Iepuraşii sunt un cadou din ce în ce mai popular în perioada Sărbătorilor Pascale, indiferent dacă ei sunt din ciocolată, carton sau pluş. Frecvent, coşurile “cadou” de Paşte conţin, pe lângă bunătăţile de rigoare şi animale vii.
Oricât de mult şi-ar dori un copil să primească în dar un iepuraş viu de Paşte, oamenii trebuie să ştie că drăguţele animale cu urechi lungi nu sunt jucării. “Mulţi oameni uită că iepurii vii nu sunt nişte accesorii de Paşte, ei sunt fiinţe care au dreptul la condiţii de viaţă specifice speciei din care fac parte”, spune Johanna Stadler, director executive al Vier Pfoten. Însă, în cazul în care vă hotărâţi să faceţi cadou un iepuraş viu, trebuie să cunoaşteţi câteva reguli de bază.
- Nu daţi cadou un singur iepure. Iepurii sunt animale sociale, care trebuie să aibă o pereche, dacă nu chiar mai mulţi companioni din aceeaşi rasă.
- Nu trebuie să uitaţi că iepurii, ca orice alt animal, trebuie imediat duşi la veterinar pentru control şi sterilizaţi cât mai repede pentru a preveni reproducerea necontrolată.
- Iepurii trebuie achiziţionaţi în acelaşi timp, pentru că adăugarea unui nou animal la un mediu deja existent în care trăieşte celălalt iepure poate fi extrem de stresantă şi dăunătoare pentru ambele animale.
- Când faceti un astfel de cadou, nu uitaţi că iepurii trăiesc mai mult de 10 ani. Este o responsabilitate mare pentru cel care primeşte iepurii, aşa că ar fi mai bine ca, înainte de a face un astfel de cadou, să lăsaţi persoana în cauză să decidă singură dacă îşi doreşte un animal de acest gen.
- Iepurilor nu le place să fie atinşi sau ridicaţi în braţe şi vor încerca prin toate mijloacele să “evadeze”. De asemenea, ei au nevoie de mult exerciţiu fizic. De aceea, cei ce primesc cadou un iepuraş ar trebui să dispună de o grădină în care simpaticele animale să poată alerga în voie.
- Pentru perioada în care iepurii se odihnesc sau mănâncă, au nevoie de o cuşcă mare, bine împărţită, care să le confere siguranţă şi în care pisicile şi rozătoarele să nu poată avea acces. Cuşca trebuie, de asemenea, să ofere posibilitatea “chiriaşilor” pufoşi să îşi sape mici tuneluri, în care iepurilor le place atât de mult să se odihnească. Este important ca această cuşcă de dimensiuni mari să fie ţinută la umbră, să fie acoperită suficient astfel încât ploaia sau vântul puternic să nu afeceteze animalele.
- Iepurii au nevoie să aibă la dispoziţie, în orice moment, apă proaspătă şi fân. Dacă iepurii nu vor primi destul fân, dinţii lor vor creşte mult prea mult, fiind nevoie de intervenia veterinarului pentru a-i scurta.
- Trebuie, de asemenea, să vă gândiţi şi la faptul că mulţi oameni pot avea reacţii alergice la iepuri, cât şi la fân. Nu uitaţi că a deţine iepuri înseamnă atât costuri, cât şi obligaţii.
- Cei care vând iepuri şi alte animale la colţ de stradă sau prin pieţe încalcă legea. Mulţi dintre ei nu au autorizaţie, iar dumneavoastră riscaţi să cumpăraţi animale bolnave, care pot constitui şi un pericol pentru familia căreia doriţi să-i faceţi cadou.