Hotelierii care îşi închid unitatea în sezonul estival vor fi amendaţi

Hotelierii de pe litoral vor fi sancţionaţi dacă nu vor ţine unităţile deschise pe toată perioada sezonului estival 1 mai-1 octombrie, potrivit Legii turismului, adoptată, ieri de guvern.

"Prin lege, sezonul turistic începe la 1 mai şi se termină la 1 octombrie. Toţi operatorii au obligativitatea, sub sancţiuni ferme, prevăzute, de a avea deschisă activitatea pe durata acestui sezon", a declarat ministrul turismului, Elena Udrea.

Legea clarifică responsabilităţile autorităţilor publice centrale şi ale celor locale implicate în acest domeniu, precum şi unele cerinţe obligatorii referitoare la calitatea serviciilor oferite turiştilor.

Legea aprobată aduce prevederi distincte referitoare la: turismul de litoral, parcurile turistice, staţiunile turistice şi patrimoniul turistic. Plajele, "o veşnică problemă"

În ceea ce priveşte administrarea plajelor turistice, Ministerul Mediului, prin Direcţia Apelor Dobrogea Litoral, care le administrează, are obligaţia să permită utilizarea plajelor turistice numai către şi pentru operatorii de turism din staţiunea de pe Litoral.

De asemenea, se instituie obligativitatea de a avea structurile de cazare turistică, structurile de primire turistică, fie cu funcţiuni de cazare, fie cu funcţiuni de alimentaţie publică, reabilitate.

"Este o veşnică problemă faptul că hotelierii de pe litoral nu ajung să aibă în folosinţă, în timpul sezonului, plaja pe care s-o pună la dispoziţia turiştilor pe care îi cazează", a explicat Elena Udrea.

Proiectul instituie şi o taxă hotelieră de 1%, încasată de administraţia locală, şi care va fi folosită, în proporţii egale, pentru activităţi de promovare turistică şi proiecte de dezvoltare a infrastructurii turistice, din staţiunea sau din localitatea respectivă. Hotelierii, nemulţumiţi de legea turismului

Deşi "bucuroşi că în sfârşit există o lege a turismului", hotelierii de pe litoral îşi arată nemulţumirea faţă de "decizia prin care se impune obligativitatea deschiderii unităţilor hoteliere în perioada 1 mai - 1 octombrie". Preşedintele Asociaţiei Litoral, Corina Martin a declarat că "noi am propus să deschidem în etape, astfel încât să avem permanent hoteluri deschise pe litoral, dar acest lucru să-l stabilim noi la nivelul Asociaţiei Litoral, deci autorităţile locale din fiecare staţiune, împreună cu patronatele hoteliere şi cu agenţiile de turism".

Promisiunile Elenei Udrea, privite cu scepticism

La rândul său, Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale a Hotelierilor din Mamaia, spune că "odată cu hotelul trebuie să se deschidă şi terasele, restaurantele, cluburile, punctele alimentare, farmaciile, salvamarii, în aşa fel ca staţiunea să fie aptă de funcţionare şi de aceea este nevoie ca autorităţile locale să emită autorizaţii de funcţionare pentru aceste unităţi". Hotelierii nu par încântaţi nici de promisiunea Elenei Udrea, conform căreia " operatorii care menţin deschise unităţile hoteliere mai mult de şase luni să achite doar jumătate din impozit". Nicoale Bucovală susţine că numai o fiscalitate redusă precum cea din Bulgaria va duce la atragerea turiştilor pe litoralul românesc. "Acolo TVA–ul este de 7%, impozitul este de 10% ca să numai vorbim de utilităţi pe care noi le plătim aici şi în extrasezon. În acest sezon, să se uite de creşterea tarifelor, am rămas pe loc. Unii dintre noi le-am scăzut cu 5%, iar prin early booking, litoralul românesc s-a cumpărat cu 10-30% mai ieftin", adaugă Bucovală. Amendamente la lege Asociaţiile hoteliere de pe litoral sunt de părere că, în perioada următoare, la discutarea legii turismului, parlamentarii trebuie să vină cu amendamente care să ţină cont şi de propunerile lor. "Sperăm ca şi conţinutul lor să se găsească în noua lege şi, mai ales, parlamentarii să se mişte repede pentru că pornind de la plaje, fiscalitate, modul de operare, o anumită rigoare în a face servicii turistice pe litoral, totul depinde de această lege pe care o aşteptăm de atâta vreme", afirmă directoarea Hotelului Iaki din Mamaia, Anca Nedea.