Idei greşite despre gripă şi răceală

Vaccinul de anul trecut nu vă protejează şi anul acesta.

Sexul cu o persoană răcită sau gripată nu este neapărat periculos, susţin medici citaţi de CBS News. Totul este să nu vă sărutaţi. O altă idee greşită este să credeţi că, dacă sistemul imunitar este puternic, nu vă veţi mai îmbolnăvi atunci când în jur sunt multe persoane gripate. Pericolul de a răci se menţine, dar avantajul este că puteţi face forme mai uşoare ale bolii.

Imunitatea ridicată nu exclude riscul de îmbolnăvire

Nu este târziu să vă vaccinaţi împotriva virusurilor gripale în decembrie, ianuarie sau februarie, chiar dacă majoritatea oamenilor se vaccinează în octombrie şi noiembrie. În majoritatea anilor, gripa apare în februarie sau chiar mai târziu şi, cel mai probabil, oamenii se vaccinează în noiembrie şi decembrie pentru că doresc să prevină o eventuală îmbolnăvire în perioada Sărbătorilor, este de părere Curtis Allen, purtător de cuvânt la Centers for Disease Control. Numărul îmbolnăvirilor în decembrie poate creşte considerabil şi pentru că mulţi oameni călătoresc în vacanţă sau concediu şi riscul de a intra în contact cu persoane gripate este mai mare.

Un sistem imunitar puternic nu vă va feri în mod obligatoriu de gripă sau de răceală. „Orice persoană cu un sistem imunitar puternic poate răci sau se poate îmbolnăvi de gripă“, afirmă Erica Brownfield, profesor la Emory University School of Medicine, Atlanta.

Răcelile pot fi cauzate de peste 200 de virusuri şi este foarte probabil ca sistemul vostru imunitar să nu poată rezista virusului pe care l-aţi contactat, fără să însemne neapărat că organismul este slăbit. „Persoanele cu sistemul imunitar puternic fac forme mai uşoare de gripă sau de răceală şi au un risc mai mic de complicaţii“, explică Remus Lupu, medic de familie.

Şi gravidele au nevoie de vaccin antigripal

Dacă faceţi sex cu o persoană răcită, puteţi să vă feriţi de virusurile gripale atâta vreme cât nu vă sărutaţi, susţine medicul Erica Brownfield. Dacă sărutaţi pe cineva pe gură când este răcit, există riscul de a lua germeni, dar pericolul este acelaşi şi dacă daţi mâna cu o persoană bolnavă sau dacă o pupaţi pe obraz. Medicul de familie Remus Lupu este însă de altă părere: „Virusurile se transmit şi prin respiraţie, aşa că mai bine evitaţi contactul sexual dacă sunteţi răcit“.

Dacă v-aţi vaccinat anul trecut împotriva gripei, nu înseamnă că sunteţ i protejat şi anul acesta. În fiecare an, circulă mai multe virusuri gripale, afirmă Carolyn Bridges, director ştiin- ţific la Centers for Disease Control. Odată ce v-aţi vaccinat, dezvoltaţi anticorpi pentru anumite virusuri, nu pentru toate. Din acest motiv, în fiecare an, schema de vaccinare este diferită. Unele femei însărcinate nu se vaccinează antigripal de teamă să nu-şi introducă în organism substanţe periculoase, observă medicii. Aceştia susţin însă că femeile însărcinate au un risc ridicat de a face complicaţii dacă fac gripă, motiv pentru care este bine să se vaccineze. Vaccinarea este recomandată şi pentru că anticorpii sunt transmişi şi fătului, care în primele şase luni de viaţă nu poate fi vaccinat.

„Gripa este mai periculoasă pentru gravide şi copii decât pentru orice altă categorie de risc“, afirmă Curtis Allen. Este de dorit ca femeile gravide să se vaccineze antigripal înainte de a ră- mâne gravide sau după primul trimestru de sarcină.