii de abonamente vor fi returnaţi

Cei care şi-au cumpărat abonamente pentru luna în curs pentru liniile preorăşeneşti îşi vor putea recupera banii de la centrele RATB, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mihai Vlădărău. Centrele se află în următoarele zone: Piaţa Presei Libere, Ghencea, Alexandria, Granitul, Piaţa Romană, Vânătorul (Bd. Magheru), Piaţa Sudului, Chibrit, Iancului, Teiul Doamnei şi Militari. Călătorii care nu vor banii înapoi vor putea folosi abonamentele în Bucureşti, până la sfârşitul aceste luni, a adăugat Vlădărău.