AMPRENTĂ. „36 de ani, tânăr, vivace, 1,84 metri, ochi căprui, facultate şi orchestră. Rog seriozitate”. Nu este un anunţ matrimonial, este maniera amuzantă în care Horia Brenciu îşi face autoportretul
Este vedetă cu acte de la începutul anilor ’90, când prezenta concursul de cultură generală „Robingo”, de la postul public. Se poate spune că televiziunea modernă a început cu el. E-adevărat, după aceea a început să emită Pro TV-ul, pepiniera de vedete, însă Brenciu s-a fixat în linia întâi a vedetelor din România graţie televiziunii publice. A trecut de la postura de prezentator la cea de actor şi s-a reorientat către muzică. Recunoaşte că-i e dor de televiziune, dar acum îşi concentrează toată atenţia asupra performanţelor muzicale.
Un vis transpus pe peliculă
E în floarea vârstei şi are o carte de vizită impresionantă, însă el spune că de-abia de-acum înainte urmează cele mai mari realizări ale vieţii sale, fie că e vorba de familie sau de carieră. La 20 de ani a debutat în televiziune, iar la 35 îşi lansa primul album, intitulat sugestiv - „35”. Zilele acestea a lansat cel de-al patrulea single de pe primul material discografic, care i-a adus şi primul premiu din carieră, acordat de Radio România Actualităţi, pentru Cel mai bun interpret al anului 2008.
„«La, la, la, la» este al patrulea single de pe albumul «35», realizat de HB Me dia Entertainment, în coproducţie cu MediaPro Music, şi al cincilea videoclip din cariera mea. „«La, la, la, la» e o fantezie ameţitoare. Cine poate urmări filmul până la sfârşit, e tare! Iulian Moga, regizorul clipului, şi-a imaginat un vis, iar eu, după cum veţi vedea, l-am pus în practică, alături de şase fete zâmbitoare şi de HB Orchestra, cea mai nebună adunătură de muziceni din România!”, îşi anunţă Horia cel mai recent produs.
Publicul, încântat de „Lucruri simple”
Dacă în televiziune a primit nenumărate confirmări ale talentului, acum se bucură ca un copil pentru orice reacţie pozitivă faţă de performanţele sale muzicale. „Cea mai mare bucurie este că am reuşit să fac un proiect care să placă publicului. Când am cântat pentru prima dată «Lucruri simple» într-un club, iar în faţa scenei câteva fete cântau cu mine, ştiind toate cuvintele melodiei, mi-am zis că n-am trăit degeaba până la 35 de ani”.
Eu cu cine mă însor?
Este adeptul zicalei: „Nu există lucru mai frumos decât să iubeşti şi să fii iubit”. Cu toate acestea, nu s-a grăbit să se însoare până acum, chiar dacă, în urmă cu un an, ziarele vuiau despre o aşa-zisă cerere în căsătorie care urma să-i fie adresată de iubita sa, producătorul TV Alice Dumitrescu. Nunta n-a avut loc pentru că nu a existat o astfel de cerere nici din partea lui, nici dintr-a ei. „N-am spus nimic, pentru că n-am fost întrebat. Mai fac şi ziarele gafe... Indiferent cui i-ar aparţine iniţiativa, condiţia necesară şi suficientă este ca amândoi să simtă la fel. Era o vorbă într-un film: «Nu există lucru mai frumos decât să iubeşti şi să fii iubit»”.
„Copilului meu o să-i spun de Sinatra”
În ceea ce priveşte aducerea pe lume a unor urmaşi Brenciu, Horia urmează modelul tatălui său. „Dragă, o să fac ce-a făcut tata! Eu am venit pe lume când el avea 42 de ani, iar, ceva mai târziu, mă punea să învăţ poezii şi să cânt romanţe. Gândesc că e un model destul de sănătos de urmat. Cu o singură mică observaţie... Copilului meu o să-i spun şi de Sinatra. Acu’ să văd ce mi-o rezerva Dumnezeu!”, declară artistul.
O familie între clasic şi funk
Horia Brenciu provine dintr-o familie în care muzica era al cincilea membru al familiei. Cântăreţul are un frate, Marius, tenor în Statele Unite, şi nu exclude o apariţie alături de acesta pe scenă.
„Talentul nostru ca interpreţi se datorează şi străbunilor noştri. Mama cânta, bunicul şi străbunicul din partea tatălui meu, la fel. Genetic vorbind, suntem dotaţi. Daţi-ne o scenă şi vom sprijini lumea! Fratele meu a regăsit-o afară. Eu, aici, în România. Deocamdată! Eu şi Marius suntem, muzical vorbind, ca două feţe ale unei felii de pâine. El este tenorul, iar eu, cântăreţul de jazz. El reprezintă clasicul, iar eu sunt o combinaţie de pop, swing şi funk. Totuşi, avem ceva în comun! Aplauzele. Dacă vreodată drumurile noastre se vor uni muzical, eu voi fi primul care se va bucura”, spune Horia.
„Ne naştem pe rând şi murim pe sărite”
Fără nicio notă de ironie, Brenciu se comportă ca un copil mare. Chiar dacă şi-a lăsat un pui de barbă şi cântă îmbrăcat la patru ace, nu renunţă la atitudinea exuberantă, ca o şampanie, şi nu se fereşte să evoce în acelaşi timp o teorie a vârstei.
„La 35 începe prima tinereţe. Un pic nostalgică, dar plină de surprize. 20, 30, 40 sau 50 de ani, orice vârstă ai avea, îţi lipseşte ceva. O dată, ai inocenţă, dar n-ai maturitate. Altă dată, ai bani, dar n-ai energie. Poate că ăsta-i farmecul vieţii. Oricum ne naştem pe rând şi murim pe sărite. Viaţa începe în fiecare zi şi orice vârstă e ideală!”
„Robingo”, la vârsta inocenţei
Au trecut 16 ani de la prima apariţie a sa la televizor şi nu este iritat că lumea încă îl asociază cu emisiune „Robingo”. Horia Brenciu (foto) avea 20 de ani şi experienţă, mai deloc. Cel mai mult îl timorau criticile telespectatorilor, trimise pe adresa Televiziunii Române, pe care le înghiţea în şedinţe ca pe untura de peşte. Rele la gust, dar sănătoase.
„În primii doitrei ani am făcut multe gafe de pronunţie, de limbaj. «Robingo» era un concurs de cultură generală în care întâlneai toate numele proprii şi cuvintele din uni vers! Iar eu, inocent în mai toate, făceam multe greşeli. Aveam o audienţă foarte bună cu cifre, care astăzi ar fi greu de egalat. Observaţiile telespectatorilor veneau prin scrisori şi telefoane, iar a doua zi, după emisie, pe masa mea erau semnalate toate «minunăţiile» făcute cu o zi înainte. Atunci nu eram prea încântat, dar acum aş vrea să le mulţumesc tuturor celor care m-au tras de mânecă sau de ureche. Astăzi sunt mai puternic şi datorită lor.”
UN OM OCUPAT
„Posteritatea nu va da doi bani pe criza noastră”
- Horia Brenciu s-a născut pe 27 august 1972, la Braşov, unde a urmat Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” şi Şcoala Populară de Artă.
- În 1993 începe o îndelungată colaborarea cu TVR.
- Din portofoliul său de vedetă de televiziune fac parte emisiunile „Robingo”, „Tip Top Minitop”, „Kiki RikiMiki”, „Ora 6 fix”, „Sarabanda” sau „Naţional TV Bingo Liberty”.
- Din 2000 se mută la Antena 1, unde realizează matinalul ”Neaţa”, ”Fresh ‘neaţa”, ”’Neaţa în Epoca de piatră” şi „Gong Show”.
- De la postul din Băneasa face o „haltă” la Naţional TV, pentru a prezenta emisiunile „Înfruntarea” şi „Asul din Mânecă”.
- Îşi formează propria trupă de spectacole, HB Orchestra, în 2002, cu care susţine numeroase evenimente muzicale.
- A jucat în serialul de televiziune marca Pro intitulat „Om sărac, om bogat” (2006) şi şi-a lansat primul album din carieră anul trecut, intitulat „35”. „De la bun început, mi-am planificat realizarea a trei albume. Mi-am zis că la primul mă remarc, cu al doilea voi confirma, iar cu al treilea mă voi consacra definitiv. Posteritatea nu va da doi bani pe criza noastră. Contează ce rămâne!”, anticipează Horia.