Hillary Clinton, lovită de „Lebăda NEAGRĂ” a FBI. Ce șanse sunt ca Trump să CÂȘTIGE alegerile, după ce SCANDALUL e-mail-urilor a reizbucnit

Neașteptatul anunț de vineri al FBI că ancheta e-mail-urilor lui Hillary Clinton continuă cu analizarea unui nou set de mesaje este considerată „surpriza lunii octombrie” și ar putea răsturna rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, potrivit unei analize realizat de experții de la Citigroup.

În documentul dat publicității luni se arată:

„În opinia noastră, această turnură a evenimentelor constituie cu adevărat surpriza lunii octombrie, care ar putea avea un efect important asupra alegerilor.”

În jargonul politic american o „October surprise” este un eveniment provocat sau apărut accidental, pe ultima sută de metri a campaniei electorale, când nu mai poate fi contracarat și care poate influența dramatic alegerile prezidențiale din Statele Unite.

Tot în jargon politic, asemenea evenimente politice surpriză, capabile de răsturnări de situație spectaculoase, se mai numesc și „Black Swans” („Lebede negre”)

FBI a obținut un mandat pentru cercetarea a 650.000 de e-mail-uri, descoperite într-un laptop aparținând lui Anthony Weiner, fostul soț al lui Huma Abedin, consiliera principală a lui Clinton.

Abedin a declarat că nu are nici o idee privind modul în care uriașa cantitate de mesaje a ajuns în laptopul fostului său soț. Ceea ce îi îngreunează consilierei lui Clinton situația este faptul că ea a jurat în fața unei instanțe de judecată că a predat toate dispozitivele pe care s-ar fi aflat e-mail-uri relevante pentru investigație. Dacă se dovedește că a mințit, ea riscă cinci ani de închisoare.

La mitingul său de duminică din Florida, Hillary Clinton nu a mai fost însoțită de Huma Abedin, ca de obicei.

Echipa de la Citi, condusă de analistul-șef al Departamentului de Politică Globală, Tina Fordham, a avertizat în repetare rânduri în legătură cu riscul „extraordinar de înalt” al evenimentelor de tip „Lebădă neagră” – cum ar fi scandaluri sau informații de război – care pot apărea în timpul acestei campanii încrâncenate, de unde și reținerea sa de a accepta că victoria lui Clinton este ca și obținută.

Analiștii de la Citi exemplifică prin cutremurul care a lovit piețele, după aflarea veștii despre continuarea anchetei. Astfel, cota pe care băncile o acordau unei victorii a lui Clinton a căzut în primele ore de la 81% la 75%.

Chiar și înaintea anunțului FBI, Hillary Clinton se afla pe un trend descendent, diferența dintre ea și Donald Trump reducându-se dramatic. Iar sondajele de duminică și luni arătau scoruri strânse, unele dându-l câștigător pe Trump.

Potrivit cercetării experților de la Citi, dat fiind că este nevoie de cel puțin o săptămână pentru ca efectul noilor evenimente să fie surprins integral de sondaje, impactul acestei „Lebede negre” asupra alegerilor prezidențiale din 8 noiembrie este încă greu de estimat.

Autorii raportului nu cred că FBI își va putea finaliza concluziile înainte de ziua alegerilor prezidențiale, ceea ce va mări suspansul electoral.

Deși experții își mențin pentru moment predicția de 75% ca probabilitate pentru o victorie a lui Clinton, ei notează că „evoluția acestor evenimente a adăugat un obstacol important în cale campaniei acesteia și foarte probabil va știrbi în zilele următoare încrederea alegătorilor”.

Totuși analiștii de la grupul financiar nu se așteaptă ca ancheta FBI să îi determine pe suporterii lui Clinton să se îndrepte către Trump, parțial din cauza unui număr mare de voturi exprimate deja prin corespondență, parțial din cauza unui sondaj desfășurat în perioada 25-27 octombrie de către ABC / Washington Post, care arată că doar 7% dintre alegătorii lui Clinton au declarat că știrile îi pot determina să-și schimbe opțiunea.

Ca o paranteză, 7 procente, în contextul scorului strâns, pot fi decisive în alegerile din 8 noiembrie.

Însă analiștii de la Citi avertizează că „cel mai concret impact al anunțului FBI se va produce asupra prezenței la vot”.

Experții încheie într-o notă care pune pe gânduri, amintind că problemele ar putea începe, chiar și după ce voturile vor fi fost numărate.

O victorie a lui Clinton l-ar putea determina pe Trump să-și respecte promisiunea de a nu recunoaște rezultatul alegerilor, coroborat cu riscul declanșării unei proceduri de „impeachment”, considerat de experții de la Citi „deloc neglijabil”.