Înalta Curtea de Casație și Justiție (IICJ) a hotărât, pe 29 septembrie, în urma unei sesizări înaintate de magistrații de la Curtea de Apel București, că dobânzile și penalitățile pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale se aplică doar la prejudiciul produs prin comiterea faptei, fără a se lua în considerare majorarea cu 20% din baza de calcul.
Curtea de Apel București a sesizat ICCJ cu privire la modul de calcul al prejudiciului achitat în vederea nepedepsirii. Magistrații au solicitat pronunțarea unei hotărâri prealabile care să stabilească dacă dobânzile și penalitățile se aplică la prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul sau dacă dobânzile și penalitățile se calculează doar la prejudiciul produs prin comiterea faptei.
ICCJ: Dobânzile și penalitățile se aplică doar la prejudiciul produs pentru comiterea faptei
În urma celor sesizate de către magistrații de la Curtea de Apel București, ICCJ a stabilit că dobânzile și penalitățile prevăzute în Legea nr. 241/2005 la articolul 10 se aplică doar la prejudiciul produs prin comiterea faptei, fără a se lua în considerare majorarea cu 20% din baza de calcul.
Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât, prin decizia nr. 66 din data de 29 septembrie 2021, admiterea sesizării formulate de Curtea de Apel București în dosarul nr. 1059/98/2018 și a stabilit următoarele: „Dobânzile și penalitățile la care se referă art.10 alin. (11) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale se aplică doar la prejudiciul produs prin comiterea faptei, fără a se lua în considerare majorarea cu 20% din baza de calcul.
Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală. Pronunțată în ședință publică astăzi, 29 septembrie 2021.”, potrivit clujust.ro.