Horia Colibăşanu, pe vârful Makalu

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu a început astăzi ascensiunea între taberele de pe vârful Makalu, primul vârf de peste 8.000 de metri pe care şi-a propus să ajungă în expediţia în care a pornit la începutul lunii.

După ce a făcut Paştele în prima tabără a vârfului Makalu, ciocnind ouă "încondeiate" cu un marker, astăzi Horia Colibăşanu a pornit din nou spre culme. "Vom urca până în tabăra 2, la 6.700 de metri, iar miercuri vom încerca să ajungem în tabăra 3, la 7.400 de metri, apoi coborâm să dormim în tabăra 2, iar joi ne întoarcem în tabăra de bază. Sperăm ca vremea să ne permită să ne ducem planul până la capăt", notează Horia Colibăşanu pe pagina sa web. Stomatologul care a făcut din alpinism mai mult decât un hobby, povesteşte că a avut parte şi de o surpriză deloc plăcută, chiar înaintea Paştelui: mai întâi i-au fost rătăcite bagajele, apoi a descoperit că acestea erau pline de brânză. "Sâmbătă au venit bagajele şi bineînţeles că nu putea să fie totul bine. Toată brânza s-a topit şi s-a împrăştiat în bagaj, murdărindu-mi tot echipamentul", povesteşte Colibăşanu. Ca atare, două zile a avut de lucru, să îşi spele echipamentul şi să încerce să scape de mirosul de brânză din haine.

Urmează Lhotse şi Everest

Alpinistul timişorean a plecat la începutul acestei luni într-o expediţie în Himalaya, în care şi-a propus să urce pe două vârfuri de peste 8.000 de metri, numerele cinci şi patru din lume. În premieră românească (a cincea), Colibăşanu vrea să cucerească, unul dintre vârfuri, pe o rută nemaiurcată. Primul "atacat" este Makalu, 8.463 m, al cincilea vârf din lume ca înălţime, supranumit, după zeiţa Shiva, "Marele negru". Principalul obiectiv al primei părţi a expediţiei, urcarea vârfului Makalu, este de fapt, "aclimatizarea" pe un vârf de peste 8.000 de metri, spune alpinistul. La începutul lunii mai Horia Colibăşanu va ajunge în tabăra de bază pentru vârfurile Lhotse şi Everest. Ascensiunea pe Lhotse, 8.516 m, "Vârful din sud", ar fi premieră românească.