Albă ca Zăpada, Frumoasa, Bestia şi alte personaje de basm vor popula ecranele în următorii ani.
A început anul trecut, cu o adaptare după "Scufiţa Roşie" în care, potrivit modei, lupul era, de fapt, un vârcolac. Dar în 2012 începe cu adevărat invazia personajelor de basm. Un motiv simplu este că poveştile de adormit copiii fac parte din folclor şi studiourile care le adaptează nu trebuie să dea bani grei pe drepturi de autor. Potrivit unui studiu, un alt motiv este perioada grea din punct de vedere economic, care îndreaptă publicul spre pelicule ce stimulează fantezia şi oferă o evadare din realitate. Numele implicate în numeroasele proiecte sunt toate "cu greutate". În "Oglindă, oglinjoară", premiera de săptămâna aceasta, Julia Roberts o interpretează pe Regina cea Rea care o oropseşte pe Albă ca Zăpada. O altă interpretare a acestui basm, "Albă ca Zăpada şi Războinicul Vânător" le aduce pe Kristen Stewart ("Saga Amurg") şi Charlize Theron în cinematografe de la 1 iunie. Actriţele mari vor să fie "malefice" Dacă Julia Roberts şi Charlize Theron joacă aceeaşi Regină rea în două filme, Angelina Jolie va fi antagonista Frumoasei Adormite în "Maleficent", un film care descrie perspectiva vrăjitoarei. Un alt lungmetraj bazat pe "Frumoasa adormită" o va avea în rolul principal pe Hailee Steinfeld ("Curaj adevărat"). Emma Watson, din "Harry Potter", o va interpreta, într-un alt proiect, pe fata frumoasă din "Frumoasa şi bestia", sub bagheta magică a regizorului Guillermo del Toro. Mulţi dintre cineaştii care adaptează basme încearcă să găsească un unghi de abordare proaspăt. Bryan Singer ("Suspecţi de serviciu") lucrează la un "Jack şi vrejul de fasole", în care eroul va fi ucigaş de uriaşi.
Şi copiii Hansel şi Gretel devin vânători de vrăjitoare, în interpretarea unor adulţi get-beget: Gemma Arterton şi Jeremy Renner.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/2J-ZEy_Mmhk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
EXPANSIUNE
Basmele, la putere şi la televizor
Cum orice tendinţă a industriei filmului se răsfrânge şi asupra televiziunii americane, micile ecrane din SUA au fost şi ele invadate de personaje de poveste.
Până acum au apărut două: "Once Upon a Time", în care personajele de basm sunt osândite la o viaţă normală, într-un orăşel, şi "Grimm", în care un detectiv de poliţie investighează cazuri de crimă în care sunt implicate personaje fantastice.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/2rVy3RBJmNo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
PREMIERĂ
Risipă de Julia Roberts
Filmul "Oglindă, oglinjoară", regizat de Tarsem Singh, are parte de dialoguri şi acţiune care li s-ar părea prea simple şi copiilor. Umorul este unul generalist, mai ales pentru că toate glumele au mai fost făcute şi în alte contexte.
Aceasta este prima întâlnire cu Albă ca Zăpada pe anul acesta. Regina cea Rea, jucată de Julia Roberts în cel mai sec mod posibil, susţine într-un voice-over de la începutul filmului că povestea este despre ea, şi nu despre prinţesa interpretată de fiica lui Phil Collins, Lily. Fals.