Unul dintre cei mai vocali parlamentari ai PSD va fi exclus din partid. Chiar președintele formațiunii, Marcel Ciolacu a anunțat că intenționează să propună acest lucru. Este vorba despre fostul lider al sindicaliștilor din poliție, Dumitru Coarnă.
Deputatul Dumitru Coarnă a fost implicat în mai multe acțiuni controversate care au afectat imaginea PSD. Ales pe listele PSD, Dumitru Coarnă s-a apropiat mai mult de o grupare constituită în jurul senatoarei Diana Șoșocă. El promovat acțiunile acestei grupări, fapt ce i-a atras critici din partea colegilor de partid.
Ultima acțiune de acest fel a avut loc chiar pe 31 martie, când un grup de parlamentari români au avut o întâlnire cu ambasadorul Rusiei, Valery Kuzmin. Cei patru au fost senatoarea Diana Iovanovici-Șoșoacă și deputații Dumitru Coarnă (PSD), Mihai Lasca și Francisc Tobă (AUR). Aceștia au avut o întâlnire în cadrul căreia au discutat despre neutralitatea României și pacea de la București.
În acest context, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că va propune excluderea din partid a lui Dumitru Coarnă. Într-o postare pe Facebook, Ciolacu a precizat că va face propunerea de excludere în prima şedinţă a conducerii social-democraţilor,
„Voi propune excluderea domnului deputat Dumitru Coarnă din Partidul Social Democrat, în prima şedinţă a conducerii partidului. Acţiunile domnului Coarnă sunt total contrare viziunii PSD despre democraţie, libertate şi drepturile fundamentale”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.
Marcel Ciolacu a subliniat că „PSD este un partid pro-european, care a avut un rol decisiv în aderarea României la Uniunea Europeană şi NATO şi care condamnă ferm agresiunea armată a Ucrainei de către Federaţia Rusă”.
Isprava grupului Șoșoacă - Coarnă
O delegație formată din parlamentarii Diana Iovanovici-Șoșoacă, Mihai Lasca, Francisc Tobă (toți trei ex-AUR) și Dumitru Coarnă (PSD) s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la București, Valeri Kuzmin. Informația a fost prezentată prin intermediul unui comunicat de presă transmis de Diana Șoșoacă.
Cei patru parlamentari au prezentat o propunere privind o așa-numită „poziție de neutralitate” a României în războiul declanșat de Rusia în urma invadării Ucrainei.
„În acest cadru, partea română, a prezentat poziția de neutralitate, în sensul neimplicării României în războiul dintre cele două state beligerante: Federația Rusă și Ucraina, astfel cum o solicită majoritatea românilor, precum și propunerea de începere a tratativelor de pace în cadrul neutru al României, în Casa Poporului, în vederea încheierii Păcii de la București. Partea română a menționat ca demersului celor 4 parlamentari s-au alăturat și ONG-uri și personalități din peste 70 de țări”, a arătat Diana Șoșocă în comunicat.