19 decembrie

 

Horoscop Pe 19 decembrie s-au născut Edith Piaf, Leonid Brejnev, Bronislav Huberman, George Snell, Steven Isserilis, Ion Sima, George Enache.

 

În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinții Bonifatie, Aglaia și Grighentie.

 

Tradiţional, în ”Kalendar”, pe 19 decembrie este Ajunul Ignatului. În această noapte creaturile nopţii conduse de vrăjitoare malefice umblă să ia belşugul casei. De aceea se presară mei şi/sau sare împrejurul casei, a hambarelor şi a curţii. (Speranţia).

 

După cum am afirmat foarte clar, de nenumărate ori, nu fac horoscoape personale pentru public, indiferent de caz, sau suma oferită. Înțeleg insistențele domniilor voastre se apropie un nou an, incert și cu multe probleme, greu și nu prea plăcut – părerea domniilor voastre din corespondență. Vă rog să înțelegeți, îmi face plăcere că mai multe duzini îmi cereți, zilnic, să vă fac horscopul – înseamnă că aveți încredere în mine. Dar, nu pot, nu mai am timp, am trecut pe alt nivel, și nici astrologia creștină a cardinalului Pierre d’Ailly nu mă lasă…

 

În rest, să auzim de bine și să fie mai cald, că m-am săturat de frig și zăpadă, aici în Prahova submontană și iarnă nici nu a început, încă! De aceea, când eram tânăr, am plecat, ca rândunelele, în țările calde!

 

Marele antropolog şi etnograf german, Julius Lips, arăta similitudinea unor obiceiuri dintre diferitele popoare. Se referea la cerşetorie, uneori, cerșetorie religioasă, rituală.

 

Pe la sfârşitul neoliticului au apărut în Europa, deci și în ţinuturile noastre, primele acumulări de produse, în special alimente pentru iarnă. Cei mai harnici, mai puternici şi mai abili reuşeau să facă rezerve pentru iarnă. Alţii, din diverse motive, între care se găsea şi lenea, nu puteau să pună nimic deoparte. Istoria cu greierele și furnica. Cam pe la timpul solstiţiului de iarnă, cei urgisiţi de soartă nu mai aveau cum să-şi procure de ale gurii şi urlau, în sensul propriu al cuvântului, de foame. Cete de „urlători” înconjurau sălaşurile celor mai norocoşi, care aveau rezerve de hrană.

 

Cei "bogaţi" împărţeau puţinul lor cu ceilalţi, unii răniţi de animale sălbatice, sau triburi duşmane, alţii cu prea mulţi copii. Dar, uneori, se lăsa cu bătaie, jaf şi omor.

 

Trecând vremea, „urlătorii” s-au transformat în „colindători”. Sărăcimea şi puturoşii satului „colindau” pe cei harnici şi avuţi ca să primească şi ei ceva de hrană. Dacă nu primeau, „urlau”, fluierau, înjurau şi scuipau – blesteme ţărăneşti de pasaj!

 

Dâra de mei şi de sare are rolul unei bariere magice. Sarea şi meiul sunt produse, reprezintă rodul unei munci! Hărnicia împotriva lenei. Rodul muncii grele împotriva obrăzniciei puturoşilor.

 

Cerşetoria rituală, în mii de ani, a luat forme din ce în ce mai sofisticate, preluând motive creştine şi devenind, prin lungimea în timp a practicării ei, un obicei folcloric. Practicat, urban, de cete dubioase de țigani. Aici, în Prahova submontană, nu sunt nici creștini, nici români. Au uitat obiceiurile. De prea mult alcool și de prea mult televizor!

 

Dar alții nu au uitat! Iată ce am primit de la un prieten din Israel: https://israelunwired.com/islamic-santa-claus-parody/. După cum spune jurnalista, Leah Rosenberg: What is the Islamic perspective on Christmas and Santa Claus.? This parody will have you on the floor.  Or perhaps it will insult you.  I personally found it to be hilarious, but also a bit sad.  Sad – but true.”

 

Leah s-ar putea să fie fata unui alt prieten, a regretatului meu prieten cu care am bătut o parte a Orientului, avea o fetiță pe care o chema Leah, acum mulți ani. Sau, doar o coincidență. Amintirile…

 

Să fii jurnalist nu este o fericire în ziua de astăzi. Am primit și eu, ca toată lumea din media, raportul semnat de d-na Virginie Dangles, editoarea șefă de la Reporters Sans Frontiéres, (RSF). În anul 2018 au fost uciși, în timp ce-și exercitau profesia, 61 de jurnaliști și lucrători media. 348 de jurnaliști sunt în pușcărie, un număr foarte mare în Turcia, 62 sunt răpiți și deținuți ca prizonieri și 12 sunt dați dispăruți, fără vreo informație.

 

Se înregistrează o scădere îmbucurătoare a deceselor profesionale, față de un maxim, în anul 2006, de 157 de jurnaliști morți la datorie.

 

Acum, ca să păstrăm adevărul în limite acceptabile, nu jurnalistice, trebuie să citez pe OZY, unde mai scriu pensionarii de la Langley. Sub denumirea de ”jurnaliști” se ascund, în zonele sensibile, Afghanistan, Irak, Siria, Mexic etc diferiți spioni, sau lucrători cu misiune specială, vezi, de exemplu, Kidon, departamentul Caesarea.

 

Pe de altă parte, unii dintre ”jurnaliștii civili” se ocupă cu șantajul, extorcarea de fonduri, trafic de influență, defăimare, sau reclamă a unor oameni politici, sau de afaceri, spune Philip Agee, în carte sa de referință, ”Inside the Company. CIA Diary”. Cine se ocupă cu astfel de activități face parte dintr-un sector cu risc foarte ridicat, continuă fostul agent special. Tot el spune, cu probe și dovezi, că marele Watergate a fost doar un șantaj eșuat și atât. Unii dintre jurnaliști sunt foarte departe de a fi albi porumbei ai păcii!

 

Așa că ”pierderile” nu sunt mai mari ca în alte domenii ale muncii, având în vedere că pe tot globul sunt 1.642.785 jurnaliști declarați și lucrători media, contor la 18 decembrie 2018, pierderile profesionale, regretabile și dureroase, sunt mai mici, procentual și statistic vorbid, decât cele ale, de exemplu, sudorilor, curierilor, personalului auxiliar medical, marinarilor, șoferilor de taxi, zugravilor și animatoarelor de bar.

 

Acum repet un ritual care îmi face plăcere, mereu și mereu în perioada Crăciunului și a Revelionului. Revăd niște filme făcute pe vremea în care figuranții jucau mult mai bine ca actorii principali de astăzi. Pentru noaptea asta am ales ”How To Steal a Million” o comedie drăguță și fără probleme, foarte plăcută, din anul 1966,  jucată magistral de Audrey Hepburn, Peter O’Toole, Hugh Griffith, Charles Boyer.

 

Poate mai am timp și de alt film, vă spun mâine, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

☼     ♂      ♀

 

BERBEC Gânduri de vacanţă de Crăciun te bântuie astăzi. Doreşti multe de la viaţă. Ce să zic, astăzi nu sunt şanse, fii rezonabil şi mai aşteaptă. Într-o bună zi  rezultatele vor fi peste aşteptări! Mare oboseală şi monotonie în acestă perioadă, cu toate că ai acelaşi program supraâncărcat  – sau tocmai de aceea. O realizare notabilă în a doua jumătate a zilei, mai pe seară. Nu te lăsa copleşit de rutina zilnică, căuta să te distrezi, moderat şi în locuri cunoscute, verificate. Toată ziua este plină de aspecte planetare bune, fiind o zi explicită, transparentă aşa că fii foarte atent la semnalele care apar pe piaţă. Stelele au un moment de bunăvoinţă. 

 

TAUR De la o vreme te-ai lenevit şi nu eşti tu acela, ba nici energie se pare că nu prea mai ai. Ieşi puţin afară, dă zăpada de pe trotuar sau din faţa blocului! Sigur îţi pui sângele în mişcare! Vrei să înţelegi de ce nu ai spor în ceea ce faci. Poate nu colaborezi cu cine trebuie sau poate nu îţi pui în valoare potenţialul. Analizează la rece şi ia masuri. Seară plăcută, culturală. Cu toate că oboseala cronică te-a ajuns din urmă, continuă cu dinamism, dispui de o mare rezervă de „încăpăţânare taurină”. O zi favorabilă, în special pentru activităţile de rutină.

 

GEMENI  Îţi spui ca nu mai poţi, că nu mai vrei, că ai nevoie de o schimbare, de  aer tare şi distracţie. Bine, nu te pedepsi, poţi să iei o pauza şi să foloseşti timpul pentru repetiţia de Crăciun. Sfera comunicării este afectată dar şi evenimentele şi emoţiile în sensul întârzierii şi a estompării lor, mai ales in sfera personala, a propriilor interese. Poţi evita, cu siguranţă, o situaţie neplăcută, prin amânarea unor întâlniri sau prin reprogramarea unor evenimente. În a doua parte a intervalului, după prânz, trebuie să dai dovadă de prudenţă şi chiar suspiciune în analiza unor veşti şi informaţii.

 

RAC Eşti cam melancolic şi nu ştii dacă să mergi pe mâna cuiva din familie pentru o decizie importantă. Și stelele cred că trebuie să te mai gândeşti şi să vezi dacă este bine şi pentru tine. Ai reînodat o prietenie doar ca să te afli în treabă. Dar atenţie, persoana în cauză nu este sinceră. Dar, ştiai! Peste puţin timp te va ataca din nou, exact unde ştie că te doare mai tare. O veste bună şi una invers. Nu exagera cu tăiatul firului în patru, pentru că nu este cazul. Lucrurile sunt aşa cum le-ai văzut de prima dată. Aşa au căzut ele! Deseori învingatorii sunt desemnaţi dintre cei care par a fi invingatori, din cauza ca anturajul nu prea are timp sa judece pe fiecare in parte. Limitează-te la activităţile obişnuite, de rutină.

 

LEU Eşti pe cale să culegi roadele unui aranjament pe care l-ai plănuit de mult. Numai că nu iese chiar cum vrei tu şi va trebui să mai munceşti. Bine este că te recunosc de şef, până la urmă! Eşti mai hotărât ca niciodată să schimbi ceva în viaţa ta. Iar auspiciile sunt favorabile, trebuie doar să te mişti repede şi să nu amâni. Hotărârea este buna, treci la fapte ! Perioada zilei de astăzi nu este foarte rea, dar nici cea mai buna din viaţa ta! Mai este un aspect minor negativ, dar pe care îl interpretez ca pe o obosela cronică sau o oarecare stare de disconfort faţă de vreme, vremuri şi oameni. Odihneşte-te mai mult şi oferă-ţi mediul şi anturajul care îţi face plăcere. Şi gândeşte de bine, vorbeşte de bine, fă fapte bune!

 

FECIOARĂ Crezi că cineva te nedreptăţeşte şi ai dreptate. Motivul este invidia şi nu prea ai cum să lupţi cu ea. Păstrează-ţi calmul şi continuă. Până la urmă vor recunoaşte că eşti cel mai tare! Pari zdrobit de timp şi obosit de ce ţi se cere să faci. Vrei calm, muzică bună şi un pahar de vin bun. Ei bine, se poate, dar nu imediat! Trebuie să te încordezi încă o dată şi să rezolvi totul rapid. Nu acţiona după prima bârfă pe care o auzi. Nu te repezi imediat şi lua de bun pe primul venit. Reflectează cui foloseşte ingineria respectivă. Configuratia astrologica iti indică sa nu te repezi să tragi concluzii greşite, să ai suficientă răbdare, pentru că lucrurile se pot lamuri.

 

BALANŢĂ Ai sau nu ai încredere în familie şi prieteni, aproape nu contează. Deşi crezi că te vei descurca singur într-o problemă dificilă, este scris că nu vei putea fără ajutorul celor apropiaţi. Cu toate ca vremea si vremurile te influenţează negativ şi treci printr-o perioadă mediocră, fă în aşa fel ca să nu fie vizibil pentru anturaj. Cam de multă vreme nu comunici, nu vorbeşti şi lucrul ăsta a început să se ştie şi să plictisească până şi pe proprii prieteni. Mai multa discreţie nu strică, dar foarte multă discreţie înstrăinează pe cei apropiaţi! Nu te enerva, oricum nu este la îndemâna ta rezolvarea problemei cu care te confrunţi. Singurul care se pricepe este Destinul. Aşteaptă!

 

SCORPION Astăzi te întrebi unde ai greşit, de te părăsesc prietenii. Poate ai fost prea exigent, prea pisălog şi chiar prea cinic uneori. Relazează-te, lucrurile vor merge bine şi fără „prieteni”! Mici succese care îţi lumineză astăzi sufletul. Ai mare nevoie de aceste confirmări ale valorii tale ca să-ţi întărească încrederea în forţele proprii. Nu trebuie să-ţi faci atâtea gânduri pentru orice amănunt. Dacă telefonul tău nu sună asta nu înseamnă că rudele tale, copii, părinţii, prietenii te-au uitat. Toată lumea este ocupată şi strivită de sistem. În a doua parte a zilei sunt favorizate vizitele şi întâlnirile cu prietenii (cei rămaşi) şi rudele, reuniunile de familie.

 

SĂGETĂTOR Dacă este ziua ta, aniversarea nu-ţi aduce mare bucurie, doar tu ştii de ce! Prietenii şi familia îţi spun că arăţi mai tânar şi mai proaspăt ca niciodată şi că poţi concura la orice show tv. Tu simţi altceva… Treci printr-o perioadă de iritabilitate acută, aşa că evită hotărârile pripite şi starea de nervozitate. Zâmbeşte şi totul se rezolvă. Pe cât posibil, astăzi nu schimba nimic din ce ai stabilit anterior, atât în afaceri cât şi în dragoste.  Astăzi problemele Săgetătorilor par să să devină mai serioase. Pentru că tu le consideri aşa. Dacă într-adevăr lucrurile devin mai serioase, ascultă cu atenţie, descifrează sensul ascuns al lucurilor. Fi selectiv şi reţinut în promisiuni, mai ales nu promite nimic pe termen lung.

 

CAPRICORN  Astăzi – un prag de trecut de care depinde câti bani poți câştiga în continuare. Bazează-te pe instinct, fii calm, zâmbitor şi competent şi așa poți câştiga poziţia pe care ţi-o doreşti. E de bine! O problemă personală îşi va găsi rezolvarea, de asemenea, dar trebuie să dai dovadă de discreţie. Sănătatea este la cote modeste, eşti în pierdere de energie, totuşi nu trebuie să te alarmezi – eternul Pluton din zodie se ocupă cu „regenerarea”.  Spaţiile largi te aşteaptă: în filozofie şi în viaţa proprie. Trebuie să ai mai multă încredere în fortele proprii şi să nu ceri ajutor decat când este absolut necesar. Asa o sa eviti refuzurile şi decepţiile.

 

VĂRSĂTOR Ai de câştigat ceva, poate în registrul sentimental, dar  depinde de tine să ai succes şi să nu dai naştere la bârfe. Reuşita este aproape sigura, condiţile sunt însă răbdarea şi discreţia. Grija pentru un membru al familiei te chinuie şi azi. Nu ai motive întemeiate însă, lucrurile se vor rezolva şi fără intervenţia ta. O veste din străinătate este cheia tuturor problemelor. Trebuie să ai încredere în promisiuni, dar nu te implica total. Unele surprize plăcute, dar până la urmă previzibile – din partea copiilor sau a fraţilor mai mici. Pentru un procent dintre Vărsătorii de apă: în scenariul pe care-l construieşti lipsesc unele amanunte, dar fiind vorba de familie, afaceri şi bani, nu trebuie sa uiti nici un detaliu. Orice început este greu şi nesigur.

 

PEŞTI Zgârcenia care te încearcă astăzi este sigur păguboasă pe termen lung. Ce câştigi prin tandreţe, pierzi din cauză că eşti zgârie-brânză! Si chiar nu ai motive, câştigurile tale par să-ţi ajungă! Nu încurca tehnologia cu sentimentele. Excesul de tehnică ruinează relaţiile dintre oameni. Foloseşte-ţi imaginaţia bogată, nu pentru a găsi motive şi justificări, ci ca să-ţi faci viaţa mai plină şi interesantă. Evita la birou orice lucru, vorbă, faptă sau gest care pot avea o implicatie sau un aspect din domeniul legal sau al jurisprudenţei. Nu semna contracte, nu incheia intelegeri. Nu te duce la bancă sau la bursă, nici măcar în piaţa la cumpărături. Un aspect disarmonic te poate face să pierzi ceva bani – ceea ce este un adevărat dezastru în aceste timpuri de criză.

 

 

horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop  horoscop 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: