În România eşti cu adevărat bogat atunci când intri în "Top 300 Capital" al celor mai avuţi români, consideră Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor publice. El a declarat, într-un interviu acordat EVZ, că "persoanele care au averi foarte mari şi vor fi prezente în Topul 300 reprezintă grupul ţintă al ANAF" pentru controlul averilor.
Ministrul A mai precizat că o maşină foarte scumpă achiziţionată în 2011, o casă construită în acest an şi, în general, orice cheltuială reprezintă bază de impozitare după metodele indirecte de control, aprobate de guvern la finele anului trecut.
Altfel spus, dacă o persoană cumpără, în 2011, un obiect de lux cu bani pentru care nu poate aduce acte justificative, va plăti un impozit de 16% din costul acelui bun.
Chiar dacă noile metode pot fi aplicate de Fisc doar de la 1 ianuarie 2011, nu poate fi vorba de o amnistie fiscală, susţine ministrul Ialomiţianu. Asta deoarece "toate persoanele care nu au declarat veniturile sunt supuse verificării", indiferent de anul în care le-au dobândit, singura deosebire fiind că, din 2011, autorităţile au instrumente mult mai eficiente, argumentează el.
Mai puţine declaraţii
Următoarea modificare fiscală va fi în folosul firmelor. Şeful Finanţelor aşteaptă analizele specialiştilor din minister, dar şi ale celor de la Muncă, după care se va decide cu cât vor scădea contribuţiile sociale.
"Costul forţei de muncă trebuie să fie în continuă scădere, ca să devenim mai atractivi din punctul de vedere al investiţiilor străine şi al investiţiilor din România", ne-a spus Ialomiţianu. Potrivit lui, o altă schimbare va fi depunerea trimestrială a declaraţiei unice de către firmele cu puţini angajaţi, chiar din acest an. "Nu vrem ca sumele plătite de contribuabilii mici să fie reduse, iar birocraţia să fie mare", susţine ministrul.
BUGETUL, MAI PRESUS DE CULOAREA GUVERNULUI
Ialomiţianu: reducerea TVA nu e posibilă în următorii trei-patru ani
Aproape un sfert din banii bugetului au venit, în 2010, din TVA. Este o sursă esenţială pentru vistieria statului, iar în următorii ani nu e posibilă reducerea taxei, spune ministrul de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, într-un interviu acordat EVZ.
EVZ: Sunteţi cel mai bogat ministru din actualul cabinet? Gheorghe Ialomiţianu: Nu pot spune că sunt un ministru bogat. Am o casă şi un apartament, sunt şi unele terenuri în declaraţia de avere, unele sunt moştenire. Nici veniturile nu au fost mici. Lucrez şi în învăţământ, am predat foarte multe ore la cursurile de instruire ale experţilor contabili. Nu ştiu ce înseamnă în România om bogat.
Ce înseamnă? Oamenii bogaţi sunt cei care se găsesc în Topul celor 300.
Există deja un act normativ pentru controlul averilor. Cu cine veţi începe controalele? Top 300 al celor mai bogaţi români este un punct de pornire? Persoanele care au averi foarte mari şi vor fi prezente în Top 300 reprezintă grupul-ţintă al ANAF. Vom verifica dacă aceste persoane au venituri declarate şi dacă nu le au, vor fi supuse controlului.
De exemplu, s-ar putea ca ANAF să primească o reclamaţie că o persoană şi-a construit o vilă în 2011. Ne uităm dacă persoana a obţinut venituri în 2009-2010 şi, dacă sunt acoperitoare, sigur că nu va intra în control. Dacă acea persoană nu a declarat venituri în 2009-2010, va fi supusă controlului, pentru că ne dăm seama că dintr-un venit nedeclarat putea să realizeze casa respectivă.
Intenţionaţi să reduceţi contribuţiile sociale. Cu cât? Colegii mei lucrează la impactul bugetar, împreună cu colegii de la Muncă. Luăm în considerare o creştere a numărului de locuri de muncă şi o creştere a salariilor chiar şi în instituţiile publice. Deci, sunt premisele pentru a reduce contribuţiile, în principal la angajator.
Cât timp TVA va mai trebui să rămână la 24%? TVA reprezintă un element de bază pentru buget şi e greu să luăm o decizie să reducem această taxă, pentru că altfel punem în pericol plata salariilor, a pensiilor, alocările pentru investiţii.
Dacă economia creşte, TVA ar putea scădea din 2012? În trei-patru ani nu cred că e posibil să reducem TVA. Chiar dacă partidele de opoziţie spun că au un program de reducere a TVA, este greu de luat o decizie, pentru că trebuie să asigurăm funcţionarea instituţiilor statului. E o sursă importantă pentru buget. Reduceri ar trebui să urmeze în zona contribuţiilor sociale. TERMEN INCERT
Aderarea la euro, o necunoscută
Sunt tot mai dese semnalele în piaţă că aderarea României la zona euro va fi amânată faţă de termenul stabilit iniţial pentru 2015. Joi, preşedintele Traian Băsescu a declarat că factorii de răspundere trebuie să facă o analiză pentru a vedea dacă termenul 2015 rămâne fezabil. "Criza ne-a arătat un lucru esenţial: nu este suficient să îndeplineşti criteriile de la Maastricht şi să intri în UE", a declarat şeful statului, la o conferinţă organizată la Cotroceni.
Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor, merge mai departe şi spune că şi-ar dori să îndeplinim în 2015 condiţiile de aderare la euro, "chiar dacă se ia o decizie de amânare".
Potrivit şefului Finanţelor, abandonarea acestui proces ar produce un rău României. "Este spre binele României să avem o stabilitate a finanţelor publice, o stabilitate fiscală, stabilitatea monedei naţionale, mai multă încredere a investitorilor în România", a explicat Ialomiţianu.
Citiţi mâine în EVZ
Restructurare la Finanţe
Cum vede ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, protestul angajaţilor MFP din octombrie 2010 şi cum va fi restructurat ministerul