Ieftin şi fără rezervare

La pensiuni, preţul porneşte de la 180 de lei/zi pentru două persoane.

Dacă vrei să pleci în vacanţă pentru câteva zile şi nu ai apucat să-ţi faci rezervare nicăieri, mergi la munte şi opreşte-te la o pensiune.

În general, este imposibil să nu găseşti locuri, mai ales în timpul săptămânii, spun operatorii din turism. Vei petrece o vacanţă ieftină şi vei avea ocazia să vizitezi o mulţime de obiective turistice - depinde de zona pe care o alegi.

În funcţie de numărul de margarete ale pensiunii, turiştii pot cheltui pe zi de la 180 de lei pentru două persoane, preţ ce include o cameră dublă şi trei mese.

Prin peşteri sau la mănăstiri

Cei care vor să se plimbe cât mai mult pe munte, să exploreze peşteri sau să viziteze mănăstiri pot alege zona localităţilor Horezu-Polovragi.

„Avem aici cele mai multe mănăstiri: Horezu, Dintr-un Lemn, Bistriţa, Polovragi, Surpatele, Govora şi multe altele, precum şi schituri ca Pătrunsa, Iezer sau Pahomie“, povesteşte Laurenţiu Ciocârlan, reprezentantul Asociaţiei „Depresiunea Horezu“.

Turiştii pasionaţi de olărit pot încerca să-şi creeze propriile ulcele, în spaţiile amenajate, iar cei care vor să pătrundă în adâncurile stâncilor nu pot rata Peştera Muierilor, Peştera Liliecilor sau Peştera Polovragi.

Proprietarii pensiunilor din zonă spun că, deşi se află în plin sezon, încă se pot găsi locuri pentru întârziaţi dar numai în timpul săptămânii. „Weekendurile sunt rezervate cu cel puţin două-trei săptămâni înainte“, ne lămureşte Mihaela Sandu, proprietara pensiunii Cheile Olteţului.

Prepari dulceaţă ori te plimbi cu căruţa

Fosta capitală culturală europeană a rămas la fel de atrăgătoare şi după ce şi-a pierdut coroana - mii de turişti „inspectează“ anual Sibiul şi mărginimea acestuia.

„Turiştii sunt foarte încântaţi de Muzeul de Icoane pe Sticlă din Sibiel, vizitează cele mai vechi sate din zonă - Răşinari, Tălmaciu, Orlat -, precum şi cea mai veche biserică pictată, care se află în Sălişte. Merită mers şi pe platoul unde se află Jina, cea mai înaltă localitate din ţară“, înşiră Dorin Beu, de la pensiunea „Ileana“, obiectivele turistice din regiune.

În zona Bran-Moeciu, turiştii pot face drumeţii prin jur, plimbări cu căruţa la preţul de 15 lei pe oră sau pot petrece alături de săteni, care-i invită chiar şi la nunţi.

„Unii vin să culeagă fructe de pădure şi fac apoi dulceaţă alături de gazde“, spune Mioara Stoian, proprietara unei pensiuni din Poiana Mărului.

Fetele care vor să înveţe să gătească îşi pot rezerva chiar câteva zile special pentru a fura din secretele culinare ale gazdelor. Pe lângă produsele naturale şi mâncarea gătită „ca la mama acasă“, pensiunile s-au modernizat şi oferă o mulţime de facilităţi, de la săli de fitness la saună şi spaţii special amenajate pentru copii, cu tobogane şi leagăne. Alţi proprietari au aranjat un salon de vară pentru grătar, cu mese şi scaune, pentru turiştii care preferă odihna în jurul casei în locul picnicurilor în pădure.

Mai nou, toate pensiunile care se respectă au un parc de biciclete de închiriat în schimbul unei sume de 15-20 de lei pe zi şi chiar ATV-uri, disponibile pentru circa 100 de lei pe oră sau 350 de lei pe zi.