Berlin. Gala excelenței cultural-științifice, sub egida Zilei Culturii Naționale

Gala excelenței. Sursa foto: ICR Berlin

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Institutul Cultural Român din Berlin, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Federală Germană, a organizat o gală de excelență în cadrul căruia au fost menționate mai multe personalități de marcă ale diasporei române.

Institutul Cultural Român din Berlin a marcat, într-un mod aparte, Ziua Culturii Naționale. În parteneriat cu  Ambasada României în Republica Federală Germană, ICR Berlin a organizat, în data de 25 ianuarie, o gală a valorilor profesionale de excelență din domeniile cultural-academice. Cu acest prilej au fost omagiate o serie de personalități de marcă ale diasporei.

ICR Berlin, eveniment inedit cu prilejul Zilei Culturii Naționale

Prin prisma evenimentului, organizatorii și-au propus să aducă recunoștință tuturor personalităților marcante care au contribuit la promovarea patrimoniului cultural românesc.

„ICR Berlin asumă cu atât mai mult nobila misiune de promovare a patrimoniului cultural românesc în contextul dialogului intercultural european.Gala excelenței cultural-academice ocazionează prezentarea unui concert susținut de un trio de muzicieni români cu consacrare internațională: Mihaela Martin (vioară), Daria Tudor (pian) și Andrei Ioniță (violoncel), care au interpretat creații de Franz Schubert, Ciprian Porumbescu, Paul Constantinescu, Béla Bartók, Constantin Dimitrescu și Ludwig van Beethoven. ”, arată directorul adjunct al Institutului Cultural Român din Berlin.

Ziua Culturii, distincții oferite la Berlin. Sursa foto: ICR

Decorații acordate de Președintele României

Odată cu aceast eveniment, Misiunea Permanentă a României în Republica Federală Germană a organizat o ceremonie de decorare în cadrul căreia Adriana Stănescu, ambasador al României, a conferit o serie de decorații acordate de către Președintele României.

Aceste semne de recunoștință au ajuns la  personalitățile care „au construit punți de dialog și cooperare între România și Germania.”

Printre cei care au primit aceste distincții se numără medici, profesori universitari, artiști și compozitori, critici literali.

Ziua Culturii, marcată la Berlin. Sursa foto: ICR

Conform ICR Berlin, premiați în cadrul galei au fost: Prof.univ. Violeta Dinescu (compozitor), Mihaela Martin (violonistă), Prof. univ. dr. Pompiliu Piso, preşedinte al Societății Germane de Chirurgie Oncologică și Viscerală. De asemenea, distincțiile au fost oferite și Prof. univ. dr. Mihai Datcu, reprezentant Agenţia Spaţială Germană, dar și Prof. univ. dr. Franz Quint, prorectorul Universității de Științe Aplicate din Karlsruhez

Alte decorații au fost acordate Prof. dr. Klaus Bochmann, membru al Academiei Saxone de Științe din Leipzig și curatorilor și managerilor culturali ai Galeriei Plan B din Berlin, Mihaela Luțea și Mihai Pop.

Criticul literar Georg Aescht și Andrei Ioniță, violoncelist și artist în rezidență al Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, în cadrul programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii 2023, au primit astfel de distincții.

Pianista Daria-Ioana Tudor a primit o Diplomă de Excelență pentru promovarea patrimoniului muzical românesc.

Ziua Culturii, Berlin. Sursa foto: ICR

Omagiu pentru Mihai Eminescu

Odată cu acest eveniment, a fost adus un omagiu și poetului Mihai Eminescu, nume de referință în literatura română, fost student la Berlin.

„ Ziua Culturii Naționale, este și ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, poetul și omul de cultură cel mai reprezentativ al literaturii române, un reper major al conștiinței naționale care a făcut o parte din studii și la Berlin, funcționând, totodată, ca secretar al Agenției Diplomatice Române din capitala germană între 1872 și 1874. ”, a transmis Florin Silviu Ivan, director adjunct al ICR Berlin

Prin prisma evenimentelor de acest gen, inițiatorii își doresc să completeze bazele dialogului intercultural.