Ministerul Muncii încearcă să găsească soluții pentru a limita efectele războiului din Ucraina și al sancțiunilor impuse Rusiei asupra economiei românești. Secretarul de stat Cristian Vasilcoiu spune că, în cel mai pesimist scenariu, 25% dintre companii ar putea fi afectate, iar un milion de oameni ar putea fi trimiși în șomaj tehnic.
Ministerul Muncii ia în calcul mai multe scenarii în ceea ce privește impactul pe care îl va avea, războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei, asupra economiei românești. Blocajele au început deja să apară.
„Din cauza conflictului avem probleme pe lanțurile de aprovizionare la anumite companii care își luau materia primă din Ucraina, Belarus sau Rusia. Avem probleme și cu companiile cu acționariat rusesc în România care au conturile blocate din cauza embargoului internațional. Lucrăm deja cu colegii de la alte ministere, Economie și Finanțe, la o ordonanță și un pachet de măsuri. O să aplicăm din nou șomajul tehnic cu modelul care a fost în COVID cu mențiunea că are activitatea este restrânsă din cauza conflictului din Ucraina. Vrem să operaționalizăm acest șomaj tehnic”, a declarat Cristian Vasilcoiu, secretar de stat la Ministerul Muncii la podcastul „Subiecte Capitale”.
Revine șomajul tehnic
Multe companii din România erau furnizori importanți pentru firmele cu acționariat rusesc, iar sancțiunile impuse Moscovei au blocat și activitatea unor afaceri românești. Refugiații ucraineni s-ar putea integra în timp de piața muncii din România.
„Avem probleme și cu furnizorii companiilor cu acționariat rusesc. TMK sau ALRO aveau un întreg lanț de furnizori, companii românești, care se blochează din cauza faptului că nu se mai pot face plățile. Trebuie să avem grijă de cetățenii ucraineni și avem. Trebuie să fim foarte atenți și la nevoile companiilor din România și la angajații acestora care sunt români“, a mai spus secretarul de stat.
25% din firme afectate
Există însă și un scenariu sumbru. Din cauza sancțiunilor internaționale, mii de societăți din România ar putea fi afectate. Nu se poate estima care ar fi impactul bugetar în acest caz, mai ales că economia se confruntă și cu o criză de piața de energie. Secretarul de stat spune că nu este exclus să ajungem din nou la 1 milion de angajați trimiși în șomaj tehnic. Cifra a mai fost atinsă în perioada de lockdown din timpul pandemiei de coronavirus.
„În cel mai pesimist scenariu există riscul să ajungem la 25% din companii care să aibă probleme, cel puțin provizoriu. Există riscul ca 1 milion de oameni să ajungă în șomaj tehnic, dar nu imediat, nu definitiv, nu toți o dată. Există acest risc”, a mai declarat Cristian Vasilcoiu.