Hotelierii români câştigă tot mai puţin

Nici în Europa afacerea nu merge prea bine: veniturile pe cameră au crescut cu doar 1,1%.

Veniturile hotelierilor români sunt în scădere, tendinţă ce va continua odată cu lansarea pe piaţă a unor noi complexuri, se arată într-un studiu realizat de compania de consultanţă Fivestar Hospitality.

Lipsa de concurenţă a permis aplicarea unor tarife foarte mari, în special pentru camerele din Bucureşti, care s-au închiriat uneori mai scump decât cele din alte capitale europene. Odată cu înmulţirea numărului de unităţi, aceste preţuri au început să scadă. Dacă în 2006, o noapte într-un hotel de patru stele din centru costa, în medie, 90,04 euro, în 2007 aceasta a ajuns la 87,62 de euro.

„Estimăm că această tendinţă se va păstra şi în următorii doi-trei ani, când pe piaţă se aşteaptă în jur de 3.500 de camere noi“, spune Mircea Drăghici, consultant în cadrul Fivestar Hospitality. Anul 2008 a început lent şi pentru hotelierii europeni, cu venituri pe cameră în urcare cu doar 1,1% până în aprilie, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, arată un studiu STR Global HotelBenchmark.

Analiştii companiei de consultanţă şi audit Deloitte consideră că există în continuare „numeroase poveşti de succes pe continent, deşi industria de profil pe ansamblu stagnează“. Veniturile pe cameră au ajuns în medie pe Europa în luna aprilie la 68 de euro, la un preţ mediu de 108 euro pe cameră şi o rată de ocupare medie de 62,7%.

„Hotelurile din Rusia îşi continuă evoluţia pozitivă, Moscova fiind unul din oraşele cu cele mai mari venituri pe cameră din Europa - 255 dolari“, se mai arată în studiul amintit. Mircea Drăghici susţine că rezultatele înregistrate de hotelierii din Europa se datorează evenimentelor care au avut loc în această perioadă. Chiar dacă piaţa este saturată, manifestările de genul Campionatului European de Fotbal au crescut considerabil veniturile operatorilor din ţările-gazdă Austria şi Elveţia.