Calculele EVZ şi estimările specialiştilor indică această sumă cheltuită de turiştii care au cumpărat prin agenţii cazare şi mic dejun la hotel.
Agenţiile de turism au vândut, în acest sezon, pachete turistice în valoare de circa 214 milioane de euro, arată calculele EVZ. Suma include varianta simplă a unui pachet, respectiv cazarea plus micul dejun. Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) spun că rezultatul se apropie de estimările efectuate la începutul sezonului turistic.
„Dacă luăm în considerare încasările hotelierilor exclusiv din pachetele de weekend, precum şi consumul la restaurantele hotelurilor, ajungem la peste 300 de milioane de euro“, afirmă Traian Bădulescu, purtător de cuvânt ANAT. Potrivit acestuia, turistul român adult cheltuieşte, în medie, cam 500 de lei pe sejur în afara hotelului - pentru distracţie şi cumpărături. În Mamaia, bugetul mediu ajunge lejer la 750-800 de lei, în timp ce în staţiuni ca Saturn, de exemplu, ajunge şi la 350-400 de lei.
Cifra de 1,4 milioane de turişti estimată de autorităţi la începutul sezonului a rămas numai un vis: operatorii spun că pe litoral au venit cel mult 1,3 milioane de vizitatori, cu tot cu turiştii de weekend. Multe agenţii s-au plâns că, cel puţin în Capitală, vânzările au scăzut cu până la 10%. Au compensat, în schimb, punctele de vânzare din provincie.
METODOLOGIE
Calculele includ doar cele 120.000 de locuri de cazare clasificate
Cifra încasată de hotelierii de pe litoral prin vânzarea ofertelor în agenţii nu este, efectiv, centralizată nicăieri. Pentru a calcula această sumă, am luat drept indicatori tarifele afişate de operatori pentru cele mai scumpe oferte - în staţiunea Mamaia - precum şi cele mai ieftine - Venus şi Saturn. Socotelile diferă numai în cazul spaţiilor de cazare de cinci stele - în acest caz, media este rezultatul tarifelor de la toate cele cinci hoteluri de pe litoral.
În ecuaţie am ţinut cont de gradul mediu de ocupare în cele 90 de zile, respectiv în perioada 15 iunie-15 septembrie. Este vorba despre media dintre capetele şi vârful de sezon, ţinând cont de faptul că, dacă în weekend litoralul era plin, în cursul săptămânii cam o treime din locuri erau libere. Cifrele au fost culese în urma unor discuţii cu mai mulţi hotelieri din staţiuni.
Analiza nu include Vama Veche şi 1 Mai şi se bazează doar pe cele 120.000 de locuri de cazare, avizate şi clasificate de autorităţile din turism. Din socoteli lipsesc şi cele aproximativ 10.000 de locuri, clasificate la o stea, în condiţiile în care oferta lor lipseşte din cataloagele majorităţii agenţiilor. Din calculele EVZ, rezultă că turiştii care au ales cazarea la două stele au adus grosul câştigurilor pentru agenţii şi hotelieri - în trei luni aceştia au plătit pe cazare şi mic dejun cumpărate la pachet aproape 86 de milioane de euro, comparativ cu cei care au ales hotelurile de trei stele şi care au plătit 67,2 milioane de euro pe acelaşi tip de pachete. Camera de două stele e, astfel, de departe, cea mai profitabilă de pe litoral: investiţii minime, dotări la limită, încasări foarte bune.
LITORALUL PENTRU TOŢI
Ultimul colac de salvare
Programul cu oferte la preţ redus încearcă să salveze pe cât posibil capetele de sezon, respectiv lunile iunie şi septembrie, fără prea mare succes. Pe liste se înscriu din ce în ce mai multe hoteluri, astfel că oamenii au la dispoziţie un număr crescut de locuri de cazare. Cu toate acestea, deocamdată nu reprezintă decât circa 5% din capacitatea litoralului. Agenţiile spun că, în ciuda tarifelor reduse - 159 de lei pentru o săptămână de cazare la hotel de două stele şi 189 de lei la trei stele - pachetele se vând bine doar în primele două săptămâni ale lunii septembrie şi, eventual, în prima parte din iunie. Anul acesta, agenţii şi hotelierii de la mare au prelungit sezonul până la mijlocul lui octombrie. Biletele nu s-au vândut însă decât până la finele acestei luni.
VEDETA CENUŞIE A LITORALULUI
Camera de două stele face legea la mare Păstrată cu grijă în coloşii moşteniţi de la regimul trecut, modesta cameră de hotel de la mare oferă, cu mici excepţii, senzaţii ce amintesc de Epoca de Aur, în funcţie de norocul clientului. Contează şi generozitatea de care dă dovadă patronul hotelului, care, în funcţie de cât de mult s-a gândit la client, face sau nu investiţii. Indiferent cum arată în pozele de la agenţie, camera de hotel rămâne o surpriză până când îi treceţi pragul!
Poate are, de exemplu, ferestre cu zăvor care se închid parţial sau e populată de tot felul de gângănii. Uneori, baia e pavată cu ciment, iar patul e o saltea veche de când lumea. Şi personalul de serviciu se cam fereşte, de obicei, de această cameră, lăsând loc „alianţelor“ improvizate dintre praf şi scame. Cu toate acestea, nu este tocmai ieftină: un cuplu plăteşte în medie, pentru o zi de cazare, circa 134,8 lei, respectiv 37,4 euro. Preţul include şi micul dejun pentru cele două persoane. În general, poate fi locuită doar de două persoane - preferabil nu foarte corpolente - dar, la nevoie, absoarbe generoasă şi un pat pentru un copil sau chiar doi.
Spaţiul se restrânge la maximum şi face ca lipsa aerului condiţionat, a căzii de la duş şi, uneori, chiar a televizorului, să fie mai greu de suportat în secolul vitezei. Camera de două stele trăieşte, practic, doar trei luni pe an - se populează abia atunci când iau copiii vacanţă şi rămâne deschisă până la mijlocul lui septembrie. Adică, mai exact, 90 de zile pe an, timp în care e ocupată, în medie, circa 76 de zile şi jumătate. După care se închide şi rămâne aşa de Crăciun, Revelion şi Paşte, până când se încălzeşte din nou. Motivul este lesne de înţeles: în restul timpului, nu beneficiază de încălzire şi nici nu se bucură de îngrijire.
LA ŢARĂ
Alternativă la litoral
Cei care au nevoie de o vacanţă, dar nu vor să-şi cheltuiască banii pe un litoral pe jumătate închis, pot opta pentru un sejur într-una dintre pensiunile montane. Până la sfârşitul lui octombrie, acestea practică tarife promoţionale. Un sejur de cinci nopţi de cazare la o pensiune de două margarete costă 150 de lei de persoană, în timp ce la trei şi patru margarete, tariful porneşte de la 195 de lei.
Preţurile sunt valabile pentru pensiunile afiliate Asociaţiei Naţionale pentru Turism Rural şi Ecologic (ANTREC) din peste 30 de localităţi din judeţele: Braşov, Buzău, Cluj, Covasna, Harghita, Maramureş, Neamţ şi Suceava. O parte dintre pensiuni au fost recent renovate şi oferă oaspeţilor nu doar produse alimentare făcute în gospodărie, ci şi posibilităţi de petrecere a timpului liber în sala de fitness, la saună ori pe terenul de tenis. Doritorii pot închiria, în unele cazuri, biciclete sau ATV-uri.