A patra fază a programului susţinut de guvern va dura cel puţin până în toamnă. Băncile au început să discute cu autorităţile despre un program similar în lei.
Nicio bancă comercială nu a epuizat încă plafonul de garanţii alocat în programul Prima Casă 4. BCR, cel mai mare finanţator din program, mai are la dispoziţie 200 de milioane de euro, din totalul de 600 de milioane.
"Prima Casă este, fără îndoială, cea mai de succes şi viabilă formă de finanţare, datorită costurilor scăzute şi a avansului mic, de doar 5%", a spus, pentru EVZ, Ionuţ Stanimir, şeful Departamentului Comunicare Externă din cadrul BCR.
Potrivit acestuia, cele 200 de milioane de euro ar putea fi epuizate în două-trei luni sau, cel mai târziu, în toamnă.
Potrivit lui Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, în prezent mai există 300 de milioane de euro garanţii neepuizate în cadrul programului, din totalul de peste 700 de milioane alocate.
"Nicio instituţie de credit din program nu şi-a epuizat plafonul de garanţii", ne-a declarat Şaramet.
Ce urmează după Prima Casă 4
Deşi fondurile ar putea fi suficiente pentru ca progra mul să continue câteva luni bune, dosarele ar trebui depuse cât mai curând, spun brokerii de la Asociaţia Brokerilor Imobiliari (ABI).
Asta deoarece căutarea apartamentului, accesarea şi obţinerea creditului pot dura, în cel mai rău caz, şi până la trei luni, potrivit reprezentanţilor ABI.
Clienţii care depun târziu actele pot ajunge în situaţia ca fondurile să se epuizeze până când dosarul este aprobat. Băncile caută deja alternative la Prima Casă 4, după ce fondurile vor fi epuizate.
- Ultima strigare: Luna mai ar putea fi ultima în care mai poţi cumpăra prin "Prima Casă"
- Prima Casă se modifică din cauza unor probleme apărute în practică
- Se modifică Programul "Prima Casă". VEZI schimbările preconizate