Oraşul Canadian Quebec împlineşte 400 de ani de la fondarea sa, aniversare celebrată în întreaga lume francofonă. După cum anunţă publicaţia Zigzag Român-Canadian, sărbătoarea este marcată şi de comunitatea românească. Aceasta va participa la marcarea momentului prin câteva incoane româneşti expuse în cadrul proiectui "Arca Noii Alianţe".
Ideea construirii arcei datează de 3 ani şi aparţine unor tineri canadieni, membri ai grupului "Montée jeunesse".
Aceştia au propus, la Congresul Euharistic din 2005, construirea unui obiect simbolic care să promoveze, printr-un amplu pelerinaj, unitatea spirituală a creştinilor.
Artistul quebechez Alain Rioux a acceptat să sculpteze "Arca Noii Alianţe", simbol al unităţii lumii creştine. Susţinerea Vaticanului Realizată ca o replică în miniatură a Arcei lui Noe, sculptura este făcută din cinci esenţe diferite de lemn aduse din tot atâtea locuri de pe glob. După ce Papa Benedict al XVI-lea a binecuvântat arca, pe 11 mai 2006, aceasta şi-a început pelerinajul prin Quebec, pentru a marca şi în termenii spiritualităţii creştine cei 400 de ani pe care îi împlineşte anul acesta capitala provinciei.
Pe puntea arcei, dispuse de jur împrejur, sunt opt icoane creştine, toate româneşti. Pe lângă această surpriză, o plăcere şi mai mare pentru români este aceea că majoritatea au explicatia, cu caractere latine, scrisă în limba română! Pe ele se poate citi "Cina cea de taină", "Înmulţirea pâinilor", "Nunta din Cana", "Spălarea picioarelor", "Drumul spre Emaus".
Pelerinajul realizat cu "Arca Noii Alianţe" a intenţionat să refacă traseul fondatorilor bisericii catolice din America de Nord, cuprinzând cinci locuri din Ontario şi Quebec: Midland, Montreal (Oratoriul Saint-Joseph), Cap-de-la-Madeleine, Lac-Bouchette, Sainte-Anne-de-Beaupre şi Ville de Quebec.
Sculptura este purtată pe braţe de 12 persoane, număr ce simbolizează apostolii lui Christos.
Cum au ajuns icoanele româneşti pe "Arca Noii Alianţe"? Răspunsul la întrebare este legat de quebechezul Marc Lepage, un animator pastoral la o şcoala secundara din Rive Sud. Acesta a realizat în România un stagiu de câteva luni, în 1999, în calitate de însoţitor al unui grup de copii, rămânând ataşat de ţara noastră.
Cunoscător al artei româneşti şi a icoanelor pictate de călugăriţele ortodoxe românce pentru susţinerea financiară a orfelinatului, Lepage a propus comitetului responsabil cu realizarea arcei ca aceasta să fie împodobită cu icoane făcute chiar în România. Cu ocazia celui de-al 49-lea Congres euharistic internaţional, propunearea lui Lepage a fost aprobată.
Implicat în diverse proiecte umanitare, Lepage petrece anual câte 3-4 luni în Romania. El a reuşit să obţină patronajul misiunii catolice "Les Sœurs oblates de l’Assomption" asupra orfelinatului "Casa de copii Santa Maria", din România, participând astfel la sprijinul acordat orfanilor români. Adrian Ardelean Ziarul ZigZag Român Candian