Hollande, şocant şi intrigat de protesele violente de la Air France. Directorii celebrei companii aviatice au fost la un pas de moarte | VIDEO

Hollande, şocant şi intrigat de protesele violente de la Air France. Directorii celebrei companii aviatice au fost la un pas de moarte | VIDEO

Evenimentele violente de la Air France, relatate de presa din întreaga lume, au prezentat o imagine caricaturală a Franței care nu reușește să asigure viitorul uneia din cele mai importante companii ale sale, a declarat Alain Vidalies, ministrul francez al Transporturilor.

“Cred că cea mai bună replică franceză ar fi să răspundem celor de peste hotare, care văd asta ca o caricatură, că aceste evenimente nu reprezintă Franța și putem rezolva problemele prin negocieri”, a mai spus ministrul la Transporturilor. la postul de radio RTL. Air France este într-o situație financiară fragilă, dar renaționalizarea companiei aeriene nu este pe agendă, a afirmat marți ministrul francez al Transporturilor, Alain Vidalies, la o zi după ce zeci de angajați ai Air France au pătruns cu forța în sala unde se analiza planul de restructurare și au agresat mai mulți membri ai conducerii. Imaginile cu doi dintre directorii companiei sărind gardul cu hainele sfâşiate au fost prezentat de presa din întreaga lume.

La rândul său, preşedintele François Hollande a denunţat protestul violent al angajaţilor Air France care au rupt hainele directorilor companiei aviatice, precizând că asemenea manifestări compromit grav imaginea Franţei în lume, scrie theguardian.com

Şapte persoane au fost rănite, dintre care una grav - spitalizată, în incidente violente care au avut loc luni dimineaţa la reuniunea Comitetului Central de Întreprindere. Între persoanele rănite se află doi paznici - dintre care unul s-a aflat în comă, dar a ieşit -, a anunţat un purtător de cuvânt al companiei. Ceilalţi cinci răniţi sunt toţi salariaţi Air France, inclusiv directorul pentru resurse umane (DRH) Xavier Broseta, Pierre Plissonnier  (foto jos)- însărcinat cu activitatea de lung curier în cadrul companiei, şi alţi trei membri ai conducerii.

Conducerea Air France a confirmat luni, în timpul unei şedinţe cu reprezentanţii angajaţilor, că va desfiinţa 2.900 de locuri de muncă până în 2017 şi va elimina 14 aeronave din flota destinată curselor pe distanţe lungi, pentru reducerea costurilor, au declarat două surse sindicale.

Conducerea companiei aeriene franceze Air France i-a informat luni pe angajați că intenționează să elimine aproape 3.000 de locuri de muncă în decurs de doi ani, după eșecul negocierilor cu piloții, cărora compania ar dori să le prelungească numărul orelor de zbor. Restructurarea vizează 300 de piloți, 900 de însoțitori de zbor și 1.700 din angajații de la sol. În plus, pentru prima dată în istoria companiei, sunt avute în vedere concedieri forțate, în special în rândul personalului navigant și al angajaților de la sol, transmite Agerpres.

De asemenea, restructurarea personalului va fi însoțită și de o reducere a numărului de zboruri pe distanțe lungi, dintre care jumătate sunt deficitare, precum și a flotei companiei cu 14 aparate, cinci anul viitor și alte nouă în 2017. În acest fel, Air France vrea să reducă frecvența zborurilor pentru mai mult de 20 de destinații începând din 2016 și să închidă anul următor cinci legături spre India și Asia de Sud-Est.

Vidalies a apărat acest plan, afirmând: “Capitalizarea bursieră a companiei a scăzut de la șapte la două miliarde de euro deci este o companie fragilă”.

Întrebat dacă Executivul ar trebui să intervină direct în disputa dintre angajații și conducerea Air France, ținând cont că statul deține 17% din companie, oficialul francez a răspuns: 'Această participație este rezultatul istoriei ... Statul este acționar dar astăzi nu se află în situația în care soluția ar fi naționalizarea Air France. Dacă acesta este substratul întrebării, atunci răspunsul este nu'.

Grupul Air France — KLM, al doilea operator aerian european după compania germană Lufthansa, a trecut prin mai multe reduceri de costuri și efective în ultimii ani (5.500 de plecări începând din 2012 până la finele lui 2014) care ar trebui să îi permită să revină pe profit în 2015. Grupul franco-olandeză este afectată de concurența companiilor low-cost din Europa, dar și de concurența rivalilor din Golful Persic pe distanțele lungi.