Hyperloop One a publicat primele imagini cu sistemul Hyperloop care se află în construcţie în deşertul Nevada, SUA.
Denumit "al cincilea mod de transport", Hyperloop One este conceput să transporte persoane şi marfă la o viteză de 1.220 de km/h prin tuburi sigilate cu presiune scăzută, scrie Investopedia.com.
Chiar dacă pare greu de crezut, americanii şi-au propus ca Hyperloop să devină realitate în 2017. "Al cincilea mod de transport" se va întinde pe trei kilometri, însă sistemul de testare nu va transporta pasageri.
Directorul executiv Tesla şi Space X, Elon Musk, a propus acest proiect pentru prima dată în 2012, iar la scurt timp a lansat şi o lucrare în care a explica modul de funcţionare.
Planul original al lui Musk viza construirea unui tub de tranzit ultrarapid între San Francisco şi Los Angeles, dar din păcate, "visul californian" nu poate deveni real în acest moment.
Între timp, mai multe companii s-au aratat interesate de ideea lui Musk. În octombrie 2016, compania şi-a prezentat planul de contruire a unui sistem Hyperloop în Emiratele Arabe, între Dubai şi Abu Dhabi. O călătorie între cele două oraşe durează două ore cu maşina, dar cu ajutorul Hyperloop, cercetătorii susţin că ar putea fi parcurs în 12 minute.
Reprezentanţii companiei au declarat că proiectul va fi terminat complet în 2020, dar până atunci prototipul construit în Nevada va demonstra că oamenii pot ajunge la o destinaţie cu viteză extrem de mare, în siguranţă.
Un sistem similar a fost inventat de marele savant român Henri Coandă în 1970. Sistem de transport prin conducte, proiectat de Coandă, atingea viteze uriaşe. În zona Măneciu a fost construită o unitate de testare, la scală mare, Nicolae Ceauşescu dorind să realizeze o variantă mai ieftină a metrolui. Însă proiectul a fost abandonat după căderea comunismului.