Icoana Fecioarei Maria, decorată cu rubine

Pelerinii veniţi la Moaştele Sfântului Andrei au admirat icoana unicat, care va fi trimisă la New York.

Fundaţia Dacia, una dintre organizaţiile care au contribuit la aducerea Moaştelor Sfântului Andrei la Braşov, a considerat că un asemenea gest nu este suficient pentru satisfacţia credincioşilor.

Prin urmare, a finanţat realizarea celei mai mari icoane pictate din România, care o reprezintă pe Sfânta Fecioară Maria. Pentru a-i da o şi mai mare valoare, icoana a fost decorată cu rubine dintre cele mai scumpe şi cristale Swarovski.

Candidat permanent la Cartea Recordurilor   Icoana are aproape doi metri pătraţi. „A fost realizată de cei mai valoroşi pictori de biserică din România. A costat câteva sute de milioane de lei şi este cea mai mare din România“, a declarat Liviu Pandele, preşedintele Fundaţiei Dacia. Icoana a fost depusă la Biserica „Sfântul Nicolaie“ din Schei, spre bucuria enoriaşilor şi a curioşilor.   „Este o icoană foarte frumoasă“, spune încântată una dintre doamnele în vârstă venită în pelerinaj. „Nu am mai văzut o icoană aşa de mare şi împodobită“, se minunează şi o vecină din coada de admiratori.   Liviu Pandele este recunoscut în Braşov pentru astfel de evenimente. El a încercat, în repetate rânduri, să intre în Cartea Recordurilor cu „cea mai mare oală de vin fiert“, „cea mai mare colivă“ sau „cea mai mare tocană de cartofi“ din lume. Deocamdată, străduinţele sale nu au fost încununate de succes. „Maica Domnului Panaghia Rugătoare“ a fost sfinţită de Prea Fericitul Daniel, Patriarhul României, şi de ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului. Ea va fi trimisă în dar primăriei oraşului New York, pentru a fi donată ulterior Bisericii Ortodoxe Române „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Statele Unite ale Americii.

Sfântul Andrei, plimbat cu Hummerul

O parte din Moaştele Apostolului Andrei au fost aduse din oraşul grecesc Patras, iar o altă parte de la Mănăstirea „Sfântul Andrei“ din Dobrogea. Ele au sosit luni la Braşov şi au fost transportate într-un convoi format din cel puţin 15 maşini de jandarmi, poliţişti rutieri, paramedici şi agenţi de pază. Moaştele Sf. Andrei şi ale primilor martiri români Epictet şi Astion au fost purtate pe trei jeepuri Hummer, care aparţin Armatei Române. Convoiul a străbătul întregul oraş şi a făcut opriri la 13 biserici şi monumente.

Pentru că era şi Ziua Naţională, în avangarda convoiului au defilat şi Junii braşoveni. Luni seara, mii de braşoveni au asistat la defilarea militară cu torţe şi la un foc de artificii tricolore, organizat de Fundaţia Dacia. Moaştele au fost depuse la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, unde pot fi văzute şi atinse la orice oră din zi şi din noapte, până vineri, 5 decembrie.   Liviu Pandele, preşedintele Fundaţiei Dacia: " A fost realizată de cei mai valoroşi pictori de biserică din România. A costat câteva sute de milioane de lei şi este cea mai mare din România. "