HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 21 iunie 2022. Nu sunt Van Gogh!

HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR 21 iunie 2022. Nu sunt Van Gogh!

O zi mai neobişnuită atât ca densitate cît şi ca evenimente în care poţi să faci ceva mai neobişnuit şi mai deosebit. Hermes, corespondentul grec al lui Mercur, te protejează astăzi în mod deosebit, aşa că poţi face cumpărături inspirate pentru tine, sau/şi pentru cei dragi.

 

21 iunie

 

 

 

Pe 21 iunie s-au născut  Jean-Paul Sartre, Benazir Bhutto, Francoise Sagan, Bertha von Suttner, James Short, prinţul William, Andrei Şerban, Puiu Călinescu, Horia Furtună.

 

În calendarul creștin ortodox sunt Sfinții Iulian din Tars și Afrodisie.

 

Dar, este solstițiul de vară. Solstițiul de vară, este, pentru România, la ora 12:13:40. Calculele le-a făcut regretatul Harald Alexandrescu, mai am pe undeva foaia îngălbenită de imprimantă cu ace, o foaie cu găurele pe margini. Soarele trece, în mod convenţional, din zodia Gemenilor, în cea a Racului. În „mod convenţional” pentru că, de fapt, real, Soarele se află în constelaţia Taurului şi probabil că va intra în constelaţia Gemenilor pe 23-24 poate chiar 26 iunie. Să nu confundați zodiile cu constelațiile, am spus-o de nenumărate ori. De acum Soarele este descendent pe bolta cerească și va atinge minimum la solstițiul de iarnă.

Anul acesta vara începe aiurea în tramvai, de marți. Om trăi și om vedea...

Noaptea solstiţiului de vară era dedicată spiritelor focului. Demult, demult, nimeni nu dormea, toată lumea stătea pe lângă imense focuri de tabără, pentru că cine vedea primul răsăritul de soare în ziua solstiţiului de vară, acela era norocos tot anul şi era cinstit şi admirat de toată lumea.

Se spuneau poveşti vechi de la strămoşi, se cânta, se dansa, se mâncau fripturi delicioase făcute la proţap, se bea vin adevărat şi se legau prietenii.

În Marea Britanie, la Stonehenge, probabil că niște ciudați îmbrăcați în alb o să facă niște gesturi și o să spună niște vorbe inventate de ei. Sunt wicca, nu au nimic comun cu druizii - vechea credință europeană a fost pierdută complet. Cel puțin așa este oficial.

Da... Începe vara. Nu vara astronomică, sau vara ortodoxă, ci vara! Calendarul greșește, este decalat față de reperele naturale cu douăzeci de zile. Nu știu de ce, chiar nu știu!

 Fiind ziua solstițiului de vară, reper foarte important în viața europenilor vechi, am luat niște hotărâri în organizarea vieții mele cu oglindire imediată și în portofoliul Horoscopului. O să trăim și o să vedem…

 

Este creativitatea legată în mod inerent de tulburările de dispoziție? Este o credință comună astăzi că există o relație intimă între cele două. Luați în considerare modelele comune ale creativității: Vincent van Gogh, Sylvia Plath, Virginia Woolf, Ezra Pound, Anne Sexton (și nenumărați alții) la noi, de exemplu Mihai Eminescu, toți atingând culmi creative foarte înalte în timp ce se luptau cu o tulburare psihică teribilă, de un fel sau altul. Această idee a unei conexiuni între cele două stări provine din epoca romantică, când tulburarea mintală era considerată a fi un semn de creativitate – o idee care rămâne remarcabil de tenace și astăzi. Dar există vreun motiv științific să credem într-o legătură? Bună întrebare!

Încercarea de a răspunde la această întrebare ilustrează cât de dificil este să abordezi probleme complicate, cu mai multe straturi, ca aceasta, prin cercetare. Nu este la fel de simplu ca să vezi dacă „creativitatea” este corelată cu „tulburarea de dispoziție”.

Relația este profund stabilită în mintea publicului din câteva motive. Pentru mulți, ideea de „persoană creativă” vine din mass-media populară, care ne inundă cu știri și portrete de filme ale artistului suferind și ale geniului nebun (mad scientist). Și există relatări anecdotice mai apropiate de viața noastră reală: mulți dintre noi au auzit povești despre cineva care suferă de o depresie profundă – dar creează și o poezie frumoasă. Auzirea în mod repetat a acestor istorii alimentează un stereotip. Când vedem frecvent două lucruri unice (de exemplu, creativitate extraordinară și tulburări de dispoziție) apar împreună, ele devin împerecheate în mintea noastră, creând ceea ce se numește o corelație iluzorie .

Acest efect este agravat de euristica de disponibilitate, în care judecăm cât de comun este ceva după cât de ușor ne vine în minte. Dacă reprezentarea noastră mentală a unei persoane creative se bazează pe această noțiune de geniu și dezordine, va fi mai ușor să ne amintim de oamenii creativi care au o tulburare, mai degrabă decât de cei care nu au. Acest lucru face ca conexiunea să pară mai comună. Aceste două tipuri de prejudecăți apar în mod inconștient și sunt adesea în afara controlului nostru. Doar studiind problema în mod științific, limitându-ne părtinirea în cea mai mare măsură posibilă, putem înțelege cu adevărat dacă creativitatea este legată de tulburările de dispoziție.

Studiul științific al creativității și al tulburărilor de comportament este limitat. Există mult mai multe recenzii și comentarii care discută de ce și cum ar putea exista o relație decât există studii care examinează dacă există o relație. Iar studiile care pun această întrebare fundamentală sunt adesea afectate de probleme metodologice care introduc părtiniri, parțial care decurg din metodele disponibile de măsurare a creativității și tulburărilor de dispoziție și ambiguitățile inerente conceptelor în sine. Este important să înțelegem cât de dificil este să fie stabilită o legătură cu precizia științifică.

Cercetătorii în creativitate definesc în mod obișnuit „creativitatea” ca fiind nouă (originală sau unică) și utilă (adecvată). Prin urmare, o persoană creativă este una cu aptitudinea de a crea produse sau idei noi și utile, precum și procesul creativ sunt procesele mentale prin care se formează produsele sau ideile creative. Cu toate acestea, deoarece niciunul dintre aceste concepte nu este direct măsurabil, cercetătorii trebuie să vină cu indicatori ai creativității pentru a deduce dacă o persoană este, sau nu, creativă sau angajată într-un proces creativ. Este un lucru deosebit de alunecos de studiat. Creativitatea este complexă, iar evaluările sunt limitate. De obicei, ei măsoară un indicator al creativității (cum ar fi caracteristicile de personalitate tipice ale oamenilor creativi sau creativitatea evaluată subiectiv a unui produs, cum ar fi o poezie) și doar într-un domeniu (cum ar fi știința versus artă). Dacă măsurăm creativitatea unei persoane cerându-i să scrie o poezie, atunci nu ar trebui făcute referiri despre capacitatea creativă a acelei persoane în știință. Metoda de evaluare a creativității trebuie luată în considerare cu atenție.

De asemenea, o tulburare de dispoziție nu este direct măsurabilă. Trebuie diagnosticat pe baza unei serii de comportamente și simptome, care pot fi greu de identificat. Tulburările de dispoziție sunt caracterizate prin modele specifice de episoade de dispoziție: depresive, hipomaniacale și/sau maniacale. Episoadele depresive pot fi identificate prin lucruri precum scăderea plăcerii în activități obișnuite, oboseală și o capacitate de concentrare redusă. Între timp, cineva aflat în chinul unui episod hipomaniacal va avea o dispoziție neobișnuit de sensibilă sau iritabilă, energie crescută, stima de sine amplificată și gânduri accelerate. Episoadele maniacale sunt similare, dar durează mai mult și sunt mai severe, uneori chiar necesită spitalizare. O explicație prea simplificată a acestui lucru este că o persoană care suferă de un episod depresiv ar putea fi diagnosticată cu tulburare depresivă majoră, iar un episod hipomaniac ar putea fi diagnosticat cu tulburare bipolară II. Cineva care suferă episoade maniacale (și poate experimenta și episoade depresive) ar putea fi diagnosticat cu tulburare bipolară I. Fiecare tip de tulburare ar putea – sau nu – să fie legat de un anumit tip de creativitate.

Cercetarea legăturii creativitate/tulburarea de comportament se încadrează în trei categorii distincte. Primul compară cazurile de tulburări de dispoziție manifestate de oameni creativi și de oameni mai puțin creativi; al doilea compară creativitatea persoanelor cu tulburări de dispoziție și a celor fără; iar al treilea examinează dacă simptomele tulburărilor de dispoziție sunt sau nu corelate cu creativitatea (de obicei în populația generală sau studenți). Fiecare abordare este capabilă să răspundă la o întrebare diferită. De exemplu, întrebarea: indivizii creativi au mai multe tulburări de comportament? Este diferit de: Indivizii cu tulburări de dispoziție au mai multă creativitate? Tragerea eronată a concluziilor despre răspunsul la unul din dovezi pentru sau împotriva celuilalt este cunoscută sub numele de eroarea inversului, ceea ce este foarte comun în această linie de cercetare. Aceasta explică, în parte, de ce această zonă de cercetare este atât de tulbure.

O tulburare de dispoziție te face mai creativ? Aceasta este cea mai frecventă întrebare despre această relație. Dar pentru că nu putem controla cazul unei tulburări de dispoziție (adică nu o putem activa și dezactiva și nu putem măsura creativitatea acelei persoane în ambele condiții), întrebarea ar trebui să fie cu adevărat: indivizii cu o tulburare de dispoziție prezintă o creativitate mai mare decât cei fără? Studiile care încearcă să răspundă la această întrebare comparând creativitatea indivizilor cu o tulburare de dispoziție cu cei fără, au fost, ei bine, mixte.

A crede că creativitatea se datorează unui factor subiacent, incontrolabil, întărește ideea că puțini oameni sunt capabili de creativitate adevărată, ceea ce îi împiedică pe mulți să-și realizeze propriul potențial. De asemenea, subminează îndemânarea și efortul pe care le necesită eforturile creative, dacă putem pur și simplu să le atribuim consecințelor unei tulburări. Și legătura dintre tulburările de dispoziție și creativitate influențează chiar modul în care vedem munca creativă a altora: studenții cărora li s-a spus povestea lui Van Gogh, care și-a tăiat urechea înainte de a-și examina pictura Floarea soarelui (1888) au avut o viziune mai favorabilă asupra acesteia, decât cei cărora nu li s-a spus povestea. În mod similar, studenții au stabilit prețul unei opere de artă mai mare atunci când biografia unui artist fictiv menționa pe scurt că el a fost „deseori descris ca fiind foarte excentric”.

Acesta este un mesaj periculos pentru cei implicați în activități creative – și pentru acei creatori care suferă de o tulburare de dispoziție: i-ar putea împiedica să caute tratament dacă cred că tratamentul le-ar diminua capacitatea creativă. Acesta este motivul pentru care o examinare meticuloasă și lipsită de părtinire a creativității și a relației sale cu tulburările de dispoziție trebuie luată în serios – și trebuie menținută la standarde științifice înalte. Nu este o sarcină ușoară.

 

Cam asta a fost predica pe care mi-a ținut-o Christa Taylor de la Yale, specialistă în depresii și inteligență emoțională, prietenă bună cu nepoata mea, Angela. Angela a rugat-o să-mi dea niște sfaturi ca să depășesc perioada dificilă prin care trec. Sunt cele de mai sus. Cu toate că nici creativitatea, nici nebunia, nu au nimic comun cu mine. Eu doar îmi fac jobul la ziar, nu sunt Van Gogh!

 

Cam asta este situația, primiți raportul meu, dragi lupi, padawani și hobbiți, acum mă duc să văd dacă cățelușele mele au adormit, sperând că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

 

HOROSCOP     21 iunie 2022

 

BERBEC     Chiar dacă e foarte cald, acum eşti motivat aşa că poţi mări ritmul activităţii. Graba şi enervarea, însă, nu au fost niciodată productive. Nici astăzi. Trebuie să dai dovadă de tact, calm şi diplomaţie. Nu te baza pe intuiţie, cel puţin nu astăzi. Încercă să nu te enervezi şi mai ales să nu iei decizii importante. Ai tendinţa logică să amâni nişte lucruri şi până la urmă nu este chiar o idee rea. Stelele spun că doreşti puţină solitudine ca să ai o vedere de perspectivă asupra ultimei perioade de timp şi să faci planuri de viitor.

TAUR   Evită să te bagi în treburile altora, zâmbeşte şi taci din gură. În a doua parte a zilei eşti mai puţin ambiţios şi încăpăţânat decât de obicei şi pari chiar mulţumit de situaţia ta actuală şi de ceea ce ţi se întâmplă. Poţi păcăli pe toată lumea, dar nu şi pe tine însuţi. Simţi nevoia unui grad de libertate personală mai mare, care în sistemul actual „ticăloşit” înseamnă doar bani mulţi. Pe care, evident, nu-i ai pentru că banii sunt la „ticăloşi” şi la „băieţii deştepţi”. Aşa că stai liniştit şi fă-ţi planuri pe care nu o să poţi să le atingi.

GEMENI  Astăzi eşti mare meşter ţesător de intrigi complicate! Ironic şi uneori chiar cinic, ai un dar deosebit în comunicare, dar şi în a întinde capcane persoanelor potenţial ostile.Ziua de azi este sub semnul discuţiilor neterminate. Ca un făcut timpul te presează şi mereu nu termini ce ai de spus. Nu ai timp să stabileşti ceea ce doreai, de fapt. Astăzi, pe seară comunicarea suferă. Sunt mai multe aspecte nefavorabile, cuadratiri şi opoziţii. Şi tu poţi întâlni o opoziţie astăzi, dar nu te înfuria, astăzi este ziua „opoziţiilor”. Prudenţa, vigilenţa şi un dram de viclenie te pot scuti de necazuri în perioada menţionată.

RAC   Căldura toridă te face să ieşi din tiparul cotidian. Ai arunca costumul office şi ai pleca, imediat, la mare să te arunci în valuri. Ai puţintică răbdare, încă puțin şi vine weekend-ul!  Aspecte favorabile afacerilor şi deciziilor importante. De asemenea o zi relaxantă şi plăcută ba chiar interesantă sub aspectul realizărilor. Dacă te duci la birou, totuşi se mai şi lucreză, sau unde îţi desfăşori activitatea, concentrează-te şi clarifică, eventual chiar finalizează problemele importante care trenează de ceva timp. O zi favorabilă, în special pentru activităţile de rutină. Comunică cu prietenii.

LEU   Astăzi, în special, şi în ce a mai rămas din săptămână, în general, este timpul regrupării. Trebuie să analizezi ultimele demersuri şi evenimente şi să retrasezi cursul lucrurilor. Fereşte-te de discuţii în contradictoriu. Nu reacţiona la nimic, taci şi zâmbeşte, mai ales dacă provocările vin din partea unei femei. O atitudine de felul „da, înţeleg, dar nu este în puterea mea!” descureajează o femeie pusă pe revanşă. Sigur, dacă nu este vorba de dus gunoiul, sau de plimbat căţelul. Asta poţi să faci chiar şi tu, regele junglei!

FECIOARĂ  O zi liniştită pe care o poţi termina la o terasă sau la un concert. Totuşi, ceva legat de un aspect legal, de jurisprudenţă. Deocamdată aspectul este neutru şi nu te afectează în niciun mod. Ia uită-te în contractul tău de muncă, citeşte-l cu atenţie. Nicioadată nu ai făcut asta. Poţi să ai surprize! Cooperează mai strâns cu partenerii sau colegii şi spune-le exact şi precis ce aştepţi de la ei. Evită enervarea şi stresul printr-o atitudine prevenitoare şi zâmbitoare faţă de anturajul apropiat, faţă de familie.

BALANŢĂ   O zi mai neobişnuită atât ca densitate cît şi ca evenimente în care poţi să faci ceva mai neobişnuit şi mai deosebit. Hermes, corespondentul grec al lui Mercur, te protejează astăzi în mod deosebit, aşa că poţi face cumpărături inspirate pentru tine, sau/şi pentru cei dragi. Dacă ai ceva de spus, astăzi este ziua, pentru că te bucuri de darul elocinţei. Planurile şi proiectele începute astăzi sunt faste şi pot să aibă o dezvoltare interesantă. Întotdeauna trebuie să ai o atitudine pozitivă, dar să nu promiţi niciodată mai mult decât poţi să faci, în speranţa că se rezolvă, sau se uită. Seară deosebită în compania celor dragi.

SCORPION  O zi fastă, transparentă, favorabilă celor întreprinzători. În astfel de zile obstacolele, încercările de orice fel, se trec mai uşor, cu noroc şi succes. Norocul ajută pe cei îndrăzneţi!  Favorurile stelelor se îndreaptă spre cumpărături şi cadouri. Ceea ce cumperi astazi va face mare placere celei dragi. Astăzi eşti ceva mai sensibil. Supraveghează-ţi regimul alimentar şi nu uita că graba strică treaba, oricare ar fi ea! Aspecte nu prea favorabile ale planetelor grele şi configuraţii complexe te atenţionează să fii foarte precaut în noile proiecte pe care le începi astăzi, sau chiar la activitatea curentă.

SĂGETĂTOR   Din nou ai ceva de rezolvat, dar numai în cursul prînzului. Dragostea şi carisma proprie sunt foarte bine aspectate. Evită, pe cât posibil schimbările de program, locurile şi oamenii necunoscuţi. Nu intra în relaţii de afaceri cu persoane nerecomandate. Nu începe ceva nou astăzi, nici măcar un pachet nou de ţigări. Ţine-ţi secretele doar pentru tine. Răbdarea ta poate fi pusă astăzi la încercare. Tăcerea este de aur, dar o vorbă potrivită, la momentul potrivit, este de platină.

CAPRICORN   Bănuielile tale nu se confirmă, sau se confirmă parţial. Până la urmă timpul te favorizează. Continuă, pe alt registru, disponibilitatea ta pentru comunicare si usurinţa transpunerii în vorbe a unor trairi. Emoţional, simţi instinctiv dorinţa să fi cât mai mult în prezenţa celor la care ţii cu adevărat şi care îţi simt căldura sufletească (pe căldura asta!) şi îţi răspund pe măsură la gesturile tandre şi semnele tale de consideraţie. Pe de altă parte simţi o mişcare centrifugă de izolare, mai ales în a doua parte a zilei, o nevoie de singurătate şi solitudine în care vântul pustiului să-ţi vindece rănile sufleteşti.

VĂRSĂTOR   Nu te lăsa sustras de veşti şi informaţii contradictorii şi evident, polarizate. Tenacitatea şi voinţa trebuie să te caracterizeze, continuă proiectele tale prin metode verificate, normale. Astăzi este o vreme când trebuie să accepţi responsabilităţi sporite într-o perioadă tensionată şi afectată financiar. Vorbind serios, se pare că ai o dimineaţă mai aglomerată. Trebuie să te odihneşti mai mult, mai ales în a doua parte a zilei. Pe total o zi bună, din punct de vedere personal. Tot ce îţi propui, la nivel rezonabil, îţi iese astăzi cu mare uşurinţă.

PEŞTI Eşti entuziast, cu toate că este foarte cald. Optimismul tău este contagios şi reuşeşti că aduci bună-dispoziţie în anturaj, la serviciu şi acasă. Până seara te simţi foarte bine. Codul Bushido al samurailor spune că, adesea, în timpul unor bătălii, trebuie să dai importanţă detaliilor şi să tratezi în glumă lucrurile importante. Deoarece, urmează înţeleptul, lucrurile mărunte, detaliile de azi sunt sămânţa viitorelor probleme importante de mâine. Nu prea mai ai ce face cu problemele tale nerezolvate, iar rezolvarea lor te costă mulţi bani.

Ne puteți urmări și pe Google News