Hollywoodul se muta in Europa de Est

Principalele motive pentru care tot mai multi producatori de film occidentali isi muta activitatea in fostele tari ale lagarului comunist din Europa Centrala si de Est sunt: preturile competitive, mana de lucru calificata, decorurile naturale si vestigiile trecutului comunist.

„Este de sase ori mai ieftin sa realizezi un film in Bulgaria decat in SUA si cu 35%mai ieftin decat in Cehia. Este aceeasi situatie ca in Romania”, explica americanul David Varod, care a cumparat studiourile bulgare din Boyana, cartier al capitalei Sofia. Cu o investitie de 30 de milioane de euro in trei ani, el spera sa faca aici un mic Hollywood: „Anul viitor, acestea vor fi cele mai mari studiouri de productie din Europa”. Deja se filmeaza la Boyana productia „The Code”, cu Antonio Banderas si Morgan Freeman.

In Romania, chiar daca nu vin foarte multe companii straine, se realizeaza numeroase productii, cum ar fi recentul „Tinerete fara tinerete” de Francis Ford Coppola. „Amen”, „Cold Mountain”, „Joyeux No‘l” sau „Sex Traffic”, productii deloc oarecare ce au fost realizate de-a lungul anilor la Castel si la Media Pro.

Nici Cehia nu se lasa mai prejos: „Praga ramane o alegere buna chiar daca alte tari, precum Romania si Bulgaria, se impun prin preturile mici. Cehii practica cele mai mari preturi din regiune, dar sunt mai buni din punct de vedere tehnic”, crede Christian Dubois, un francez care a fondat la Praga compania Blue Screen.

In Ungaria, o lege recenta prevede subventionarea filmelor cu pana la 20%din costurile de productie, ceea ce a incurajat aparitia studiourilor private, astfel incat sequel-ul la „Hellboy”, regizat tot de Guillermo del Toro, se va turna la studioul maghiar Korda.