Municipalitatea nu mai are bani ca să suporte o parte din preţul căldurii din caloriferele bucureştenilor.
Astfel că, din toamnă, fie va plăti toată lumea gigacaloria aproximativ 180 de lei, fie vor exista două preţuri: unul pentru cei "bogaţi" şi unul pentru familiile cu venituri lunare sub 3.000 de lei. Totuşi, pentru ca populaţia să nu se trezească cu facturi uriaşe la întreţinere, la iarnă, autorităţile vor ca preţul energiei termice livrate unei familii într-un an să fie eşalonat pe 12 luni.
Banii plătiţi în plus se reportează
"În fiecare lună se va plăti o sumă fixă. Asta, după ce se va face un calcul pe baza consumurilor medii realizate în fiecare tip de apartament şi luânduse în calcul şi numărul de per soane", au precizat specialiştii din cadrul primăriei. La sfârşitul anului se va trage linie şi se va calcula. Dacă cineva a consumat mai puţin, banii plătiţi în plus vor fi reportaţi pe următoarele luni ale anului.
Gigacaloria: 212-252 de lei
Potrivit specialiştilor Municipalităţii, o familie alcătuită din trei persoane, care locuieşte într-un apartament cu două camere şi are un venit de peste 3.000 de lei pe lună, va achita pentru fiecare gigacalorie consumată între 212-252 de lei. Asta, dacă se va decide ca în Capitală să existe două preţuri de referinţă, unul pentru cei cu venituri sub 3.000 de lei şi unul pentru cei cu venituri lunare peste acest plafon.
"Cei care au un venit mai mic decât plafonul stabilit vor plăti mai puţin - aproximativ 137-160 de lei gigacaloria", a explicat, pentru EVZ, unul dintre specialiştii care au pus pe hârtie intenţia autorităţii locale.
Şi, pentru ca facturile la întreţinere să nu explodeze după modificarea tarifelor, primăria intenţionează ca plata anuală a consumului să se facă eşalonat, iar cei cu venituri mici să beneficieze de ajutor de încălzire.