Ideea impozitării pensiilor naşte dispute în sânul puterii

Pensiile românilor, inclusiv cele mai mici de 1.000 de lei, ar putea fi impozitate pentru a se putea reveni la vechea valoare a TVA-ului, de 19%.

Asta a lăsat să se înţeleagă preşedintele Traian Băsescu, în timpul vizitei făcute sâmbătă în comuna Doljeşti, din judeţul Neamţ, unde a declarat că TVA "trebuie dată înapoi, jos", iar pensiile - impozitate, ca orice venit.

Replicile venite de la nivelul executivului au fost însă diferite. În timp ce premierul Emil Boc nu s-a arătat încântat de idee pentru că "impozitarea pensiilor nu acoperă în totalitate creşterea TVA" şi "trebuie văzute şi alte măsuri, care să fie acceptate de parlament", ministrul mediului, Laszlo Borbely, a pus în discuţie varianta de impozitare diferenţiată, în funcţie de nivelul pensiei, dar din toamnă.

Impozitul progresiv, agreat

Cert este faptul că, la nivelul guvernului, se discută modificarea sistemului de impozitare a pensiilor, în contextul reformării întregului sistem european. O analiză realizată de consiliera primului-ministru, Andreea Paul Vass, arată că este necesară o astfel de amendare.

Potrivit documentului, trei state nu impozitează pensiile (Bulgaria, Slovacia şi Lituania), alte câteva impozitează şi pensiile mici (Franţa, Spania, Irlanda sau Olanda), iar majoritatea merg pe impozitarea progresivă, fără a afecta pensiile mici. Cehia aplică însă un impozit unic, de 15%.

Specialişti în finanţe, dar şi sindicaliştii agreează ideea unui impozit progresiv, aplicat pensiilor mai mari de 1.000 de lei. "Impozitarea tuturor pensiilor, cu 16%, nu va aduce economii la buget. Grosul vine din impozitarea progresivă, care va trebui aplicată tuturor veniturilor," spune fostul ministru de finanţe Daniel Dăianu. De aceeaşi părere e şi sindicalistul Bogdan Hossu, care apreciază drept "aberantă" impozitarea pensiilor mai mici de 1.000 de lei.