Jurnalistul Mirel Curea a remarcat motivul pentru care în ultimele zile s-au înmulțit cazurile.
În ultimele zile, oficiali din Ministerul Sănătății, dar și politicienii aflați la Guvernare au vorbit despre înmulțirea cazurilor de coronavirus și pericolul care îi poate paște pe români. Adică extinderea îmbolnăvirilor și revenirea la starea de urgență.
Mirel Curea, jurnalist al „Evenimentului zilei”, a postat sâmbătă seara, pe contul de Facebook, un mesaj în care explică modul în care au apărut cifrele care îi îngrijorează pe oficiali. El remarcă faptul că testările se fac pe grupele de risc, nu comunitar. Astfel, creșterea există, chiar dacă la nivel global se poate vorbi despre o scădere.
„Am explicația!
Postarea de mai jos a generat câteva telefoane de la persoane foarte bine informate, care mi-au răspuns la o întrebare majoră: Ce este cu creșterile astea în dinamica infectărilor cu Coronavirus în rândul populației din România?
Răspunsul este că Ministerul Sănătății, prin direcțiile de sănătate publică din toată țara, nu testează comunitar, ci doar țintit în grupele de risc, mai precis în unitățile care aparțin de Direcțiile de Asistență Socială. Și mai exact, în căminele de bătrâni
Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile Actualizare 19.06.2020 Recomandări de prioritizare a testării pentru COVID-19: [...] 9. Persoane instituționalizate asimptomatice – de 2 ori pe lună; 10.Personalul de îngrijire din centre rezidențiale – de 2 ori pe”, a scris Mirel Curea în postarea de pe Facebook.
În ultimele zile, mesajele ce vizează riscul extinderii cazurilor de coronavirus s-au intensificat.
„Ne aflăm în a patra zi cu peste 300 de cazuri noi, în a treia perioadă de relaxare. Sunt creșteri asumate de noi, dar nu putem gestiona fără ajutorul populației. Menținem în continuare precauțiile, normele și regulile și considerăm că, dacă normele sunt respectate, putem gestiona și această creștere”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
„O biată gripă, între ghilimele, nu ucide atâta personal medical când ei îşi fac datoria lor. Dacă personalul medical e atât de expus, gândiţi-vă că şi populaţia este expusă şi trebuie să înţeleagă că nu este vorba despre o glumă sau despre o exagerare”, a afirmat și șeful Departamentului Pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.