Procurorii au pus tunurile pe judecă torii care l-au achitat, în mai anul trecut, pe omul de afaceri Corneliu Iacobov, inculpat în dosarul „Rafo“.
În motivarea deciziei de apel la sentinţa care l-a scos „basma curată“ pe omul de afaceri, anchetatorii arată că „instanţa nu a ţinut cont de toate probele administrate, dând valoare discreţionară şi supremă declaraţiilor inculpaţilor (…) şi evitând a se pronunţa cu privire la alte probe“.
Astfel pot fi enunţate succint concluziile apelului procurorilor din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism faţă de decizia Tribunalului Bucureşti prin care Iacobov a fost achitat.
În motivarea deciziei magistraţilor prin care controversatul om de afaceri a fost achitat, judecătorii arată că „a accepta că prin simplul fapt al încheierii celor trei contracte comerciale se dovedeşte implicit şi scopul inculpaţilor de a prejudicia SC Rafo Oneşti (…) înseamnă a nesocoti principii fundamentale ale dreptului penal, cum este cel al prezumţiei de nevinovăţie“.
De cealaltă parte, procurorii contestă „greşita achitare a celor patru inculpaţi“, insistând pe o administrare a probelor parţială şi eronată. În motivele de apel, procurorii mai contestă şi modul în care judecătorii au dispus efectuarea expertizei financiar-contabile, considerată de anchetatori ca încălcând dispoziţiile legale.
Corneliu Iacobov, Toader Găurean, Marin Marin şi Liliana Luchian sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanei, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
Dosarul „Rafo“ vizează înstrăinarea unor active din patrimoniul rafinăriei, prejudiciul ridicându-se la 243 de miliarde de lei vechi.