IAŞI: Mobila lui Ceauşescu, la consiliul judeţean

Câteva piese de mobilier din anii '70, care i-au aparţinut fostului dictator, sunt folosite de către angajaţii instituţiei.

Mare parte dintre obiectele şi mobilierul aflate în casa de oaspeţi Bucium, unde familia Ceauşescu înnopta pe timpul vizitelor în judeţul Iaşi, zac de câteva luni îngrămădite într-un depozit. Doar câteva piese de mobilier au scăpat de spectrul casării şi se află la adăpost în biroul consilierului personal al preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Constantin Simirad.

Şeful nici nu a vrut să se atingă de ele“ Gheorghe Corjăuţanu, militar de carieră, a ales un birou şi o bibliotecă din multitudinea de obiecte cu care soţii Ceauşescu s-au înconjurat în casa de la Bucium. Om cu o viziune practică, Corjăuţanu s-a gândit să dea o utilitate pieselor de mobilier de care colegii lui s-au ferit mai abitir decât de duhurile rele.

Astfel, biblioteca lui Ceauşescu ocupă mare parte din biroul de la etajul întâi al clădirii CJ Iaşi. În ciuda masivităţii şi a stadiului avansat de uzură, biblioteca maschează o uşă de legătură cu un alt birou. „Piesele acestea, făcute la fabrica de mobilă din Iaşi, cu aplicaţii din plastic, specifice anilor ’70, fac parte din setul «Filipa». E posibil să fi scris Ceauşescu vreo dispoziţie de la biroul la care stau eu acum... Înainte de Revoluţie, ultima sa vizită a fost la Iaşi şi a stat atunci trei zile“, povesteşte generalul în rezervă Gheorghe Corjăuţanu.

Biroul şi biblioteca lui Ceauşescu, recuzită folosită acum de general, au fost evaluate de un expert la suma de 3.000 lei. „Nu ştiu ce a văzut în ele artistic evaluatorul, de s-a gândit că lumea se va înghesui să le cumpere. Le-au curăţat un pic femeile de serviciu şi am apucat să pun doar câteva hârtii în ele...“, spune consilierul Corjăuţanu.

Generalul în rezervă mărturiseşte că în sediul CJ mai există doar o măsuţă care i-a aparţinut lui Ceauşescu. „A fost pusă pe hol. Şeful (Constantin Simirad - n.r.) nici nu a vrut să se atingă de ele. Cea mai scumpă piesă a fost patul cu salteaua pe care a dormit familia Ceauşescu, că- rora li s-a pus un preţ de 4.000 lei. Numai pentru un colecţionar sau pentru cineva care le-ar recondiţiona şi le-ar pune în circuitul turistic ar mai avea valoare piesele folosite de fostul preşedinte“, mai spune consilierul ieşean.

LICITAŢII CU REPETIŢIE

64 de obiecte, vândute cu 3.000 de euro

În urma retrocedării Casei de Oaspeţi Bucium, autorităţile locale au fost nevoite să scoată la licitaţie bunurile fostului dictator. Abia la a treia licitaţie, au fost cumpărate 64 dintre cele aproximativ 400 de obiecte scoase la vânzare, Consiliul Judeţean Iaşi obţinând în jur de 3.000 euro. Cel mai scump a fost un set de 30 de scaune tapisate, care s-au vândut cu 1.300 euro, iar pe locul doi s-au clasat 12 butoaie de stejar, la preţul de 259 de euro. Printre celelalte obiecte vândute în cadrul licitaţiei din luna martie, se numără şi două lustre din cristal, o toaletă cu oglindă, două mese din stejar, o uşă sculptată în formă de butoi şi un cuier de perete.