Preşedintele în funcţie se poate schimba cu al 25-lea amendament, dând exemplul procesului constituţional care a fost aplicat lui Woodrow Wilson după acidentul cerebral şi pe care New York Times îl evocă drept o posibilitate pentru Donald Trump.
Al 25-lea amendament, ca punere sub acuzare, este unul dintre cele două posibile procese constituţionale pentru a destitui preşedintele SUA. Dar să nu se facă o confuzie: în timp cea de a doua posibilitate este punerea sub acuzare, prima posibilitate constă în a elimina pe şeful statului fără a fi necesare să se aducă acuzaţii precise.
Când se poate invoca al 25.lea amendament
Pentru a-l invoca e suficient ca vicepreşedintele şi majoritatea cabinetului să transmită Congresului o adresă formală în care să declare că preşedintele nu e în măsură să-şi exercite puterile şi indatoririle funcţiei sale. În acel moment preşedintele are dreptul să răspundă că este capabil să-şi desfăşoare mandatul. Dacă, oricum se opune, decide Camera cu 2/3 din voturi. Modelul preşedintelui Wilson
În cazul lui Donald Trump, dar şi în cazul tuturor celorlalţi preşedinţi, este improbabil ca vicepreşedintele şi cabinetul să se unească declarând ''precise incapacităţile mentale'', cum se petrecuse cu preşedintele Thomas Wodroow Wilson, după atacul cerebral în 1919.
Ce spune New York Times
Cel care evocă posibilitatea celui de al 25-lea amendament este Ross Douthat, editorialist al New York Times. Porivit lui Douthat, amendamentul se adresează la tema succesiunii la preşedinţie stabilind procedurile. ''Preşedinţia nu e o însărcinare ca oricare alta. A devenit, pentru bune sau rele motive, un post politic semi-monarhic, unde eşti supus la inimaginabile presiuni şi din partea căruia se aşteptă hotărâri care pot avea impact asupra întregii lumi'', afirmă Douthat, subliniind că ''nu e nevoie să fii un super erou ca să ajungi să ai o asemenea responsabilitate''.
Dar sunt necesare calităţi de bază: un suficient nivel de curiozitate şi capacitate intelectuală, un nivel managerial de bază, autocontrol şi competenţă''. La Trump aceste atribute ''lipsesc toate, unele poate nu le-a avut niciodată, altele s-au atrofiat odată cu vârsta''. Are cu siguranţă talent politic, charismă şi o anume creativitate care lipsesc la oamenii politici normali. N-ar fi fost ales fără aceste calităţi. Dar nu sunt suficiente, nu pot umple golul lăsat de celelalte''.