Iadul penelor de curent

Intreruperile de energie din ultimele zile le-au amintit bucurestenilor de perioada comunista.

Apa minerala si carnea au fiert in frigiderele a mii de bucuresteni ghinionisti, in cele mai calde zile ale anului. Oamenii au stat fara televizor si s-au plimbat prin case la lumina lumanarilor - retraind astfel, in 2007, secvente din perioada comunista. Societatea Electrica Muntenia Sud a reactionat extrem de greu la sesizarile privind intreruperile in alimentarea cu energie - oamenii au asteptat si cu zecile de ore o interventie salvatoare.

Cei care au avut de suferit pot sesiza Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Daca ANPC va constata ca societatea Electrica este vinovata, va aplica amenzi cuprinse intre 3.000 si 30.000 de lei pentru fiecare reclamatie. 

„Rascoala” de pe Ritmului

Cu stomacul gol si cu nervii intinsi de caldura, locatarii catorva blocuri afectate din Strada Ritmului au fost alaltaseara la un pas de a-i linsa pe cei doi lucratori care venisera pentru a repara un transformator defect. Instalatia tinuse peste 400 de apartamente fara aparate electrice, timp de 25 de ore. Avaria a avut loc luni dupa-amiaza, in jurul orei 14.30, si a durat - cu rebransari si noi intreruperi -, pana marti seara, in jurul orei 21.00. Aseara, in jurul orei 18.30, in zona a mai survenit o intrerupere.

„Cand au venit oamenii de la Electrica ieri-seara (marti - n.r.), dupa mii de telefoane date din zona, a iesit lumea in strada. De la Electrica au zis ca lor nu le-a spus nimeni, oamenii s-au enervat, va dati seama...”, povesteste unul dintre participantii la „rascoala” de pe Strada Ritmului. „Nici o apa minerala nu puteai sa bei. A fost amaraciune. Unii au aer conditionat, au murit de cald cu aparatele in casa”, spune Ion D. 

Magazinul din coltul strazii a fost inchis in timpul celor doua zile de avarie, iar conducerea vrea sa-i dea in judecata pe cei de la Electrica. „Nu a interesat pe nimeni. Sunt pierderi de aproximativ zece milioane de lei vechi”, spune directorul magazinului, Alina Toader. Constantin Ene, de pe strada Vasile Lucaciu, scapase ieri, dupa vreo 20 de ore de intrerupere in care a dat in jur de 60-70 de telefoane, pagubit de un frigider plin.

Face un bilant si exprima o nelamurire: „Aseara a trebuit sa fac dus cu apa rece. S-a stricat carnea din frigider, nu numai la mine, in toata zona. Intrebarea e: cine plateste?”.

Zonele din Bucuresti inca afectate ieri, in jurul orei 17.00, erau: bulevardul 23 August, Soseaua Pantelimon, strazile Vatra Luminoasa, Radu Protopopescu, Matasari, Horei, Manolescu Nicolae, Dr. Nicolae Vicol, Iliada, Rombului, Cornului, Veseliei, Leon Voda, Cuza Voda, Alexandru Deparateanu, Episcopiei, Racmaninov si Glinca. Pe la ora 19.00, si pe Calea Vitan erau blocuri afectate de intreruperi.

MESAJE DE LA CITITORI

Nopti de calvar in Capitala

„Cum explica Electrica imposibilitatea de a remedia un defect in zona 1 Decembrie 1918, nr. 8, blocurile M 26, M 27, M 28 de aproximativ 24 ore (pana de curent a aparut ieri, 23 iulie, la ora 18.30, si nici acum nu este rezolvata, 24 iulie, ora 17.30)?” (levarda)

„De ce se plange Electrica de consum record? Nu apare pe factura o taxa de rezervare? Ar trebui sa-si dimensioneze reteaua corespunzator.” (Ion)

„Inchipuiti-va cum ar arata Bucurestiul brazdat simultan de santuri pentru schimbarea acestor cabluri! Cred ca in circa 10 ani se pot vedea unele imbunatatiri.” (M. Draghici)

„Eu tot nu am tensiune si ma paste o noua noapte de calvar. Acum ii inteleg pe cei care erau torturati in temnite fara lumina, cu toate ca exista cate un bec amarat in celule. Va doresc o noapte racoroasa.” (Ioan Mirea)

„Si eu sunt nemultumit de serviciile celor de la Electrica. Cum schimb furnizorul? Cine vine sa puna alta retea si alt bransament, paralel sau peste cel deja existent al celor de la Electrica?” (Car-a) BEZNA IN LUME

Se intampla si la case mai mari

Barcelona. Circa 10.000 de persoane erau private in continuare de electricitate ieri, la Barcelona, la aproape 48 de ore dupa caderea alimentarii cu energie electrica ce a afectat in weekend circa 350.000 de persoane. Marti dimineata, clientii privati de electricitate in urma ruperii accidentale a unui cablu de inalta tensiune erau in numar de 80.000.

Transportul public a avut de suferit de pe urma intreruperii curentului, la fel si spitalele, care au fost nevoite sa recurga la generatoarele de urgenta. In noaptea de luni spre marti si in cea de marti spre miercuri, mii de locuitori au manifestat zgomotos pe strazi fata de aceasta situatie.

New York. O pana de curent care a tinut cateva ore a lovit partea de est a Manhattanului si Bronxul in iunie 2007, dupa-amiaza, si a afectat cladiri de birouri, locuinte, dar si cateva linii de metrou. Pana de curent a fost cauzata de vremea nefavorabila, fiind a doua zi consecutiva cu 35 de grade Celsius in zona, conform agentiei de presa AP. 

Marea Britanie. Inundatiile fara precedent din Marea Britanie au lasat 500.000 de oameni fara electricitate, cu spitale si magazine inchise, locuinte aruncate in haos, informeaza agentia Reuters. Primul-ministru, Gordon Brown, s-a trezit in fata unui dezastru caruia nu stia cum sa-i faca fata, cele mai dezastruoase inundatii din ultimii 60 de ani. El a decis ca trebuie luate masuri serioase in acest sens, mai ales ca vremea nu se va schimba in bine in urmatorii ani.

LIPSESC INVESTITIILE

Sistemul electric, depasit de consum

Numarul mare de pene de curent pe care trebuie sa le suporte bucurestenii in ultimele zile sunt cauzate de consumul extrem de mare de energie electrica din aceasta perioada.

Astfel, aparatele de racire - ventilatoarele sau aerul conditionat - care functioneaza deseori incontinuu, alaturi de utilajele si echipamentele folosite la reparatia strazilor si la constructia cladirilor au crescut foarte mult nivelul de utilizare a curentului electric in Capitala, spune Corneliu Stan, directorul general al Electrica.

Iar cauza perioadelor lungi de asteptare pana la reluarea furnizarii curentului, care pot dura pana la 12 ore, este numarul mic de echipe de electricieni care nu fac fata avalansei de solicitari. Sistemul de distributie a electricitatii din Bucuresti nu este prevazut sa functioneze la nivelul optim la asemenea parametri.

O mare parte dintre cablurile si instalatiile Electrica din Capitala sunt vechi de peste 30 de ani, a declarat Corneliu Stan. Solutia este investitia in echipamente, ce va asigura mult mai putine intreruperi de tensiune. Compania are programate investitii pentru modernizare de aproximativ 500 milioane de euro pentru anii 2006-2008, potrivit oficialilor companiei. (Ana Batca)

SCUZA PENTRU PENE

Consum-record in ultimele zile

Marti, la ora 14.00, bucurestenii au consumat cel mai mult curent electric din istoria orasului: 965 MWh, depasind recordul din ziua anterioara de 959 MWh. La ora 17.00, consumul a fost de 935 MWh, iar la 20.00 a coborat la 881 MWh, potrivit lui Corneliu Stan, directorul general Electrica.

Consumul neobisnuit de mare de curent atat pentru aceasta perioada a anului, cat si pentru sistemul de distributie din Capitala genereaza caderi de tensiune si intreruperi de curent.

Consumatorii trebuie sa stie ca pot fi despagubiti de Electrica din cauza penelor de curent. Acest lucru este posibil insa doar daca perioada de intrerupere a alimentarii cu energie electrica o depaseste pe cea prevazuta in contractul de furnizare.

Iar cei care au curent sunt sfatuiti de conducerea Electrica sa foloseasca aparatele electrice, pe cat posibil, dimineata sau seara, evitand orele din timpul zilei, cand se inregistreaza varful consumului. (Ana Batca)