Turoperatorii speră ca, până la sfârşitul acestui sezon, măcar să egaleze numărul turiştilor de anul trecut.
Turiştii invadează litoralul românesc pe ultima sută de metri. Hotelierii îşi freacă mâinile şi speră să tragă tare pentru a prinde din urmă măcar cifrele de anul trecut. "Deocamdată, în ceea ce priveşte numărul de turişti, e mai slab faţă de anul trecut. La început au fost cu 40% mai puţini faţă de de 2010, apoi cu 20%. Sperăm să egalăm cifrele de anul trecut, iar din estimările noastre credem chiar la o creştere cu aproximativ 5%", ne-a declarat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Corina Martin.
Record de turişti
Anul trecut, au fost pe litoral aproximativ 1,8 milioane de turişti, cu aproximativ 15% mai puţini faţă de 2009. După ce au contabilizat încasările şi au tras linie pe 2010, turoperatorii au spus că au încasat cu 25% mai puţin. De vină a fost găsită criza economică. "Efectele problemelor economice încă se mai resimt şi anul acesta, lumea nu prea are bani. Însă, noi aşteptăm turiştii în continuare şi sperăm ca soarele să ne fie aliat în perioada următoare", a mai adăugat preşedintele ANAT.
Weekend-ul acesta s-a înregistrat un record în ceea ce priveşte numărul de persoane care au mers pe litoral. Aproape 200.000 de oameni au umplut staţiunile, de la Năvodar la Vama Veche. Staţiunea Neptun-Olimp a fost în fruntea clasamentului cu 45.000 de turişti, urmată de Mamaia, unde au fost cu 1.000 mai puţin. În staţiunea tineretului, Costineşti, s-au adunat 42.000 de oameni, iar la Vama Veche au fost 8.000.
Penultimul weekend
La cazare, de la hoteluri până la particulari, turiştii au plătit şi cât nu face pentru a nu înnopta pe plajă. "E vârful sezonului, nu prea mai sunt locuri, mai ales în nordul litoralului", a declarat Nicolae Bucovală, şeful hotelierulor din Mamaia.
Agenţii economici s-au mobilizat în mod special pentru acest sfârşit de săptămână. "Acesta este penultimul weekend plin al sezonului, urmează minivacanţa de Sfânta Marie şi gata, pentru noi se termină vara", a declarat unul dintre comercianţii ambulanţi. Pe tot litoralul miroase a hamsii prăjite, porumb fiert şi gogoşi. Mulţi dintre vânzători au uitat să-şi scoată autorizaţii, iar poliţiştii au fost nevoiţi să împartă peste 150 de amenzi.
Rechinii de uscat
Pe unele plaje au reuşit să pătrundă rechinii de uscat, cu maşini de lux. Deşi pe plaja Modern din Constanţa este interzis accesul cu maşini, în weekend o bucată bună din această zonă s-a transformat într-un adevărat teren de curse off road. Turiştii sau arătat dezamăgiţi de autorităţi, care n-au apucat să-i frâneze pe cei care au apăsat pedala de acceleraţie fix până în gura Mării Negre.
SCHIMBARE
Turiştii sunt chibzuiţi şi au început să se îndrepte către sudul litoralului. Neptun se întrece cu Mamaia
"Cumpărătorul este foarte fragil. Când vede ştiri negative despre litoralul românesc se duce în străinătate. Dacă ar fi să comparăm hotelurile noastre cele mai bune cu cele din Bulgaria, suntem peste ei, mai ales în ceea ce priveşte mâncarea", a explicat preşedintele Murad.
Sudul litoralului câştigă teren. Neptun devine atractivă
Acesta a mai precizat că turiştii au început să fie atenţi la ce consumă şi să se îndrepte către staţiunile din sudul litoralului. "Sunt preţuri mai mici în zona respectivă, iar Mamaia a început să devină un cartier al Constanţei. Omenii nu vor oraş, vor staţiune şi sunt mai chibzuiţi când vine vorba de bani, ceea ce este bine. Un potenţial uriaş îl are Neptun. În doi-trei ani, staţiunea se va dezvolta. Şi deschiderea autostradei a fluidizat traficul spre sudul litoralului", a mai spus Mohammad Murad.
O problemă care trebuie rezolvată este legată de unităţile hoteliere care stau închise. Şeful FPT crede că soluţia ar fi creşterea impozitului pe clădire şi teren de zece ori. Pe de altă parte, naţionalizarea hotelurilor nu este o alternativă, pentru că ar încălca Constituţia.
"Impozitul este o soluţie bună. Am propus această măsură. Să-i obligi să ţină deschise hotelurile, fără turişti, nu este o idee bună. Această măsură este viabilă atunci când este susţinută de campanii care atrag turiştii", a conchis preşedintele.
"Staţiunile să fie administrate de firme specializate"
În ceea ce priveşte declaraţiile făcute recent de deputatul PDL Sulfina Barbu, ca plajele să fie trecute în administrarea primăriilor, preşedintele Federaţiei crede că este o idee proastă.
"Autorităţile locale trebuie să administreze iluminatul şi problema câinilor fără stăpân. După ce se rezolvă aceste probleme, se poate vorbi de aşa ceva. Numai ultilajele pentru curăţarea plajei costă 200-300 de mii de euro", a mai spus acesta.
Discuţii sunt şi în ceea ce priveşte administrarea staţiunilor, care arată neîngrijit, potrivit hotelierilor. În acest caz, proprietarul lanţului hotelier Phoenicia este de părere că ar trebui angajate firme specializate. "Degeaba faci investiţii în complexul hotelier dacă ieşi afară din incintă şi drumul este neîngrijit", este de părere Murad.
Românii vor mâncare bună
Întrebat ce îi mulţumeşte pe turiştii români, preşedintele a explicat că, dacă aceştia au mâncare bună, 60% din probleme sunt rezolvate. "Scandinavii vor plajă fru moasă şi băutură la preţuri accesibile. Românii sunt atenţi la mâncare, iar nemţii, care sunt în mare parte de vârsta a doua, preferă liniştea", a mai spus Mohammad Murad.
ANALIZĂ
Se caută punctele tari ale litoralului
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) va realiza, anul acesta, un studiu prin care doreşte să evalueze situaţia actuală a staţiunilor turistice din sudul litoralului şi apoi va propune o strategie de modernizare a acestora.
"Vor fi identificate produsele turistice specifice fiecărei staţiuni şi se vor evalua programele opera ţionale UE disponizbile la nivel local. De asemenea, vor fi stabilite priorităţi de intervenţie, cu o listă de obiective care urmează să fie atinse în perioada 2011 – 2012 şi pe termen mediu", au declarat, pentru EVZ, reprezentanţi ai MDRT.
Slăbiciunile pe care vrea să le repare Ministerul
- Litoralul este considerat o destinaţie turistică majoră din România, deşi în ultimii ani s-a constatat: o creştere a concurenţei, dinspre Bulgaria spre exemplu, scăderea numărului de turişti străini, lipsa diversităţii, accentul punându-se doar pe plaje, creşterea turismului rezidenţial, tendinţa de a deveni destinaţie de week-end şi condiţionările
LA MARE. Hotelierii așteaptă turiștii și în cursul săptămâniiclimaterice care determină un sezon turistic scurt;
- Modul în care sunt administrate staţiunile, eroziunea plajelor, traficul şi spaţiile de parcare insuficiente;
- În al treilea rând, şi poate cel mai important, este vorba despre cum înţeleg proprietarii de hoteluri şi restaurante să se prezinte în faţa clienţilor şi să îi respecte, atât în ceea ce priveşte politica de preţuri, dar şi în ceea ce priveşte calitatea oferită. Ştim că există unităţi care oferă calitate şi respectă legile şi clienţii. Însă şi acestea se confruntă cu imposibilitatea de a atrage şi păstra personal profesionist;
- Insufienţa activităţilor de divertisment în interiorul şi în apropierea hotelurilor, viziunea limitată a hotelierilor care valorifică cererea în creştere a vizitatorilor de weekend şi pierd afaceri cu grupuri de turişti pe termen mai lung.
PE O SĂPTĂMÂNĂ
Vremea la mare
Luni. Constanţa: cer predominant însorit, temperatura maximă - 28 grade C. Mangalia: cer însorit, temp. max. - 30 grade C. Marţi. Constanţa: predominant însorit, parţial noros, temp. max. - 29 de grade C. Mangalia: parţial noros, temp. max. - 31 grade C. Miercuri. Constanţa: plouă, temp. max. 22 grade C. Mangalia: plouă, temp. max. - 25 grade C. Joi. Constanţa: plouă, temp. max. 20 grade C. Mangalia: plouă, temp. max. - 26 grade C. Vineri. Constanţa: plouă, temp. max. 26 grade C. Mangalia: plouă, temp. max. 29 grade C. Sâmbătă. Constanţa: însorit, temp. temp. max. 27 grade C. Mangalia: însorit, temp. max. 31 grade C. Sursa: accuWeather.com
RUTE OCOLITOARE ŞI RADARE
Drumul către Marea Neagră
- Intervalele orare în care circulaţia este foarte aglomerată sunt: 22.00 - 23.00 şi 03.00 - 8.00. Dintre staţiunile litoralului, în Mamaia se înregistrează cel mai aglomerat trafic rutier. De obicei, şoselele se aglomerează joi, vineri şi sâmbătă dimineaţă la prima oră şi apoi duminică după prânz;
- Poliţia Autostrăzilor spune că vor fi 4 radare mobile, iar dacă traficul o impune, se va suplimenta numărul acestora până la 7 aparate;
- În afară de Autostrada Soarelui, poliţiştii le recomandă şoferilor care pleacă spre litoral să folosească şi rute ocolitoare. Iată care sunt traseele alternative propuse:
- Cernavodă - Rasova - DN 3 - Adamclisi - DN 3 - Murfatlar - Constanţa - DN 39 - Mangalia;
- Cernavodă - Rasova - DN 3 - Adamclisi - Negru Vodă - Mangalia - 2 Mai - Vama Veche;
- Bucureşti - Călăraşi - Ostrov - DN 3 - Băneasa - Deleni - DJ 391 - Cerchezu - Negru Vodă - Albeşti - Mangalia;
- Bucureşti - Autostrada A 2 - Lehliu - Călăraşi - Varianta 1;
- Bucureşti – Autostrada A 2 – Drajna – Slobozia – Hârşova – DN 2A - Constanţa - DN 39 – Mangalia;
- Bucureşti - Autostrada A 2 - Feteşti - Gura Ialomiţei - Hârşova - DN2A - Constanţa - DN 39 - Mangalia;
- Bucureşti - Autostrada A 2 - Km. 160 - DJ 223 - Cochirleni - Aliman - Ion Corvin – Deleni – DJ 391 – Cerchezu – Negru Vodă – Albeşti – Mangalia;
FESTIVALURI
Unde petrecem
- Festivalul Mangalia (10 - 15 august.). Printre invitaţi vor fi: DJ Project, Connect R, Angela Similea, Direcţia 5, Iris, Dan Bălan, Play&Win, Ovidiu Komornik, interpreţi de muzică populară;
- Ziua Marinei (Mangalia, Constanţa 15 august). Vor fi organizate concursuri sportive marinăreşti şi se vor trage salve de tun pe mare;
- YouthRock Festival (Jupiter, 17 - 21 august.). Invitaţi: Fenomenon, Dubtonic Kru (Jamaica), Magua, Bombers, Sonsteek (Africa).
- Festivalul Stufstock (Vama Veche, 16 - 29 aug.). Invitaţi: Omul cu Şobolani, ZOB, Byron, Kumm, Zdob şi Zdub, E.M.I.L.;
- Festivalul de muzică uşoară Mamaia (Constanţa, 22 - 28 aug.).
8-10 la sută, cu atât a scăzut numărul turiştilor care au ales litoralul anul acesta faţă de anul trecut