Idee bizară la Guvern: ANAF să publice liste cu românii fără datorii la buget

Sursa foto: Arhiva EVZ

Guvernul intenționează să publice numele românilor care nu figurează cu datorii la buget. Până acum, ANAF proceda invers, publicând numele celor care nu au restanțe la plata taxelor.

Guvernul condus de Nicolae Ciucă pregătește un proiect de act normativ care va permite ANAF să publice, perioadic, numele contribuabililor care nu au datorii la buget. Conform proiectului, ANAF și organele fiscale locale vor posta listele cu entitățile care și-au declarat și achitat la scadență obligațiile fiscale de plată și care nu figurează în evidențe cu datorii.

„Organul fiscal central, precum și organul fiscal local, au obligația de a publica pe pagina de internet proprie lista contribuabililor care au declarat și au achitat la scadență obligațiile fiscale de plată și care nu au obligații restante”, prevede proiectul guvernamental, pus în dezbatere.

Potrivit proiectului de act normativ, numele acestor contribuabili vor fi actualizate periodic, la fiecare trei luni.

„Lista se publică trimestrial, până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare”, se mai arată în proiect.

Măsura, potrivit guvernului, ar avea drept scop să-i promoveze pe contribuabilii care își plătesc datoriile la vreme. Și, astfel, potrivit executivului, aceștia vor fi considerați parteneri de încredere în relațiile contractuale pe care le derulează în mediul de afaceri.

ANAF a publicat „lista rușinii”

De regulă, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) procedează invers, promovând numele celor care nu își achită datoriile și care înregistrează mari restanțe la plata taxelor și impozitelor. La finalul lunii trecute, iulie, ANAF a publicat lista cu datornicii care nu şi-au plătit obligaţiile fiscale în trimestrul doi al acestui an, conform legislaţiei în vigoare.

„Lista rușinii” a fost reglementată în baza Ordinului nr. 509/2019, care vizează modificarea şi completarea Procedurii de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, alături de cuantumul aferent obligaţiilor, procedură aprobată prin Ordin (nr. 558/2016) al președintelui ANAF. Obligaţiile fiscale aferente trimestrului doi cuprind lunile aprilie – iunie din anul curent. Lista publicată de ANAF nu include obligațiile fiscale restante încadrate sub plafoanele următoare:

500.000 lei în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;

250.000 lei în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;

100.000 lei în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere.