Istoricul Ioan Scurtu, copresedintele din partea romana a comisiei infiintate in 2003 pentru studierea problemei Tezaurului, infirma ipoteza platirii unei firme recuperatoare.
Evenimentul zilei: Care este valoarea Tezaurului romanesc aflat la Moscova? Au existat voci care spuneau ca are doar o valoare simbolica. Ioan Scurtu: Are mult mai mult decat o valoare simbolica. Sunt, printre altele, 72 de tone de aur, obiecte si bunuri inestimabile, icoane din secolul 15. Simbolic ar fi actul de bunavointa al guvernului rus, un gest amical fata de Romania.
EVZ: Cum comentati informatiile potrivit carora este posibil ca statul sa plateasca o firma privata cu suma de doua milioane de dolari pentru recuperarea tezaurului? IS: Este o diversiune! Nu este posibil ca parlamentul Rusiei sa fi hotarat, intr-o sedinta secreta, ca tezaurul sa fie restituit printr-o firma particulara. Tratatul romano-rus a fost semnat in prezenta a doi presedinti. Nu este posibil ca documentul sa fi fost anulat in favoarea unei firme fantomatice pe care nimeni nu o cunoaste. Dansii sunt destul de fluizi. Seful firmei zicea la un moment dat chiar ca tezaurul a fost transportat in Elvetia de unde urma sa fie preluat. O absurditate!
EVZ: Care sunt componentii comisiei? IS: In primul rand sunt istorici care s-au ocupat de perioada Primului Razboi Mondial si de relatiile romano-ruse, reprezentanti ai Ministerului de Externe, ai Bancii Nationale, ai Muzeului National de Arta si altii.
EVZ: Recuperarea tezaurului este singurul scop al comisiei? IS: Nu. Se discuta mai multe probleme divergente, de exemplu bunurile rusesti aflate pe teritoriul Romaniei. Comisia a convenit insa ca problema tezaurului este prioritara.
EVZ: Cat timp credeti ca va mai dura pana cand tezaurul va fi recuperat? IS: Este greu de estimat. Problema nu are un caracter stiintific, ci mai degraba unul politic. Daca relatiile dintre cele doua tari vor fi bune, va dura putin. In momentul de fata contextul relatiilor romano-ruse nu este unul foarte pozitiv.
Cititi si "Basescu nu plateste pentru tezaur".