Igienizarea Centrul istoric, în atenţia consilierilor generali în şedinţa de mâine. Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă regulile

Igienizarea Centrul istoric, în atenţia consilierilor generali în şedinţa de mâine. Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă regulile

Mai multe proiecte de însemnătate pentru bucureşteni vor fi discutate în şedinţa de mâine a Consiliului General a Primăriei Capitalei. Unul dintre ele se referă la salubrizarea, igienizarea şi înfrumuseţarea Centrului Vechi al Capitalei. Printre măsurile prevăzute se numără colectarea selectivă a deşeurilor, doar în saci de plastic şi doar într-un anumit interval de timp. Amenzile pe care le pot încasa cei care nu se vor supune noilor reguli impuse de Firea sunt destul de usturătoare, ele putând ajunge şi la pragul de 5.000 de lei.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunţa la începutul lunii aprilie că va fi implementat un nou regulament în Centrul Istoric, care va consta în „amendarea drastică” a comercianţilor care nu păstrează curăţenia în zonă. „Am un teanc de fotografii din Centrul Istoric care nu ne fac cinste. Amenzile vor fi drastice şi ne vom implica maxim, dar dorim o responsabilitate şi din partea comercianţilor (…) Dacă nu se înţelege să cooperăm, atunci vom face tot ce fac europenii serioşi, cu sau fără papion, şi vom da amenzi drastice. (...) Voi avea toleraţă zero la a mai permite ca mai ales în centru, clădirile istorice de patrimoniu să fie în continuare ca după război. Unele dinte ele sunt foarte murdare, afectate de vreme sau pline de graffiti”, a declarat atunci Gabriela Firea. Mâine, demersul edilului general intră în linie dreaptă, el urmând să fie supus atenţiei Consiliului General al Primăriei Capitalei.  

Gunoiul, doar în saci de plastic 

"Persoanele juridice care desfăşoară activitatea în spaţii cu altă destinaţie decât cea de locuinţă în Centrul Istoric au obligativitatea de a colecta deşeurile menajere şi asimilabile, exclusiv în saci de plastic, pe tipuri de deşeuri: a) hârtie, b) plastic, PET, doze de aluminiu, c) sticlă, d) deşeu umed : biodegradabile şi deşeuri alimentare. Sacii de plastic vor fi puşi la dispoziţie contra cost de căre operatorul de salubrizare", se prevede în proiectul de hotărâre care va fi supus atenţiei Consiliului General al Primăriei Capitalei în şedinţa din data de 4 mai. Potrivit aceleaşi decizii la care face referire textul proiectului, deşeurile vor fi colectate doar în anumite intervale de timp: dimineaţa, între 4.00 şi 10.000, luni, miercuri şi vineri urmând a fi colectate deşeurile din hârtie şi carton, iar marţi, joi şi sâmbătă cele de plastic, PET, doze de aluminiu. Celelalte deşeuri care intră în categoria celor biodegradabile şi a celor alimentare vor fi colectate zilnic. Nici coşurile stradale nu vor fi neglijate, ele urmând a fi spălate potrivit proiectului o dată pe săptămână.

Amenzi usturătoare pentru comercianţii care nu rerspectă regulile de salubrizare 

Iniţiatorii proiectului au avut în vedere şi statutul deţinătorului sau administratorului terasei sau al unui spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuinţă în Centrul Istoric acestuia fiindu-i impuse mai multe reguli. Una se referă la obligaţia de a asigura la intrarea în spaţiu coşurile pentru deşeuri, cu două compartimente, pentru deşeuri uscate şi pentru deşeuri umede, trebuie să spele zilnic, cu excepţia zilelor când temperatura diurnă este sub 10 grade, trotuarul aferent spaţiului comercial în intervalul 10.00-10.30, pe perioada iernii să evacueze zăpada şi să aplice tratament pentru combaterea poleiului pe trotuar, să spele vitrinele şi să le amenajeze corespunzător, să amenajeze vitrinele pe perioada sărbătorilor de iarnă, să îndepărteze afişele ilegale/deteriorate şi graffiti de pe faţade, să asigure recipienţi pentru colectarea uleiului uzat şi să-l predea reciclatorilor, să raporteze lunar Direcţiei Utilităţi Publice din Primăria Capitalei cantităţile de uleiuri uzate predate şi să nu obtureze iluminatul public. Nu în ultimul rând, toaletele ecologice, indiferent cine le deţine, vor fi spălate zilnic în perioada mai-octombrie şi de două ori pe săptămână în perioada noiembrie-aprilie. Amenzile aplicate contravenienţilor vor fi cuprinse între 500 şi 5.000 de lei pentru nerespectarea regulamentului.