Pe 8 noiembrie 1939, la aniversarea a 16 ani de la Puciul de la berărie al lui Hitler, o bombă explodează imediat după ce dictatorul nazist a terminat de susținut un discurs. A scăpat nevătămat.
Hitler făcuse un ritual anual din aniversarea infamei sale tentative de lovitură de stat din 1923. Prima sa încercare de a lua puterea, care s-a încheiat prin arestarea sa și anihilarea temporară a partidului său național-socialist.
În acea zi de 1939, se adresase Vechii Gărzi a partidului, acelor discipoli și soldați care fuseseră loiali lui și partidului său fascist încă din primele zile de la înființare.
La doar 12 minute după ce Hitler a părăsit sala, împreună cu liderii naziști importanți care îl însoțiseră, a explodat o bombă care fusese amplasată într-un stâlp din spatele platformei vorbitorului. Șapte persoane au fost ucise și 63 au fost rănite.
A doua zi, ziarul oficial al partidului nazist, Voelkischer Beobachter, a dat în mod clar vina pe agenții secreți britanici, implicându-l chiar pe prim-ministrul Neville Chamberlain.
Această mișcare de propagandă a fost o încercare de a stârni ura contra britanicilor și de a alimenta poporul german cu sentimente războinice.
Dar membrii Partidului nazist știau că tentativa de asasinare era cel mai probabil opera unei conspirații militare germane antinaziste.
Într-o schemă ingenioasă de manipulare, în timp ce se apropia de conspiratorii reali, Heinrich Himmler, șeful Gestapo, a trimis un subaltern, Walter Schellenberg, în Olanda pentru a lua contact cu agenții de informații britanici.
Pretextul întâlnirii a fost de a da asigurări britanicilor că, în cazul unei lovituri de stat antinaziste, britanicii vor sprijini noul regim.
Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric