Huawei, caz exploziv în relațiile SUA-Marea Britanie. Mike Pompeo vine la Londra
- Tudor Borcea
- 29 ianuarie 2020, 17:15
Șeful diplomației americane sosește, miercuri, la Londra pentru a aplana divergențele cu aliatul său istoric.
Această vizită vine a doua zi după prezentarea planului de pace pentru Orientul Mijlociu de către președintele SUA, Donald Trump, iar Marea Britanie este una din puținele țări care l-a primit pozitiv.
Chiar și așa, decizia Marii Britanii a da verde gigantului telecomn chinez Huawei să participe la dezvoltarea rețelei 5G din Regat este apreciată ca o sfidare a avertismentelor repetate ale Washington-ului.
Dosarul Huawei se adaugă la lista subiectelor delicate care vor fi abordate în prima etapă a turneului lui Pompeo în Europa și Asia, turneu care-l va duce și la Kiev, în Uraina, în plin proces declanșat de democrați pentru destituirea lui Donald Trump.
La Londra, Pompeo „va reafirma relația specială americano-britanică și „va discuta despre modul de extindere și aprofundare a legăturilor comerciale”, după ieșirea istorică a Marii Britanii din Uniunea Europeană, la 31 ianuarie, se arată într-un comunicat al departamentului american de Stat.
Miercuri, Mike Pompeo va avea întâlniri cu omologul său britanic, Dominic Raab, apoi cu premierul Boris Johnson, joi, la Downing Street, a precizat, citat de AFP, guvernul britanic.
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, susține cu fermitate Brexitul pus în aplicare de șeful guvernului conservator și i-a promis un acord comercial bilateral „enorm” și „magnific”.
Dar negocierile se anunță dificile: în ciuda proximității afișate de cei doi lideri, discuțiile riscă să fie tensionate de o serie de disensiuni.
SUA: vor exista consecințe
În ajunul vizitei lui Mike Pompeo, Londra a fost de acord cu o participare limitată a gigantului chinez Huawei în rețeaua 5G din Regatul Unit, ignorând presiunile Washington-ului care a invocat apropierea Londrei de Beijing și riscurile de spionaj din partea Huawei.
Britanicii au autorizat Huawei doar în infrastructuri non-strategice, cum ar fi antenele releu. Grupul nu va putea participa în „inima” rețelei 5G , în special a serverelor prin care trec datele utilizatorilor și nici nu va fi prezent în zone geografice sensibile, cum ar fi bazele militare.
În fața deputaților, Dominic Raab a dat asigurări că această decizie oferă capacitatea țării sale de a „partaje informații foarte sensibile prin rețele foarte sigure”.
Nesatisfăcător pentru americani, care s-au declarat „dezamăgiți”
„Americanii au amenințat că vor exista consecințe privind cooperarea în materie de informații”, dacă Londra va bate palma cu Huawei, a declarat Ian Bond, expert la Centre for European Reform.
„Britanicii nu au luat aceste amenințări foarte în serios și vom afla acum dacă ar fi trebuit să le ia sau nu în serios”, a adăugat el.
Acest dosar sensibil se adaugă altor subiecte de discordie dintre cei doi aliați, a căror „relație specială” a fost sever testată sub administrația Trump: există planul britanic de impozitare a gigantilor digitali dar și divergențele asupra dosarului nuclear iranian și refuzul (încă) al Statelor Unite de a o extrăda pe soția unui diplomat american implicată într-un accident rutier fatal în Anglia.
După Londra, Mike Pompeo va ajunge la Kiev, unde se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski „pentru a sublinia sprijinul american pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei", potrivit Departamentului de Stat.