IL GIORNALE: China manipulează statisticile ca să nu mai apară noi cazuri de îmbolnăvire?

China a declanșat o campanie de imagine fără precedent, arătând lumii întregi că se află în frintea luptei pentru combaterea noului coronavirus la nivel mondial. Furnizează măști, echipamente de protective, dar și aparatură medicală unor țări aflate într-o situație disperată și, totodată, revendică victoria asupra coronavirusului pe plan intern. Să fie vorba de un succes deplin sau liderii comuniști de la Beijing cosmetizează statisticile ca să se poată încununa cu laurii victoriei, se întreabă jurnaliștii de la Il Giornale.

“La trei luni de la începerea oficială a epidemiei Covid-19, Wuhan, orașul chinez unde s-a declanșat dezastrul, are două fețe contradictorii.

Pe de o parte este fața pozitivă, cu știrea încurajatoare despre aproximativ 108 voluntari care testează un vaccin împotriva noului coronavirus, la doar câteva zile după anunțarea primelor teste ale unui vaccin american în orașul Seattle. Pe de altă parte, există încă îndoieli și temeri cu privire la veridicitatea victoriei declarate asupra situației de urgență sanitară, cu îngrijorări tot mai mari cu privire la cazurile asimptomatice încă prezente în oraș și potențial capabile să reactiveze transmiterea virusului.

Potrivit presei chineze, primele injecții ale formulei anti-Covid-19 au fost efectuate deja de vineri. Aproximativ 108 voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, toți din Wuhan, au fost supuși injectării și vor fi monitorizați timp de șase luni pentru a verifica eficacitatea vaccinului. Cu toate acestea, rămâne îngrijorarea cu privire la rolul pe care îl pot avea pacienții asimptomatici, adică persoanele care sunt purtătoare ale virusului, dar care nu au simptome evidente ale bolii. În Wuhan, unde nu au mai fost înregistrate noi infecții de cinci zile, circulă știrea dată de un funcționar al Centrului Chinez pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, citată de revista "Caixin" și preluată de Agenția Bloomberg conform căreia există "câțiva sau vreo 12 oameni asimptomatici", motiv pentru care "nu este posibil să se stabilească dacă transmiterea virusului a fost complet întreruptă" în oraș.

Aceste cazuri au fost evidențiate prin teste efectuate pe persoane care au intrat în contact cu bolnavii sau pe personalul activ în locuri unde nivelul de expunere la coronavirus este ridicat. Ideea este că pacienții identificați ca fiind pozitivi asimptomatici care, potrivit ziarului din Hong Kong "South China Morning Post", au fost peste 43.000 în toată China de la sfârșitul lunii februarie - sunt trimiși în carantină timp de două săptămâni și, apoi, numărați în statisticile celor infectați doar dacă apar simptome, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în alte țări, cum ar fi în Coreea de Sud. Pe scurt, în China ar putea fi cu mult peste 81.000 de oameni contagiați confirmaţi, iar șansele de răspândire a bolii sunt încă prezente în termeni greu de cuantificat.

Și asta nu este totul. Potrivit site-ului de știri RTHK din Hong Kong, la Wuhan ar fi acum implementată o politică de a refuza în mod conștient accesul la teste de depistare a Covid-19, pentru a menține scăzute statisticile oficiale de infecție. Cu alte cuvinte, din motive politice. Locuitorii orașului citați de RTHK denunță următoarea situație: deși carantina în masă este încă în vigoare, cetățenii fiind obligați să rămână acasă, diferitele spitale construite în grabă pentru a face față situațiilor de urgență din ultimele săptămâni au fost deja închise, iar autoritățile sanitare ar refuza testele suplimentare persoanelor care suferă din nou de pneumonie, după ce au fost externate pentru că erau vindecate. Astfel, noii bolnavi ar fi obligați să rămână acasă, fără să fie înregistraţi drept contagiați la nivel oficial. Este inutil să spunem, dacă aceste știri ar fi adevărate, ar trebui să ne îngrijorăm cu toții, și nu doar chinezii”.