Vedeta agriculturii comuniste moare la Jilava acum 30 de ani după o injecție făcută de un medic dubios
A fost arestat în timpul evenimentelor din 1989 şi închis la Jilava, unde a murit la 30 iulie 1990.
Fusese arestat ca președinte al Marii Adunări Naționale și membru supleant al CPEx.
Cu ocazia Congresului al XII-a al Partidului Comunist Român din noiembrie 1979, în cuvântarea rostită cu acel prilej, Giosan a elogiat „aportul deosebit al tovarășei Elena Ceaușescu la elaborarea (...) Programului-directivă de cercetare științifică – primul program unitar de cercetare din istoria științei românești”.
Prin decretul nr. 95 din 7 mai 1981 privind conferirea unor distinctii ale Republicii Socialiste Romania, Nicolae Giosan a fost decorat cu ordinul 23 August.
Unul dintre colegii de celulă cu fostul demnitar comunist, Teodor Mărieș, declara despre moartea lui Giosan:
„Eram în ultimele zile de grevă a foamei, pe la începutul lunii august, când în celula ministrului Giosan, din guvernul Dăscălescu, a venit un doctor pentru a-i face o injecție. Doctorul respectiv era oarecum ciudat pentru că se ocupa numai de prizonierii veniți din fostul CPEx. În aceeași zi, Giosan moare”.
Inginerul agronom Nicolae Giosan, membru titular al Academiei Române (1 mart. 1974), s-a născut la 30 decembrie 1921, în localitatea Drâmbar, judeţul Alba.
În perioada 26 iul. 1974-22 dec. 1989, Nicolae Giosan a deţinut funcţia de preşedinte al Marii Adunări Naţionale din R.S. România, fiind cel care i-a dat sceptrul de președinte lui Ceaușescu (foto).
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric