Rusia lui Putin nu mai are pârghii pentru a șantaja Republica Moldova, spune președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Acesta a declarat, la Moldova 1, că politicul și societatea din Republica Moldova sunt acum imune la amenințările rusești. Ca dovadă, Igor Grosu a invocat numirea unui guvernator european - românca Anca Dragu - la Banca Națională a Moldovei, care ar putea să contribuie la recuperarea fondurilor bancare.
Republica Moldova, mai aproape de UE
„Nu noi ne-am atins scopul, cei de la guvernare. Noi, toți moldovenii, ne-am atins scopul. Această decizie a fost foarte dorită, foarte așteptată. (...) Este o victorie a noastră, a tuturor. Noi am meritat această victorie, această noutate. Un semnal de încurajare pentru toți moldovenii, toți cetățenii noștri.
Și o apreciere politică, că noi merităm și suntem apreciați de statele membre ale Uniunii Europene, care au văzut cum ne-am comportat în această perioadă. Ne-am ținut de angajamentele noastre și, într-un final, am primit această decizie bună”, a relatat Igor Grosu momentul anunțului deschiderii negocierilor de aderare la UE.
„Legat de Banca Națională. Noi ne-am ales cu un guvernator european, un semnal foarte clar pentru sistemul nostru bancar, pentru băncile centrale din Uniunea Europeană, pentru Fondul Monetar Internațional. O persoană cu experiență, în Banca Centrală Română cinci ani a muncit doamna Dragu. Mai mulți ani, chiar peste 10 ani, în Fondul Monetar Internațional. Înțelege foarte bine realitățile noastre și o să fie de bun augur”, a comentat liderul Parlamentului de la Chișinău alegerea fostului ministru al Finanțelor din România în fruntea BNM.
Rusia nu mai poate șantaja Moldova nici cu energia, nici cu vinul și fructele
Igor Grosu a vorbit și despre alegerile locale din Republica Moldova, spunând că nu scorul - destul de modest - al PAS este important, ci faptul că „cei mai mulți cetățeni au votat partide proeuropene”. El susține referendumul pentru UE anunțat de Maia Sandu și spune că și alagerile au avut oarecum rol de referendum.
„Cineva se poziționează foarte clar proeuropean și promovează agenda proeuropeană. Cineva - pro-răsărit și promovează CSI-ul și așa mai departe. Dar cred că acest exercițiu, într-adevăr, va pune punct pe aceste speculații. Că vor moldovenii în Uniunea Europeană, că nu vor. Eu am intima mea convingere că moldovenii își doresc să fie parte a acestei familii, familiei Uniunii Europene, un spațiu al păcii, în primul rând, spațiul unde oamenii sunt respectați, viața umană este respectată și, desigur, este un spațiu al bunăstării.
O piață, vă dați seama, de aproape 500 de milioane de consumatori. Reguli clare. Nimeni nu te șantajează că nu le place vinul tău, că nu le place mărul sau tot ce crești tu și reiese numai din considerente politice, atunci când îți impune un embargo sau îți creează probleme. O piață predictibilă din punct de vedere al securității energetice. Apropo, cred eu că o realizare a noastră, a acestui an și a anului precedent este că, gata, s-a terminat cu slăbiciunea asta de a fi șantajați energetic”.
Putin atacă Republica Moldova cu interlopi
Întrebat cum va rezista Chișinăul amenințărilor rusești în 2024 și care sunt riscurile de securitate, Igor Grosu a invocat, în primul rând, „eroismului ucrainenilor”, datorită căruia „noi suntem păziți de un pericol de invazie din partea Federației Ruse”.
„În același timp, noi nu suntem lipsiți de amenințări de ordin hibrid, cum le spunem noi, care vin, din păcate spun lucrul ăsta, din direcția Federației Ruse. Noi am văzut acele embargouri, noi am văzut acel șantaj energetic, mă refer aici la gaze, când în plină iarnă puteau să-ți micșoreze volumele de gaze fără să se explice. Șantajul cu datoria care s-a dovedit a fi una fictivă, pentru că nu este datoria noastră.
Ceea ce am observat noi în 2023, Kremlinul, din păcate, - că noi ne dorim relații bune cu toate țările - a schimbat un pic strategia. A dat mâna cu bandiții. Și asta o spun cu toată responsabilitatea. A pus miza, deja am impresia că nici pe socialiști nu mai pun miza, pe partidele lor, partenerii tradiționali. Acum au dat fardul jos și au dat palma cu bandiții, cu crima organizată”, a mai spus președintele Parlamentului de la Chișinău.