Epoca "de aur" a energiei ieftine este pe cale să apună. Seceta, criza mondială şi nevoia acută de bani pentru investiţii împing autorităţile să renegocieze contractele cu "băieţii deştepţi".
La o săptămână după ce Constantin Trihenea şi-a dat demisia din funcţia de director general al Hidroelectrica, problema "băieţilor deştepţi", care beneficiază de energie ieftină de la cel mai mare producător de energie al României, trece la o nouă fază.
Compania a fost, în ultimii ani, păgubită de contractele privilegiate cu anumiţi furnizori privaţi, cărora le-a livrat energie la preţuri şi de două ori mai mici decât cele de pe piaţa oficială, susţin reprezentanţii Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, care deţine aproape 20% din capitalul Hidroelectrica. Din 2008 încoace, Hidroelectrica ar fi putut obţine venituri cu 350 milioane de euro mai mari dacă ar fi vândut pe piaţa liberă şi nu prin contractele bilaterale cu "băieţii deştepţi", conform calculelor reprezen tanţilor FP. Astfel, suma medie de care a fost privată anual compania a depăşit 100 de milioane de euro.
Problemele s-au acutizat în ultimele luni, producţia Hidroelectrica fiind grav afectată de secetă, motiv pentru care a fost instituită forţa majoră. Astfel, conducerea companiei a notificat, la începutul acestei săptămâni, beneficiarii contractelor bilaterale pe piaţa de energie intenţia de reziliere a acestora, la primul termen posibil. Acest pas a fost făcut ca urmare a angajamentelor asumate de către guvern în faţa FMI.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luna trecută, că el, ca şef de stat, nu a reuşit să rezolve această problemă a "băieţilor deştepţi", dar România va primi un ajutor consistent din partea Bruxelles-ului în acest sens.
Clauze contractuale secrete
"Contractele se vor rezilia dacă se îndeplinesc condiţiile legale necesare. Există anumite prevederi în contracte care permit Hidroelectrica să rezilieze unilateral contractele dacă aceste prevederi nu sunt respectate. Aceste prevederi pot face referire la întârzieri sau la incapacitatea de a livra energie", au precizat pentru EVZ surse apropiate companiei.
Majoritatea contractelor care expiră în 2015, 2016 şi 2017 au clauze de renegociere, potrivit fostului director Constantin Trihenea.
Contractele bilaterale au fost încheiate în perioada 2002-2004, atunci când la conducerea Ministerul Economiei era Dan Ioan Popescu. În urmă cu aproximativ şase ani, şeful statului critica atribuirea acestor contracte şi a cerut desecretizarea lor. Din perioada 2006 şi până în prezent niciunul dintre cei care s-au perindat la conducerea Ministerului Economiei sau a companiei Hidroelectrica nu au reuşit decât să prelungească contractele şi să crească foarte puţin preţul energiei furnizate "băieţilor deştepţi".
Abordare prudentă
Acum, Hidroelectrica va începe negocierile privind contracte bilaterale pentru a obţine mărirea preţului. Dacă problema respectivă nu se abordează în totală conformitate cu legile, compania se poate trezi cu un proces de anvergură. Astfel, rezilierea unilaterală a contractelor ar putea duce la un proces în instanţă în care Hidroelectrica ar fi pusă în mare dificultate, consideră fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian.
"Nu am putut pune capăt problemei «băieţilor deştepţi». Dar acum avem sprijinul Bruxelles-ului." TRAIAN BĂSESCU, Preşedintele României 350 de milioane de euro ar fi câştigat în plus Hidroelectrica dacă ar fi vândut energie pe piaţa liberă
SCHIMBARE
Manager privat la Hidroelectrica
Prima companie de stat care va avea manager privat va fi Hidroelectrica, iar mandatul acestuia va începe cel târziu în februarie 2012, potrivit ministrului Economiei, Ion Ariton.
Acum, Guvernul se află în plin proces de numire a managerilor privaţi la companiile de stat cu probleme, aceştia urmând să înceapă munca în primele luni ale anului viitor.
Constantin Trihenea
Trihenea şi-a prezentat demisia acum o săptămână, invocând "motive personale". Acesta ceruse recent renegocierea contractelor bilaterale şi obţinerea unui preţ cu cel puţin 3,5% mai mare începând din ianuarie 2012, precum şi reducerea cantităţilor de energie livrată cu 15%.
Trihenea a fost înlocuit, temporar, de către directorul adjunct al Hidroelectrica, Dragoş Zachia.
Potrivit reprezentanţilor companiei, interimatul va fi unul mai lung pentru că trebuie implementat proiectul managerului privat. Preţul mediu din contractele bilaterale încheiate de Hidroelectrica cu "băieţi deştepţi" a fost de 102 lei/MWh în 2009, în condiţiile în care preţul mediu de pe piaţa de energie era de 170 de lei, potrivit unui raport al Societăţii Academice din România (SAR). Astfel, la cantitatea de 11,6 TWh de energie contractată bilateral, ar rezulta o pierdere de 788 de milioane de lei. În 2009, toate producţia disponibilă a Hidroelectrica pentru piaţa concurenţială a fost vândută în termeni necompetitivi, potrivit SAR. Citiţi şi:
- Fondul Proprietatea: Hidroelectrica a avut pierderi de peste 350 milioane de euro din cauza "băieţilor deştepţi"
- Surse: Trihenea va fi înlocuit cu Zahia la şefia Hidroelectrica