Hormonii la control

Laboratoare unde se fac analize hormonale fara internare sunt doar in sistemul privat.

Spitalele de stat fac astfel de investigatii numai pentru cei internati. Din cauza alimentatiei dezordonate, a stresului si a sedentarismului, multe dintre afectiunile hormonale, cum sunt obezitatea, tulburarile tiroidiene ori infertilitatea, sunt in crestere.

Unele laboratoare din Bucuresti, unde se fac investigatii pentru depistarea acestor afectiuni, au deja peste 2.500 de clienti pe luna. Laboratoarele de analize sunt putine si, de regula, private. In spitalele de stat, cum este Institutul Parhon, analizele hormonale se fac gratuit doar cu internare.

Pregatire speciala inainte de analize Pentru depistarea afectiunilor hormonale, este nevoie mai intai de un control la medicul specialist si de investigatii specifice. Testele pot fi facute gratuit la stat, in cadrul Institutului Parhon, spre exemplu, caz in care se face internare, ori in sistem privat contra cost.

Preturile analizelor variaza intre 20 si 160 de lei noi, in functie de renumele clinicii, aparatura pe care o foloseste si reactivii utilizati. Printre cele mai dotate laboratoare private din Bucuresti, unde se fac astfel de investigatii, se numara MedLife, Synevo si Sanador. "Avem trei aparate de ultima generatie cu ajutorul carora facem peste 2.500 de teste pe luna.

De obicei, pacientii primesc rezultatele in 24 de ore, dar exista si cazuri in care este nevoie sa astepte cateva zile. In aceasta situatie, tehnica este una laborioasa", precizeaza medicul primar Roxana Vasilescu, seful laboratorului MedLife, din Calea Grivitei.

Doctorul avertizeaza pacientii sa nu se prezinte la un laborator pentru investigatii, daca nu au trecut inainte prin cabinetul unui specialist endocrinolog, ginecolog ori diabetolog.

"Nu sunt simple analize de rutina. Doar un specialist este in masura sa le interpreteze. In plus, ele necesita o pregatire speciala a pacientului. Cu 14 ore inainte de teste, nu se mananca, se evita activitatile stresante, nu se bea cafea. De asemenea, exista teste care se pot face doar in anumite perioade ale zilei, fiindca se ia in calcul ritmul in care se secreta hormonii", adauga medicul Roxana Vasilescu.

Cand mergeti la endocrinolog Dezechilibrele hormonale sunt greu de controlat, spun medicii, iar pentru a evita consecintele grave pe care acestea le pot avea asupra sanatatii, orice om ar trebui sa stie cand sa se prezinte la specialist.

"Cresterile ori scaderile rapide in greutate, scurgerile din sani, lipsa menstruatiei ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru orice persoana", explica medicul specialist Magda Bajenaru, endocrinolog la clinica MedLife. In cazul copiilor, cresterea prea rapida sau stagnarea in greutate pot fi cauzate de tulburari hormonale ce trebuie investigate.

OERIENTATIV

Preturi intre 20 si 160 de lei > MedLife - analizele costa intre 20-65 de lei, rezultatele se primesc in 1-3 zile, programul laboratoarelor este de la 8.00-20.00 (Bucuresti, Calea Grivitei, tel. 209.40.30; Centre exista si la Spitalul "Cantacuzino", Spitalul Budimex, Batistei, Clabucet, precum si in Ploiesti);

> Synevo (Medicover Rombel) - intre 21 si 90 de lei, rezultatele se primesc in 3-7 zile, analizele se recolteaza de la 14.00 la 18.00. Exista sase centre de recoltare: in Bucuresti - Grozovici (316.21.65), Calea Plevnei, Titulescu, Titan, Fundeni; in tara - Cluj, Constanta, Medgidia Iasi, Suceava, Satu-Mare;

> Sanador - 28,5-50 de lei (testele mai complicate pot ajunge si la 160 de lei), rezultatele se primesc in 5-7 zile, programul celor trei laboratoare este de la 8.00-20.00. (relatii la 310.20.09)