Idila geo-strategică Merkel- Putin și-a făcut efectul: Trump își retrage trupele din Germania. Polonia le așteaptă cu brațele deschise

Idila geo-strategică Merkel- Putin și-a făcut efectul: Trump își retrage trupele din Germania. Polonia le așteaptă cu brațele deschise

Anunțul Washingtonului de a reduce contingentul de trupe americane din Germania a provocat critici din partea țării gazdă. Polonia s-a oferit să găzduiască ea o parte din trupe.

Wall Street Journal relata pe 5 iunie că administrația Trump a ordonat reducerea numărului de militari staționați în Germania, la 25.000.

Oficialii NATO nu au comentat planul de retragere.

Aceasta este ultima dintr-o serie de decizii ale Statelor Unite care i-au luat prin surprindere pe aliați în ultimele luni. Printre acestea, se numără retragerea trupelor americane din nordul Siriei sau decizia lichidării generalului iranian Qassem Soleimani.

În prezent, numărul total al militarilor americani staționați în Germania este de 34.674, dintre care 20.774 membri ai US Army și 12.980 ai US Air Force, în conformitate cu cifrele date publicității de Pentagon.

În Germania se află cantonat cel mai mare număr de soldați americani din toate țările europene, iar infrastructura militară SUA din Stuttgart a fost un nod cheie pentru desfășurarea misiunilor din Afganistan și Irak, arată o analiză Euractiv.

Relația Germaniei cu Statele Unite este „complicată”, a declarat ministrul de Externe de la Berlin într-un interviu pentru ediția de duminică a Bild, exprimându-și în același timp regretul pentru retragerea trupelor americane.

„În cazul unei retrageri parțiale a trupelor americane, vom lua notă de aceasta”, a spus Maas. „Apreciem cooperarea cu forțele americane care s-a dezvoltat de-a lungul deceniilor. Este în interesul ambelor țări.”

Maas a recunoscut existența problemelor în relația bilaterală:

„Suntem parteneri apropiați în alianța transatlantică. Dar: este complicat.”

Sâmbătă, parlamentarii membri ai formațiunii CDU, a cancelarei Angela Merkel, au criticat ordinul lui Donald Trump de a retrage 9.500 de militari americani.

Un oficial american, citar vineri de Reuters, afirma că deplasarea trupelor este rezultatul mai multe luni de lucru la nivelul biroului generalului Mark Milley și nu are nici o legătură cu tensiunile dintre Trump și Merkel, care au dus la amânarea unei reuniuni G7 la Camp David în luna iunie.

„Planurile arată o dată mai mult că administrația Trump neglijează o sarcină elementară de «leadership»: implicarea partenerilor alianție în procesul de luare de a deciziilor”, a declarat pentru Reuters Johann Wadephul, purtător de cuvând al grupului parlamentar CDU/CSU.

Doar Rusia și China beneficiază de pe urma discordiei dintre aliații NATO, a mai spus Wadephul.

La rândul său, Peter Beyer (CDU), coordonatorul guvernului german pentru cooperare transatlantică, a declarat:

„O asemenea decizie a președintelui american ar putea afecta serios relațiile dintre Germania și Statele Unite.”

Donald Trump i-a reproșat în repetate rânduri cancelarei Merkel faptul că nu face suficient pentru ca Germania să aloce 2% din PIB pentru Apărare, așa cum s-au angajat toate țările membre NATO. În 2019, de exemplu, Germania a alocat doar 1,36% din PIB, unul din cele mai mici procente din NATO.

Pe de altă parte, Trump i-a reproșat lui Merkel proiectul Nord Stream II, o conductă de gaze naturale care leagă Germania de Rusia, și care constituie o mare victorie strategică a Moscovei, deoarece ocolește Ucraina.

Reacții total diferite de cele ale Germaniei s-au înregistrat din partea Poloniei, unde sunt deja staționați în prezent 5000 de militari americani.

Premierul Mateusz Morawieczki a declarat sâmbătă, 8 iunie, că speră ca unele trupe americane, care ar trebui retrase din Germania, să fie mutate în Polonia.

„Această măsură ar întări flancul estic al NATO”, a declarat Morawieczki la postul de radio RMF24.

„Sper din toată inima ca, în urma numeroaselor negocieri pe care le-am avut... o parte din treupele cantonate astăzi în Germania, care sunt pe cale să fie deplasate de Statele Unite... vor veni într-adevăr în Polonia.”

De la venirea la putere a partidului conservator PiS (Lege și Dreptate), Polonia a demarat un amplu program de modernizare a armatei sale și a reînnoit apelurile pentru crearea unei baze americane permanente în această țară.

Luna trecută, unii oficiali americani evocau de asemenea Polonia ca o nouă țară de depozitare a armelor nucleare americane în Europa, după ce social democrații germani, aliați la guvernare cu Merkel, au redeschis discuția despre oportunitatea păstrării arsenalului nuclear american pe teritoriului Germaniei.

Ambasadoarea americană în Polonia, Georgette Mosbacher, a ridicat tonul și a sugerat că dacă Germania încearcă să își „reducă potențialul nuclear și să slăbească NATO”, atunci, „poate că Polonia, care își achită în mod corect obligațiile, înțelege riscurile și se află pe flancul estic al NATO, ar putea găzdui ea aceste capacități”.