Iahnie de fasole de post. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Agapia este de excepție

Iahnie de fasole. Sursa foto: Arhiva EVZ

Iahnie de fasole de post ca la Mănăstirea Agapia. Cei care vor să prepare rețeta măicuțelor au nevoie doar de câteva ingrediente. Această mâncare este foarte gustoasă și sănătoasă.

Măicuțele de la mănăstirea Agapia au explicat cum se face o rețetă de iahnie de fasole de post. Această mâncare este ideală în perioada celor 40 de zile în care credincioșii renunță la carne, lapte și ouă. Aveți nevoie doar de câteva ingrediente, printre care și:

  • 350 de grame de fasole albă,
  • 3 linguri de suc de roșii,
  • 2 cepe albe de mărime medie,
  • 2 foi de dafin,
  • 1 morcov,
  • 1 ardei roșu mare,
  • 1 cățel de usturoi,
  • 1 lingură de paste de tomate.

Rețetă de iahnie de fasole de post

  1. La început, trebuie să spălăm fasolea și să o lăsăm la înmuiat peste noapte. A doua zi se pune la fiert și apa se schimbă de cel puțin 2-3 ori.
  2. Între timp se spală, se curăță și se taie legumele. Toate se toacă foarte mărunt și apoi se călesc într-o tigaie cu puțin ulei încins. În momentul în care fasolea a fiert suficient se adaugă peste legumele călite, sucul de roșii și pasta de tomate.
  3. Se lasă în oală și puțină zeamă din apa în care a fiert fasolea. Se adaugă sare, piper, frunze de dafin și se lasă la fiert preț de câteva minute. Când iahnia de fasole este gata se oprește focul de la aragaz și se pune pătrunjelul proaspăt tocat.

Iahnie de fasole de post ca la Mănăstirea Agapia. O rețetă simplă și gustoasă. Sursa foto. Pixabay

Rețetă de chiftele din fasole

Puteți prepara și o rețetă de post de chiftele din fasole. Aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 800 g fasole boabe, fiartă
  • 2 cepe
  • 4-5 căței usturoi
  • 1 morcov
  • 2 linguri ulei
  • sare, piper, cimbru uscat
  • 20 g făină
  • 50 g pesmet

Mod de preparare

  1. Fasolea trebuie foarte bine scursă de apă. Puneți-o într-o sită și lăsați-o să se scurgă aproximativ 10 minute. Acum tăiați ceapa cubulețe, mărunțiți usturoiul și dați morcovul pe răzătoarea cu găuri mici. Căliți legumele în puțin ulei pentru aproximativ 10 minute, cât să se înmoaie puțin.
  2. Boabele de fasole trebuie puse într-un chopper și pasate. Într-un bol amestecați fasolea pasată, legumele călite si condimente după gust. Este bine să adăugați dulceață de ardei iute sau boia iute, după gust. Se adaugă 2 linguri cu vârf de făină.
  3. Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă. Formați chifteluțe și le tăvăliți prin toate părțile prin pesmet. Ele trebuie lăsate la cuptor 20 de minute. Apoi, întoarceți chifteluțele pe partea cealaltă și continuați să le coaceți încă 20 de minute. Asta este tot. Poftă bună!