Il Giornale: De ce a ajuns mortalitatea coronavirusului la 9% în Italia?

Veștile care vin din Italia sunt cu adevărat îngrijorătoare. Și nu e vorba numai de numărul mare de oameni care au contractat coronavirusul, ci și de ponderea deceselor. Să fi ajuns, într-adevăr, rata letalității în Italia la 9 la sută? Iată ce scrie cotidianul Il Giornale.

“Datele privind epidemia de coronavirus din Italia sunt înfricoşătoare, însă, pentru a le analiza corect, este necesar să ştim cum să le interpretăm.

În Italia, de exemplu, rata de letalitate legată de Covid-19 a ajuns la 9%, față de 3,8% în China.

Totuși, aceste date, explică ziarul Corriere della Sera, ar putea fi denaturate de multe aspecte. Înainte de a continua, este necesar să facem distincţia între două concepte care sunt deseori confundate: rata de letalitate este raportul dintre decesele cauzate de o anumită boală și numărul total de subiecți afectați de această boală; în timp ce rata mortalității este raportul dintre numărul de decese şi totalul populației medii.

Comparația cu alte țări

Acestea fiind spuse, apare o întrebare. De ce în Italia există atâtea decese, mult mai multe decât în ​​China, Germania și Spania? Caracterul excepțional al cazului italian are răspunsuri multiple, începând cu istoricul clinic al decedatului, care prezintă alte patologii anterioare. Trebuie luat apoi în considerare aspectul social al relațiilor strânse dintre copii, bunici și nepoți, fără a ţine cont de numărarea pacienţilor depistaţi pozitiv la COVID 19 și de ceea ce s-a întâmplat în interiorul spitalelor.

Ultimul bulletin informativ  vorbește despre aproape 60 de mii de persoane infectate, dintre care aproximativ 20 de mii se află în spital și puțin sub 3 mii la terapie intensivă. Între timp, numărul morţilor atinge 5 mii.

Asta în Italia, în alte părţi situația e diferită. În Spania, citind datele actualizate sâmbătă, 21 martie, există peste 25.000 de persoane pozitive și s-au înregistrat mai mult de 1.300 de decese; în timp ce în Germania au decedat 84 de persoane, la un total de 22.213 de cazuri.

În China, există 3.259 de victime  cu o rată de letalitate de 3,8%. În Italia, aşa cum am menționat, această rată crește până la 9%, ajungând chiar la 12,1% în Lombardia. În Wuhan, epicentrul chinez al epidemiei, procentul era în jur de 5,8%, în timp ce în restul Chinei s-a oprit la 0,7%.

Factorii de luat în considerare

Există mulți factori de luat în considerare pentru a justifica aceste  diferențe evidente. Între timp, cifrele depind de cantitatea de subiecți pozitivi depistaţi. Iată de ce în Italia putem face următoarea ipoteză: există mai multe decese, deoarece bolnavii infectați sunt în realitate mult mai mulți decât cei înregistrați.

Un studiu publicat în revista Science presupune chiar că pentru fiecare pozitiv există cel puțin 5-10 cazuri neînregistrate. Dacă, într-adevăr, numărul celor infectați ar fi de până la zece ori mai mare decât cifrele raportate astăzi, iată că procentul de letalitate italiană, calculat în raport cu națiunea, ar scădea ajungând la valori apropiate de cele înregistrate în China.

Pentru experți, pe lângă vârsta înaintată alți factori agravanți se regăsesc în faptul că persoanele decedate aveau aproape toate patologii anterioare.