Au venit din toată ţara, ba chiar şi din străinătate pentru a face curat după românii care aruncă gunoaie în păduri şi în locuri de agrement, chiar acestea fac parte din zone protejate.
Aproape 50 de voluntari români şi străini au luat parte la cea mai mare acţiune de igienizare din Parcul Natural Lunca Mureşului. Autorităţile se plâng că în continuare, oamenii aruncă gunoaiele la întâmplare fără să le pese de mediul înconjurător.
Arădenii au fost ajutaţi de 25 de tineri din mai multe ţări europene. Înarmaţi cu mânuşi şi zeci de saci de gunoi, tinerii au pornit prin pădurea Ceala de la marginea Aradului, locul de picnic preferat de arădeni. Din păcate, la plecare oamenii uită să mai facă şi curat, aşa că îşi lasă gunoiul pe unde apucă… de cele mai multe ori, direct pe spaţiul verde… sau dacă au de aruncat lucruri mai intime, atunci tufişurile par să fie locul perfect de depozitare. “Îşi fac treburile şi aruncă chiar ceva ce nu pot să spun acuma”
Voluntarii au rămas impresionaţi de câtă mizerie au găsit. “curăţăm pădurea, nu doar pentru că e parcul natural, ci pentru că este o zonă în care mulţi vin să se recreeze, dar nu o respectă. Pur şi simplu aruncă gunoaiele cum vor ei, deşi sunt coşuri de gunoi. E foarte multă mizerie. E foarte urât că vin îşi fac treburile şi aruncă chiar ceva ce nu pot să spun acuma”, spune Anca Tiptiş. Voluntarii au găsit multe prezervative şi chiar lenjerie intimă aruncată lângă zona de campare.
Kaie Kuldkep spune că “vin din Estonia şi sunt unul dintre organizatorii programului de schimb de experienţă între tinerii din Europa. Facem câteva acţiuni de ecologizare în Parcul Natural Lunca Mureşului… acum facem curăţenie, am reciclat hârtie şi am discutat despre natură. Este destul de murdar aici şi din câte vedeţi în câteva minute am adunat atât de mult gunoi. Când am venit prima dată aici am fost un pic şocată de ce am văzut, dar se va schimba, sunt sigură”.
Ovidiu Pîrv, director Parcul Natural Lunca Mureşului Arad, spune că “este cea mai mare acţiune de igienizare pe care am făcut-o în acest an. Încercăm să acoperim o zonă cât mai mare de pădure, păşuni. În continuare se aruncă foarte multe gunoaie şi din păcate foarte multe au şi impact vizual negativ, sunt acele PET-uri, care pe deasupra rămân cu zecile sau sutele de an dacă nu sunt strânse”.
Tinerii s-au mai plimbat cu bicicletele prin pădure sau cu bărcile canoe pe Mureş. Prezenţa tinerilor din străinătate în România are loc printr-un proiect realizat de un ONG din oraş, şi susţinut de Comisia Europeană, prin programul „Tineret în Acţiune”.